logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki ogrzewacz wody (Przepływowy czy pojemnościowy) wybrać?

kender666 31 Lip 2009 23:23 17353 9
REKLAMA
  • #1 6844249
    kender666
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam. Pomóżcie mi bo jestem zielony. Kupilem mieszkanie - nie ma kotlowni ani gazu. Nie wiem jaki podgrzewacz wody wybrac, ze wzgledu na elektryczne ogrzewanie podlogowe bedzie taryfa nocna. W mieszkaniu bede mieszkal z zona i dzieckiem. Pomozcie jaki podgrzewacz wybrac, ktory bedzie lepszy.
  • REKLAMA
  • #2 6844361
    Zygicm33
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Jeśli będzie taryfa to polecam bojler elektryczny, do tego włącznik czasowy żeby bojler włączał się na taryfie. Świetna sprawa. Taki bojler trzyma gorąca wodę przez 48 godzin nawet. Wiem z doświadczenia że będzie taniej niż na podgrzewaczu przepływowym. Miałem już dwie przepływówki: galmet i siemens. Teraz mamy bojler galmet i jest wygodnie i niedrogo. Pozdrawiam
  • #3 6844394
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2121
    Ja bym zrobił taki patent: grzanie dodatkowo docieplonego bojlera w nocy do maks. dopuszczalnej temperatury i zamontowanie termostatycznego zaworu mieszającego. Pozwoli to na uzyskanie ok. 2x więcej wody o temp.40stC( automatyczne podmieszanie z zimną wodą) niz z typowego zastosowania boilera(termy) i zabezpieczy przed ew. poparzeniem dziecka.

Dodano po 3 [minuty]:

Przepływowe wymagają duzych mocy przyłączeniowych i są niestabilne do do temperatury w przypadku zmian przepływu.
    Termy ( boilery) mają stałą temperaturę, ale ograniczony wydatek wody w czasie, oraz dodatkowe straty cieplne w czasie nieużywania- zalecane dodatkowe docieplenie .
  • REKLAMA
  • #4 6844813
    kender666
    Poziom 10  
    W mieszkaniu i tak beda 3 fazy, ale przylacze by musialo byc wieksze.a do bijlera myslalem wlanie ze do lazienki jakis wiekszy moze 100 lub wiecej, a do kuchni cos okolo 30l lub maly przeplywowy. a jakie firmy jakie modele polecacie?
  • REKLAMA
  • #5 6844823
    waldekg
    Poziom 28  
    Ocena: 169
    Witam. Są w sprzedarzy bojlery z elektroniczną regulacją temperatury i z programatorem, który można ustawić na różne cykle pracy w opcji np. tygodniowej. Pozdrawiam.
  • #6 6873542
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Ocena: 671
    Tylko bojler. Komfort stałej temperatury. Niskie koszty w II taryfie. Niski koszt inwestycji
  • #7 7514555
    kender666
    Poziom 10  
    Nie nie kupilem jeszcze sie zastanawiam jestem na etapie wyborów itd. Ale w sumie sie zdecydowalem. Po rozmowach z elektrykami decyduje sie na bojler ok 80l w lazience pod prysznic czy wanne, Maly przeplywowy do umywalki w lazience oraz (tu nie jestem pewien czy maly przeplywowy czy bojler ok 15 l - ale chyba maly przeplywowy
  • REKLAMA
  • #8 7563372
    Koolo
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Nie wystarczy Ci jeden 80l na wszystko tylko jeszcze jakieś dodatkowe ?
    Do prysznica polecam baterię termostatyczną duży komfort i oszczędność wody http://www.kfa.pl/oferta/baterie/natryskowe/termostatyczne/standard/.
    Przy takiej baterii do prysznica wystarcza 30 litrowy http://www.biawar.com.pl/index.php/ogrzewacze-wody/viking/menu-id-111.html oczywiście druga osoba musi poczekać z pół godziny. Ale bez nocnej taryfy daje radę na całe mieszkanie.
  • #9 12946843
    sq2hcz
    Poziom 10  
    kender666 napisał:
    Witam. Pomóżcie mi bo jestem zielony. Kupilem mieszkanie - nie ma kotlowni ani gazu. Nie wiem jaki podgrzewacz wody wybrac, ze wzgledu na elektryczne ogrzewanie podlogowe bedzie taryfa nocna. W mieszkaniu bede mieszkal z zona i dzieckiem. Pomozcie jaki podgrzewacz wybrac, ktory bedzie lepszy.

Jak jest miejsce to boiler elektryczny o dużej pojemności ta ze 150 litrów i nagrzewany z II taryfy. Pamiętaj że nastawianie wysokiej temperatury na podgrzewaczu wody nie służy jego żywotności. Więcej w poradniku filmowym: http://www.youtube.com/watch?v=hU_V2pK7onA
  • #10 13055673
    Arni_15
    Poziom 1  
    Sprawdź sobie ten model - http://www.ariston.com/pl/SHAPE_ECO. Myślę, że wersja 80V w zupełności wystarczy na takie mieszkanie. W dodatku ten podgrzewacz ‘uczy się’ Twoich przyzwyczajeń, dzięki czemu pozwala sporo zaoszczędzić (tam na stronie nawet masz napisane jak to się przedstawia).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji dotyczącej wyboru ogrzewacza wody do mieszkania bez kotłowni i gazu, z elektrycznym ogrzewaniem podłogowym i taryfą nocną, rekomendowane jest zastosowanie bojlera elektrycznego z włącznikiem czasowym, który pozwala na podgrzewanie wody w tańszej taryfie nocnej. Bojlery zapewniają stałą temperaturę i komfort użytkowania, a ich dodatkowe docieplenie minimalizuje straty ciepła. Przepływowe podgrzewacze wody wymagają dużej mocy przyłączeniowej i charakteryzują się niestabilnością temperatury przy zmiennym przepływie. Zaleca się stosowanie termostatycznych zaworów mieszających dla bezpieczeństwa, zwłaszcza przy obecności dzieci. W praktyce dobrym rozwiązaniem jest bojler o pojemności około 80 litrów do łazienki oraz mały przepływowy lub bojler około 15-30 litrów do umywalki. Dla prysznica polecane są baterie termostatyczne, które zwiększają komfort i oszczędność wody. Na rynku dostępne są bojlery z elektroniczną regulacją temperatury i programatorem cykli pracy. Przykładowo, model Ariston SHAPE ECO 80V jest polecany do mieszkań o podobnych wymaganiach, oferując funkcję uczenia się nawyków użytkownika i oszczędności energii. Warto pamiętać, że wysoka temperatura pracy bojlera może skrócić jego żywotność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA