logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odłączyć drugi telefon w domu podczas rozmowy? Szukam urządzenia DTMF

magik128 31 Maj 2004 10:49 2058 8
REKLAMA
  • #1 668070
    magik128
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Witam

U mnie w domu są dwa telefony,jeden u rodziców i drug i u dziadków.Do dziadkó nikt raczej nie dzwoni ale oni zawsze podsłuchują rozmowy telefonicze. Pewnego dnia nie wytrzymałem i póściłem przez ich aparat (stary impulsowy) 220v.Telefon się spalił ale po niedługim czasie kupili nowy i dotego na gwarancji.Mianowicie poszukuję urządzenia które gdy odbiorę telefon u rodziców automatycznie odłączał by telefon dziadków. Mogło by być sterowane DTMF np.# ale nie koniecznie.Naprawdę muszę coś z tym zrobić bo zaniedługo mnie nerwowo roźniesie!!! Pomocy!!! :crazyeyes:
  • REKLAMA
  • #2 668091
    JARTECH

Specjalista od telefonów
    Ocena: 32
    Witam.
    Istnieje kilka rozwiązań:
    1. Założyć ISDN
    2. Założyć centralkę telefoniczną
    3. Kombinować z dodatkowymi bebechami które i tak przy pierwszym wyładowaniu atmosferycznym szlak trafi.

Wybór należy do ciebie.

Jartech

PS
    Można już zdobyć urządzenia typu małe centralki z niemiec (to by było chyba najtańsze rozwiązanie)

:D
    Konto firmowe:
    PPHU JARTECH
    Poziomkowa 14, krotoszyn, 63-700 | Strona WWW: www.jartech.pl
  • REKLAMA
  • #3 668119
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    Był (jest?) kit w AVT do przełączania telefonów, ja od lat używam go w domu, by mi nikt w modem nie wchodził. Czysta elektronika, bipolarne elektrolity + transoptory. Ten kto pierwszy podniesie słuchawkę jest podłączony, drugi telefon jest odcinany, tak przy odbiorze, jak przy dzwonieniu. Numeru kitu niestety nie pamiętam.
  • #4 668644
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    A są gotowce na Allegro za kilkanaście Pln.
    Sam miałem cos takiego z giełdy. wchodzi linia i wychodzą 2 gniazda ,na tym 2 diody. Kto podniesie pierwszy ten zajmuje linie a drugi "ciszę słyszę, ciszę słyszę...".
    Działa zarówno przy przychodzących jak i wychodzących.
    Jak nie zajdziesz to odezwij się to odszukam lub kupię w Lubiniu coś ok 5 Pln
    Zanlazłem w allegro- nazywa sie toto dyskryminator i kosztuje 9.9 + koszty.
    Moim zdaniem nie warto wymyślac kolejny raz prochu....
    chyba że żyłka majsterklepki zwycieży..............
  • REKLAMA
  • #5 668775
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Najprościej zamontować w pobliżu aparatu wyłącznik, którym będzie można doraźnie odłączać dziadków gdy rozmowa nie będzie do nich. Jeżeli natomiast zajdzie taka potrzeba aby i oni słyszeli rozmowę to wtedy nie będziemy ich wyłączać. Każde elektroniczne rozwiązanie w tym wypadku nie zdaje egzaminu.
  • REKLAMA
  • #6 668878
    magik128
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Przełącznik przy aparacie nie zda roli poniewaz telefon rodziców jest bezprzewodowy.Bardzo mi się podoba ten kit kto pierwszy ten lepszy ale czasem oni pierwsi odbierają i co wtedy? Potrzebny jet mi przełącznik ale taki aby telefon rodziców miał priorytet tzn. nawet kiedy odbiorą dziadki to ja włączając rodziców aparat rozłączał btm aparat dziadków.
  • #7 669192
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    No to pozostaje wersja prymitywna-
    zwykłu 2 liniowy przełacznik odcinajacy "górę"
    wersja przyciskowa lub wajchowa...........................
  • #8 670904
    telwisalfa
    Poziom 21  
    Ocena: 86
    Przy tych wymaganiach mała centralka powinna załatwić problem.
    Koszty? nie ma nic zadarmo. :wink:
  • #9 673937
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Zbudowanie tego co jest ci potrzebne jest napewno proste. Myślę, że wystarczą ze dwa przekaźniki i oczywiście jakieś drobne elementy plus zasilacz. Wystarczy trochę pokombinować. Zbudowałe kiedyś komuś coś podobnego na pracę dyplomową z telekomunikacji. Pamiętam, że tam chodziło dodatkowo o jakąś zwłokę czasową. Tu sprawa jest prościejsza. Jeżeli nie dasz sobie rady to postaram się coś narysować w wolnym czasie i tutaj wrzucić.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem współdzielenia jednej linii telefonicznej przez dwa aparaty w domu, gdzie użytkownik chce, aby po podniesieniu słuchawki u rodziców automatycznie odłączał się telefon dziadków, eliminując podsłuchiwanie rozmów. Zaproponowano kilka rozwiązań: instalację ISDN, zakup małej centralki telefonicznej (np. z Niemiec), użycie gotowych urządzeń typu "dyskryminator" dostępnych na Allegro, które automatycznie łączą pierwszego podnoszącego słuchawkę i odcinają drugi aparat. Wspomniano również o elektronicznym kicie z AVT, który realizuje funkcję priorytetu pierwszego podniesienia słuchawki za pomocą elementów takich jak transoptory i elektrolity bipolarne. Autor potrzebuje jednak rozwiązania z priorytetem dla telefonu rodziców, które mogłoby być sterowane sygnałem DTMF (np. kodem #) i rozłączało aparat dziadków nawet jeśli oni pierwsi odbiorą. Propozycją prostszą jest manualny przełącznik lub dwuliniowy przełącznik odcinający linię, jednak ze względu na bezprzewodowy telefon rodziców, rozwiązanie elektroniczne jest bardziej pożądane. Wskazano, że zbudowanie takiego urządzenia jest możliwe przy użyciu przekaźników i prostych elementów elektronicznych, a także że mała centrala telefoniczna powinna rozwiązać problem, choć wiąże się to z kosztami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA