logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skuter Kingway Coliber - trudności z odpalaniem na zimno, co sprawdzić?

29 Lip 2009 20:53 13407 7
REKLAMA
  • #1 6835954
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6858227
    Jakub Sarbak
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    jeśli nie odpali ci za pierwszym lub drugim kopnięciem weż wyciągnij i przeszczotkuj świece. ale powiedz nam też jaki ma kolor. powinien być rudy. dowiedz sie jaka jest świeca zalecana przy tym modelu i założ inną. zobacz co się stanie i napisz
  • REKLAMA
  • #3 6858434
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 6860837
    malez4
    Poziom 23  
    Ocena: 374
    Wyreguluj gaźnik.
  • REKLAMA
  • #5 6875679
    rafalrrrrr
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Kumpel robił ciotce skutera, i było to samo, mówię synu zawory i teraz śmiga, na moje oko któryś ma za duży luz i jak się rozgrzeje to się rozszerzy i jest git.

Jak będziesz regulował zawory, to polecam przeczyścić pastą do zaworów, bo mogą być gdzieś nadpalone.
  • REKLAMA
  • #6 7393209
    lionek70
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Mam skuter coliber, przyjechałem do domu i zgasiłem, na drugi dzień nie chciał zapalić, ani z rozrusznika a ni z kopa. Iskrę ma dobrą i świece wymieniono ... Co to może być. Myślę, że zawory, ale nie jestem pewien, proszę o rady, z góry dzięki :)
  • #7 7398386
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1138
    Kolego sprawdź, czy funkcjonuje Ci tzw. ssanie. Zwykle jest sterowane elektrycznie, więc rozepnij wtyczkę i sprawdź miernikiem, czy cewka ssania nie ma przerwy. Możesz też wykręcić "ssanie" z gaźnika i podłączyć do akumulatora. Obserwuj, czy wysuwa się powoli tłoczek z iglicą. Jeśli nie to ssanie do wymiany.
  • #8 7428792
    Kakatoshi
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Można by w otwór świecy wlać troche benzyny i próbować palić, jak zaskoczy i będzie działał to może być problem ssania, a jak zaskoczy ale zaraz zgaśnie to może być brudny gaźnik, mało paliwa albo słabo benzyna dochodzi i ssanie.

Btw. mam nowiutki elektrozawór ssania do owych skuterów.

Podsumowanie tematu

✨ Skuter Kingway Coliber ma problem z odpalaniem na zimno – nie zapala na starter, wymaga kilkukrotnego kopnięcia, a po rozgrzaniu działa bez zarzutu. Akumulator jest naładowany i sprawny. Proponowane rozwiązania obejmują: sprawdzenie i przeczyszczenie świecy zapłonowej, zwrócenie uwagi na kolor elektrody (powinna być ruda), wymianę świecy na zalecaną dla tego modelu, regulację gaźnika oraz kontrolę luzów zaworowych, które mogą się rozszerzać po rozgrzaniu silnika. Dodatkowo sugerowano sprawdzenie działania ssania elektrycznego – pomiar ciągłości cewki ssania, test mechanizmu ssania poprzez podłączenie do akumulatora oraz ewentualną wymianę elektrozaworu ssania. W przypadku problemów z gaźnikiem można wlać benzynę do otworu świecy i obserwować reakcję silnika, co pozwoli zdiagnozować niedostateczne dopływy paliwa lub brudny gaźnik.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA