logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobic zabezpieczenie przeciw zwarciowe w zasilaczu

jarcys 02 Sie 2009 17:10 7732 6
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 6849439
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 835
    A co to masz za zasilacz? Zwykły wtyczkowy na zasadzie transformator+mostek+kondensator to pewnie wystarczy podobnie jak w zasilaczach o niedużej wydajności. W zasilaczach stosuje się często lepsze rozwiązania niż tylko bezpiecznik. Co to masz za zasilacz?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6849485
    fuutro
    Poziom 43  
    Czytałeś opis ze zrozumieniem? Bezpiecznik B1, mimo iż mógłby być dopiero za kondensatorami filtrującymi nie jest jedynym zabezpieczeniem. Układ posiada ograniczenie prądowe a więc większy prąd niż nastawiony (P2) przy zwarciu nie popłynie.

Tak w ogóle jest to prawie typowa aplikacja LM723. W sprawie tych 5A - lepiej nie ryzykować z tylko jednym i to tylko 2N3055 przy małych napięciach wyjściowych (za dużo mocy strat) ale jeśli dotąd nie było kłopotów to ok ale pamiętaj i o tym.
  • #5 6849534
    jarcys
    Poziom 22  
    Ocena: 181
    Wlasnie ten zasilacz mam w budowie dzialal ale do tego czasu jak podpiolem odkurzacz samochodowy i padl, wczesniej niechcacy zwarlem plus z masa i tez padl . W tej chwili dziala ale nie moge ustawic PR1 0 mam -0.5 i dlatego chce ten zasilacz zabezpieczyc bo znowu mi spali
    2N3055 , LM723 , LM7905 wiem ze mam cos nie tak i szukam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 6849660
    fuutro
    Poziom 43  
    No to tak: daj rezystor przynajmniej ze 22Ω (może nawet do 100Ω) między bazę T2 a końcówkę 10 (Vo) LM723 gdyż poległ w wyniku przeciążenia. 2N3055 padł - nic szczególnie dziwnego ale lepiej opisz sposób jego chłodzenia (np zdjęcie) oraz na przyszłość daj kilka (3-5) tranzystorów równolegle (o łączeniu równoległym tranzystorów bipolarnych poczytaj w sieci, rezystory emiterowe proponuję 0,22Ω/5W). Same tranzystory mocy powinny się charakteryzować w miarę możliwości tym samym wzmocnieniem i mogły by to być KD502, KD503 gdybyś miał skąd je zdobyć, podobnie 2N3773 lub w innych obudowach BD249 (TIP35 jest niby taki sam ale ma mniejsze złącze więc gorzej zniesie duże iloci ciepła). T2 wymień wtedy na BD244, jeśli to możliwe to o większym wzmocnieniu. Radiator na te tranzystory nie powinien być mały, tak na oko większy od cegły oraz koniecznie wentylator na sztywno lub z układem załączania.
  • #7 6879563
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zabezpieczenia przeciwzwarciowego w zasilaczu opartym na układzie LM723 i tranzystorze mocy 2N3055. Standardowy bezpiecznik polimerowy może nie wystarczyć, gdyż zasilacz posiada już ograniczenie prądowe, jednak konieczne jest dodatkowe zabezpieczenie, zwłaszcza przy problemach z uszkodzeniami tranzystorów przy zwarciach. Zaleca się zastosowanie rezystora (22–100 Ω) między bazą tranzystora mocy a wyjściem LM723, stosowanie kilku tranzystorów mocy połączonych równolegle z rezystorami emiterowymi (np. 0,22 Ω/5W) oraz odpowiednio dużego radiatora z wentylacją. Wskazane jest użycie tranzystorów o podobnych parametrach, np. KD502, KD503, 2N3773 lub BD249 zamiast pojedynczego 2N3055. Dodatkowo podkreślono, że zasilacz powinien mieć zabezpieczenie termiczne, które często jest pomijane, a które chroniłoby przed uszkodzeniem przy przeciążeniach i zwarciach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA