logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kingway Coliber - trudności z odpaleniem na zimno, zawory czy ssanie?

piotr484 04 Mar 2010 09:47 13507 7
REKLAMA
  • #1 7753984
    piotr484
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Mam problem, skuter gdy jest zimny to ma problemy z odpaleniem i był czyszczony jak załapie za 20 razem to cud. Skuter ogólnie się w trasie zwija do 70 km i jak ciepły to zapala bez problemu a jak przestygnie, to lipa, czy to zawory i ssanie?
  • REKLAMA
  • #2 7757330
    rafal_n17
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    piotr484 to raczej ssanie
  • REKLAMA
  • #3 7779439
    Adam00K
    Poziom 11  
    witam mam taki sam problem z tym że chcę się dowiedzieć na jaka szczelinę wyregulować zawory, myślę że to to, ponieważ na zimno nie pali, i póki się nie rozgrzeje to czuć duży spadek mocy (silnik dławi się przy dodawaniu gazu), i mam pytanie czy ktoś wie jak działa ssani, odpiąłem elektrozawór i podłączyłem miernik który pokazał mi 32mV:!: czy to wina modułu zapłonowego, i moje ostatnie pytanie to czy ten zawór powinien dostać 12v? i czy można go podpiąć przez osobny włącznik do akumulatora i ręcznie go załączać?
    bardzo proszę o pomoc
    PS skuter ma 6,5tyś km i nigdy niemiał regulowanych zaworów, a problemy z paleniem ma od jakiś 1,5tyś km, ale teraz w ogóle nie pali:?:
  • #4 7779488
    helena33
    Poziom 27  
    Ocena: 727
    Sprawdz najpierw filtr powietrza, jak jest brudny to go wymień lub wypierz jeśli jest gąbkowy, dopiero szukaj w gazniku i elektronice
  • REKLAMA
  • #5 7781110
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 7784449
    Miar
    Poziom 12  
    Ocena: 34
    A czy kręcisz manetką przed rozpalaniem? Przy każdym dodawaniu gazu pompka w gaźniku tryska odrobiną benzyny co pomaga również w rozpalaniu.
    Poza ty mogą to być porozginane konektory (złączki) przy module cdi, miałem podobny problem.
  • #7 7784997
    Adam00K
    Poziom 11  
    ok dzisiaj wyregulowałem zawory, a było co regulować:) po regulacji tak wzrosła kompresja że rozrusznik 1,5 razy wolniej kręcił:D. skuter zapalił, ale ciężko bo ssania niema. podłączyłem elektrozawór do zewnętrznego zasilania 12v i nic się nie poruszyło, sprawdzę jeszcze te styki i zobaczę co się z nim dzieje przy zapalaniu, ale najważniejsze że zapalił.
    PS tak nie z tematu, mówi się że chińczyki to złom, ale mój wiele zniósł, a poza tymi problemami z zapalaniem, nie sprawił mi żadnych kłopotów, a jedyny serwis to czyszczenie filtra powietrza, i wymiana oleju na syntetyk shela co 1500km, oczywiście zrobiłem przegląd 0-owy, jak tylko przyszedł czyli podokręcanie plastików, podpompowanie kół, wyregulowanie świateł itp:)
  • #8 7785025
    matek150
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    wyczyść dokładnie lub wymień i nasącz filtr powietrza specjalnym olejem do filtrów

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum dyskutują o problemach z odpaleniem skutera Kingway Coliber na zimno. Główne przyczyny to potencjalne problemy z ssaniem oraz regulacją zaworów. Wskazówki obejmują sprawdzenie filtra powietrza, regulację zaworów na szczelinę 0,05 mm oraz testowanie elektrozaworu ssania. Użytkownicy zauważają, że po regulacji zaworów skuter lepiej odpala, ale nadal występują trudności z brakiem ssania. Wskazówki dotyczą także sprawdzenia połączeń elektrycznych oraz czyszczenia lub wymiany filtra powietrza.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA