logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Whirlpool AWT5080 - głośne wirowanie i uszkodzenia obudowy, co robić?

MARCIN121 26 Lip 2009 20:59 5657 6
REKLAMA
  • #1 6824601
    MARCIN121
    Poziom 2  
    Witam. mam problem a pralką whirlpool , pralka w momencie wirowania chodzi bardzo głośno i "skacze" , wymieniłem amortyzatory, jednak to nie to. Na osłonach od pralki widać uszkodzenia od uderzeń bębna , w część przednią i część boczną. proszę o pomoc.. naprawiać samemu czy oddać do naprawy.
  • REKLAMA
  • #2 6824634
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    Ocena: 791
    Sprężyny zawieszenia sprawdziłeś?
  • REKLAMA
  • #3 6824695
    SEBMOC
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Łożyska sprawdzałeś ?
  • #4 6832185
    MARCIN121
    Poziom 2  
    Witam . poszukuję do pralki whirlpool awt5080 łożysk i wszystkiego innego co jest potrzebne przy wymianie.. i podstawowe pytanie czy jest w miarę proste do wykonania. proszę o jakieś podpowiedzi..[/i]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 6833633
    luna
    Poziom 22  
    Ocena: 258
    Witam .Postawiłbym na uszkodzenie bębna pralki .Zdejmij osłonę od strony koła pasowego i sprawdź czy koło pasowe bębna chodzi równo podczas wirowania - jeżeli bije to najprawdopodobnie uszkodzony jest bęben .Jest to nagminna usterka pralek AWT.
  • #6 6833855
    MARCIN121
    Poziom 2  
    Witam. zdemontowałem to wszystko i bęben powraca do jednej pozycji., zawsze jednej i tej samej, nie ważne w jakim położeniu go ustawię. .. łożyska wyglądają na dobre .. dzwoniłem po firmach i beben kosztuje około 400 zł do nawet 540zł , czyli zabawa bez sensu ,, chyba że możesz mi pomóc ....
  • REKLAMA
  • #7 6841726
    luna
    Poziom 22  
    Ocena: 258
    Jeżeli bęben jest uszkodzony to naprawa nie opłacalna .Do 400 zł bęben jest do zdobycia ,niektórzy mechanicy proponują wymianę krzyżaków bębna ,ale ja osobiście odradzam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pralka Whirlpool AWT5080 podczas wirowania generuje głośne dźwięki i "skacze", a obudowa jest uszkodzona przez uderzenia bębna. Wymieniono amortyzatory, jednak problem pozostał. Sugerowano sprawdzenie sprężyn zawieszenia oraz łożysk, które jednak wyglądają na sprawne. Podejrzewa się uszkodzenie bębna – podczas kontroli koła pasowego bęben powinien obracać się równo, a jego bicie wskazuje na uszkodzenie. Bęben powraca zawsze do tej samej pozycji, co potwierdza problem mechaniczny. Koszt nowego bębna wynosi około 400-540 zł, co czyni naprawę kosztowną i często nieopłacalną. Niektórzy mechanicy proponują wymianę krzyżaków bębna, jednak jest to odradzane. W związku z tym naprawa samodzielna wymaga wymiany bębna i odpowiednich części, ale ze względu na koszty i złożoność, rozważane jest oddanie pralki do serwisu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA