logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektryczny ogrzewacz wody "Bojler" VS Elektryczny przepływowy ogrzewa

thatis 15 Lip 2020 17:33 1074 6
  • #1 18818809
    thatis
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam,
    kilka lat temu kupiłem mieszkanie z zamontowanym już "bojlerem" 60l firmy Elektromet, niestety jego życie dobiegło końca i muszę zamontować coś nowego. Jest nas na chwile obecną 2 plus małe dziecko, które nie ma jeszcze pełnego roku (myślimy o 2), co w naszym przypadku będzie lepsze? Jak w ogóle zużycie energii wygląda miedzy jednym a drugim? Preferujemy prysznice, woda ogrzewana będzie także do umywalki koło wanny oraz kranu w kuchni, która jest przez ścianę.
    Co wybrać? Jaki model jakiej firmy?
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 18818890
    zgierzman
    Poziom 31  
    Ocena: 1573
    thatis napisał:
    Jak w ogóle zużycie energii wygląda miedzy jednym a drugim?

Fizyki się nie da oszukać: podgrzanie m kilogramów wody o ΔT °C wymaga dostarczenia tej samej ilości energii określonej wzorem c * m * ΔT (c to ciepło właściwe wody).
    Gdyby oba urządzenia miały sprawność 100%, to różnicy nie byłoby żadnej. Ogrzanie np. 10 litrów wody od 15 °C do 60 °C wymaga dokładnie tyle samo energii. Ale:

Boiler ze zbiornikiem ogrzewa tą wodę powoli, i trzyma podgrzaną. Jego sprawność jest sporo mniejsza, bo izolacja zbiornika nie jest idealna i ciepło ucieka do atmosfery. Więc co jakiś czas grzałka się włączy nawet jeśli nie było poboru ciepłej wody.

Ogrzewacz przepływowy ma większy pobór mocy chwilowej, bo musi ogrzewać wodę bardzo szybko. Płyną duże prądy, instalacja elektryczna musi być na to przygotowana. Do tego jest wymagany minimalny przepływ, więc jeśli odkręci się tylko trochę ciepłej wody i resztę zimnej, to może się w ogóle nie włączyć. A najbardziej nieprzyjemne zjawisko występuje, kiedy niespodziewanie się włączy lub wyłączy.
    Zawsze odechciewa mi się prysznica kiedy mam go wziąć w łazience z termą gazową. Raz płynie wrzątek, kiedy ogrzewacz działa, ale wystarczy zaburzyć przepływ dodając zimnej, albo przykręcając ciepłą, a nagle woda w prysznicu robi się lodowata, bo dopływ gazu został odcięty z powodu zbyt małego przepływu. Z elektrycznego ogrzewacza przepływowego pod prysznic nie korzystałem, więc nie wiem, czy podlega temu samemu zjawisku...
  • Pomocny post
    #3 18818903
    hajs444
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Na pewno przepływowy podgrzewacz będzie wygodniejszy. Nieograniczona ilość ciepłej wody na żądanie.
    Po pierwsze musi być jak najbliżej odbiorników ciepłej wody- Najlepiej w łazience.
    Po drugie musisz mieć podłączenie do prądu. Jeśli chodzi o podgrzewacze to darowałbym sobie te na 240V i raczej skłaniałbym się w kierunku 3-fazowym o mocy ok 20-24 kW.
    Tak więc musisz mieć możliwość położenia odpowiednio grubego kabla do tego podgrzewacza.
    Jeśli nie jesteś w stanie zrealizować któregoś z powyższych punktów to daruj sobie i zamontuj Boiler.
  • #4 18818914
    thatis
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Po sprawdzeniu instalacji elektrycznej przepływowy odpada. Jakas konkretna firma, model do max 1000 zł najlepiej w granicach 800?
    Czy w tej kwoty bojlery to "jeden pies"?
  • #5 18818943
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 957
    Z autopsji wiem, że bojler bardzo się opłaca przy dwutaryfowym rozliczaniu kosztów energii elektrycznej ale wymaga to dyscypliny ze strony użytkowników. To będzie trudne przy dzieciach, kiedy to w zasadzie ciepła woda jest potrzebna na okrągło.
    Drogie bojlery z zaawansowanym sterowaniem elektronicznym umożliwią oszczędzanie polegające na tym, że "nauczą się" stylu życia domowników i będą intensywnie podgrzewały wodę tylko w porach, kiedy jej zużycie jest największe. Przy rodzinie 2+2 moim zdaniem bojler 80l to minimum.
    A co do wypowiedzi przedmówcy to trochę zaszalał z tymi 20-24kW. Taka moc jest potrzebna przy wannie. Przy prysznicu od biedy wystarczy 9kW (miałem okazję używać 6kW i dało radę, choć komfortu nie było za bardzo). 12-15kW to już całkiem fajny komfort, szczególnie, że większość z nas zwraca obecnie uwagę również na zużycie wody i stosuje oszczędne perlatory w kranach i takież słuchawki prysznicowe. Są 3 fazy w mieszkaniu? Jest możliwość podłączenia? Jakie obecnie jest ogrzewanie i jakie przydział mocy?
  • #6 18819041
    hajs444
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Polecam Stiebel Eltron Serię HFA.
    Dość wytrzymały i posiada dużą flanszę do okresowego odkamieniania.
    Dostępne są również modele z systemem dwuobwodowym gdzie drugi obwód podłączasz sobie pod programator i boiler Włącza się wtedy codziennie na drugiej taryfie.
  • #7 18819813
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Ocena: 671
    Proponuję bojler. Np my mamy 80 l w łazience, 5 litrów w kuchni i jest super. 2+2. Koszt miesięczny to średnio 30 zł (110kWh x 0,27 zł) zmierzony podlicznikiem.

Zalety bojlera
    - tani 600 zł za 80 l, 200 zł za 10l
    - można mieć kilka, np pod umywalką w kuchni i nie czekać na ciepłą wodę dłużej niż sekundę, nie trzeba obiegu,
    - nagrzewanie tylko w II taryfie co OBNIŻA KOSZTY O POŁOWĘ względem przepływowego,
    - nagrzewanie bezpośrednio z nadwyżek produkcji PV (ja tak mam),
    - bojler 80 litrów magazynuje do 160 litrów wody ciepłej dostępnej natychmiast co wystarczy np na wzięcie sześciu pryszniców bez włączania grzałki,
    - można grzać wodę w I taryfie (zapominają o tym wspomnieć jego przeciwnicy),
    - da się zainstalować kilka bojlerów nawet w domach z instalacją jednofazową oraz z instalacją aluminiową,
    - moc można płynnie regulować i dostosować do starych instalacji,
    - bojlery są magazynem wody pitnej na sytuacje awaryjne i kryzysowe, nie trzeba stać w kolejce do beczkowozu,

Wady bojlera
    - Strata na cieple uciekającym przez izolację (na oko 20%)
    - duże wymiary,
    - konieczność wymiany anody albo całego bojlera po kilku-kilkunastu latach na nowy z powodu korozji,

Wady przepływowego
    - wysoka cena
    - wysoka moc - kilkanaście kW co spowoduje konieczność zwiększenia mocy przyłączeniowej >20kW, zastosowanie grubszych kabli, droższych aparatów, zwiększenie opłaty mocowej?
    - niestabilność temperatury - nie spotkałem takiego, który daje stabilną temperaturę,
    - długi czas oczekiwania na wodę chyba że zainstalujemy kilka co dodatkowo zwiększa koszty i potrzebną moc.

Miałem bojlery tanie i drogie. Drogi Siemens zardzewiał. Od tej pory kupuję najtańsze. Żadnych bajerów. Zwykły termostat oraz niezależny timer za 30 zł lub sterowanie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji porównano elektryczne ogrzewacze wody: bojler i przepływowy podgrzewacz. Użytkownik poszukuje nowego rozwiązania po zakończeniu żywotności bojlera 60l firmy Elektromet, biorąc pod uwagę potrzeby rodziny 2+1. Podkreślono, że bojler, mimo strat ciepła, jest korzystny przy dwutaryfowym rozliczaniu energii, a nowoczesne modele mogą dostosować się do stylu życia użytkowników. Z kolei przepływowy podgrzewacz oferuje nieograniczoną ilość ciepłej wody, ale wymaga odpowiedniej instalacji elektrycznej i bliskości do punktów poboru. Użytkownicy sugerują bojler 80l jako minimum dla rodziny oraz wskazują na modele, takie jak Stiebel Eltron Seria HFA, które są wytrzymałe i efektywne. Koszty eksploatacji bojlera są niższe, a jego instalacja bardziej elastyczna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA