...interesuję sie tą tematyką od około 8 lat. Teraz nawet pracuję w tym fachu, więc troszkę się pomądrzę

...ktoś wyżej napisał 'skrzynia im większa tym lepsza'. CO ZA BZDURA! Objętość obudowy się oblicza! Dla bass-reflexu (bo taką najczęściej się stosuje) istnieje tolerancja wielkości obudowy, której nie można przekraczać. Konstrukcja może być o 10% mniejsza od wyliczonej lub o 50% większa. Właśnie te '50% większa' można wykorzystać do budowy EBS'a. Po odpowiednim przeliczeniu obudowy na EnhancedBassSystem (EBS) możemy obniżyć dolną częstotliwość graniczną o kilka % kosztem nierównomierności charakterystyki. Oczywiście nierównomierność tę zakładamy wcześniej. reguła prosta - im większa nierównomiernośc tym niższa dolna graniczna. Mi udało sie w ten sposób obniżyć f3 z 28 na 25 Hz

To 'coś' co skonstruowałem przenosi tak nisko, że czasami słyszę niską wibrację zamaist jakiegoś basiku:)
Apropos wzmacniacza. Jasne, że HEXFET jest miły, ale...drogi i skomplikowany. TDA 7294 to naprawdę rewelacyjne końcówki. Mają stopień końcowy D-MOS co daje im niski wsp.tłumienia i konkretne kopyto. Maksymalne Vcc podczas pracy to +/-40V. Maksymalny prąd drenu to 10A. To wystarczy, żeby uzyskać ponad 100W, a 100W przy dobrze skonstruowanym subie to po prostu full-wypas!
Suby są róże - band-pass'y, bass-reflex'y, compact'y i inne....np. rewelacyjne konstrukcję bardzo dobrej firmy BOSS oparte na rurze długości ponad 3m i średnicy 30cm. Rura wykorzystuje ciekawe zjawiska falowe, a jeden taki sub wystarcza do naglośnienia - uwaga - 1000m3 (!) Fakt, głośnik musi być specjalny troszke:) Każda z konstrukcji ma wady i zalety. Bass-reflex ma dużą efektywność, ale za to gorzej od kompaktu przenosi przebiegi impulsowe. Kompakt natomiast ma łagodnie opadająca charakterystykę co daje dobre rezulataty przy zastosowaniu korekcji elektrycznej w torze sygnałowym....okupiony jest za to niższą efektywnością.
Przed konstrukcją sub'a trzeba koniecznie ustalić pewne sprawy. Czego oczekujemy? Jakie ma być jego zastosowanie (kino domowe, muza klasyczna, muza techno). Wszystkie ustalenia decydują o wyborze odpowiedniej konstrukcji i mają wpływ na współczynniki podczas obliczeń!
Co do schematu to musisz poczekać troszkę. Skaner mi teraz nie działa, ale w weekend CI go wyśle najprawdopodobniej.
Pozdrawiam wszystkich sub'manów!!!!! Niech tąpnięcie będzie z Wami ! :o