logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers euroline ZW-23 dziwna praca... losowy zapłon

hashultra 03 Sie 2009 11:14 6153 9
REKLAMA
  • #1 6851421
    hashultra
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam serdecznie mam problem z piecem JUNKERS EUROLINE ZW-23
    Problem dotyczy zarówno ciepłej wody i c.o.
    Po odkręceniu wody piec albo w ogóle się nie załącza albo startuje i po chwili wyłącza się, po kilku sek znów się załącza i tak w kółko :-(
    Dodam że diody wyświetlające na piecu temp wody wyświetlają błędne informacje (tzn zaraz po odpaleniu pieca pokazują np 90C)
    Po zakręceniu wody diody nie gasną tylko nadal pokazują różne temp

C.O. odpala ale tylko jak temp osiągnie 60C piec się wyłącza, pompa pracuje ale piec nie grzeje...

Mam nadzieję że choć w minimalnym stopniu nakreśliłem obraz sytuacji.
    Piec w styczniu miał gruntowne czyszczenie wykonane przez aut. serwis

Czy ktoś spotkał się juz z takim zachowaniem tego kotła ???
    Czy wzywać ponownie serwis... :-(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6853769
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1448
    Jeżeli problem dotyczy co i cw,diody pokazują błędne temperatury to prawdopodobnie NTC co (klips).Najbardziej łaskawa diagnoza (ok.90zł),oczywiście może to również być płyta elektroniczna.Kocioł był konserwowany dlatego można pertraktować cenę usługi-nie powinna być w tym wypadku wysoka.
  • #3 6857783
    akwedukt
    Poziom 24  
    Ocena: 278
    W nocy z niedzieli na poniedziałek były przepiękne błyskawice, stawiam na płytę.
  • REKLAMA
  • #4 6860078
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1260
    Też obstawiam płytę,a w tym przypadku negocjacje wiele nie pomogą...
  • REKLAMA
  • #5 6863853
    akwedukt
    Poziom 24  
    W tym tygodniu wymieniłem już sześć sztuk.
  • #6 7078280
    rock35
    Poziom 2  
    Witam kolegów. Mam dwa problemy z euroline zw 23 ke.
    1. przy wyłączonym ogrzewaniu i odkręceniu gorącej wody przez około 30sek piec wielokrotnie załącza się i wyłącza by po tym czasie normalnie włączyć się i podgrzać wodę. Przy włączonym ogrzewaniu problemu tego nie ma.
    2. Manometr nie działa więc nie znam ciśnienia w instalacji. Czy wymiana manometru to drobiazg i czy ja jako laik mogę to zrobić sam. A może brak wskazań manometru spowodowane jest czym innym?
    Ewentualnie na jakie koszty mogę się przyszykować?
    Jeszcze jedno pytanko. Jakiś czas temu zamówiłem wizytę do przeglądu pieca. Fachowiec przedmuchał go z kurzu oraz wymienił gumową uszczelkę pod zaworem doprowadzającym wodę do instalacji. Operacja trwała około 15min i gość zainkasował 200pln. Orżnął mnie jak frajera czy takie po prostu są ceny? Przyznam, że kiedy zobaczyłem jak on to robi to bez najmniejszego problemu zrobiłbym to sam. Potem trochę żałowałem. Takie życie.
    Z góry dzięki wielkie za wszelkie sugestie. Pozdrawiam.
  • #7 7079205
    akwedukt
    Poziom 24  
    Było pytać o cenę.Ale 200zł to fakt trochę pojechał , przypuszczam że serwisantem to on nie był.Co do manometru to sprawa jest trochę skomplikowana sama wymiana czasami nic nie daje.Bywa że kanał doprowadzający wodę do manometru jest zapchany co często bywa przyczyną błędnych wskazań manometru.Najlepiej zadzwoń na infolinię ,niech podają namiary na serwisanta.
  • REKLAMA
  • #9 7081507
    rock35
    Poziom 2  
    faktycznie telefon na infolinie to chyba jedyne słuszne posunięcie..
  • #10 7081649
    hashultra
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam ponownie, mój problem został rozwiązany - problemem faktycznie okazał się czujnik NTC - chciałem go sam wymienić ale nigdzie nie mogłem go dostać :cry: więc zamówiłem serwisanta który w pierwszej kolejności przeczyścił go drobnym papierem ściernym i po tym zabiegu piec ruszył (koszt usługi 25zł).
    Niestety kocioł działał poprawnie tylko 2 tyg po czym objawy wróciły... zamówiłem więc ponownie serwisanta który wymienił czujnik na nowy i piecyk odzyskał sprawność - całkowity koszt 115zł

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Piec Junkers Euroline ZW-23 wykazywał niestabilną pracę zarówno przy ciepłej wodzie użytkowej, jak i centralnym ogrzewaniu. Objawy obejmowały losowe załączanie i wyłączanie pieca, błędne wskazania temperatur na diodach (np. 90°C zaraz po uruchomieniu) oraz brak prawidłowego grzania przy włączonym CO mimo pracy pompy. Po gruntownym czyszczeniu i serwisie problem się utrzymywał. Diagnoza wskazała na uszkodzony czujnik NTC temperatury, który powodował błędne odczyty i niestabilną pracę. Próba samodzielnej wymiany czujnika była utrudniona z powodu braku dostępności części. Serwisant najpierw wyczyścił czujnik papierem ściernym, co tymczasowo poprawiło działanie pieca, a następnie wymienił czujnik na nowy, co całkowicie rozwiązało problem. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące możliwej awarii płyty elektronicznej oraz kwestie związane z manometrem i kosztami serwisu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA