logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomysł: Nadajnik GPS czyli Odbiornik GPS + komórka (SMS)

gulson 31 Maj 2004 11:15 57862 55
Najlepsze odpowiedzi

Czy można zbudować lokalizator, w którym odbiornik GPS po odebraniu SMS-a odsyła współrzędne przez telefon komórkowy lub modem GSM?

Tak, taki układ jest jak najbardziej wykonalny i od lat stosowany w monitoringu pojazdów: zwykle łączy się moduł GPS OEM z modułem GSM, a komunikację realizuje się przez SMS albo GPRS [#671256] Odbiornik GPS podaje dane w NMEA co 1–2 sekundy, więc można je praktycznie bez dodatkowej obróbki przekazać dalej przez GSM [#668902] Przykładowy działający zestaw to Siemens S35i + ATmega8 + odbiornik GPS HI-204III, gdzie po wykonaniu połączenia system odsyła SMS z czasem, szerokością/długością geograficzną i prędkością, a dodatkowo może reagować na SMS-y sterujące, np. uruchamiać sygnał dźwiękowy albo odciąć silnik [#3196527] Do takiej realizacji używa się UART-u do telefonu i drugiego UART-u (np. programowego) do GPS, a logikę obsługuje mikrokontroler typu AVR [#3196527] Jeśli zależy na niższych kosztach eksploatacji i śledzeniu online, lepszy bywa GPRS zamiast SMS; w wątku padają też konkretne przykłady modułów, np. Motorola M12/uBlox + GSM, Telit GE863-GPS albo Siemens XT55, które współpracują z AT i NMEA [#4166788][#3196625][#671256]
REKLAMA
  • #1 668116
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6068
    Nadajniki GPS (tak potocznie nazywają) zbudowane są z odbiornika GPS oraz nadajnika GSM. Koszt całego urządzenia dochodzi nawet 3000PLN. Kwota bardzo wysoka zważywszy, że same odbiorniki GPS nie są takie drogie a likwidując wyświetlacz i dodatkowe opcje można koszty minimalizować. Nadajnik GSM jest obsługiwany przez sieć komórkową. Oczywiście należy płacić abonament za obsługę takiego nadajnika jest to 150-200PLN. Efekt jest taki, że stać tylko bogatych....

A gdyby tak wykorzystać prosty odbiornik GPS i sprzęgnąć go ze starym telefonem komórkowym albo modemem GSM na kartę prepaid. Połączyć i zaprogramować w ten sposób, aby po wysłaniu SMS o określonej treści (jako hasło) modem GSM lub komórka zczytała by informacje z odbiornika GPS i następnie wysłała w wiadomości zwrotnej. Koszty znikome (dwóch SMSów), wada tylko to, że nie możemy śledzić na stałe. Rzadko jednak Kowalski potrzebuje stałego śledzenia. Jak mu zwiną pojazd lub nie wie, gdzie jest teściowa, to po prostu wyśle SMSa. Dostanie cyferki reprezentujące stopnie, minuty szerokości geograficznej na mapie świata.

Marzeniem byłoby podłączenie komórki odbiorczej do komputera. Komputer odczyta dane z SMSa a następnie wyświetli punkt na wcześniej wyświetlonej mapce w komputerze :)
  • REKLAMA
  • #2 668672
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    myślałęm żeby takie zrobić
    dodam do tego jakieś wejscie alarmowe (natychmaist powiadamia o włamaniu, bądz kradzieży) i możliwość nawiazania poąłczenia z taka komórką. Moze uda się podsłuchać rozmowe złodzieja (i) zwiększa to o wiele szanse odzyskania auta ---- moze powie do jakiej dziupli jedzie :)

moje prace zakończyły się na etapie obsługi simensa SL45i poprzez HT. Udało mi się nawiązać połączenie z numerem z odpowiedniej pozycji w ks. telefonicznej oraz wysłać ręcznie "spakowanego" do formatu PDU SMSa...
    przerobić to na program nie będzie trudno, ponadto temat już był poruszany (szukaj) :D
    Co do GPS chętnie bym sie pobawił ale jego koszt to kilka ładnych baniek. Elektryk się kiedys chwalił że gwałcił taki modół GPS- może sie wypowie w tym poscie (jak to przeczyta to na pewno sie wypowie :) )

pozdrawiam!
  • #3 668721
    gulson
    Administrator Systemowy
    Doskonały pomysł z podsłuchem! Czyli wszystko może współpracować bez większych problemów, jest to tylko kwestia oprogramowania. Rodzi się wizja GPSu dla przeciętnego Kowalskiego ;)

Z tego co widzę pomysł nie jest nowy:
    http://a.gery.pl/show_item.php?item=26024964
  • #4 668902
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Deus ex machina :) Nie ja gwałciłem tylko ktoś inny jakiś moduł z balonu meteo (pewnie podobny co spadł w Nowym Meksyku), ja używam klasycznego odbiornika z wyświetlaczem.

Dwie sprawy, kod chyba nawet w kilku wersjach jest dostępny na edaboard na elektrodzie, o ile pamiętam w wersji na PIC.

A druga to że za 3000 to można już kupić odbiornik z wbudowanym palmtopem. Średnia cena to jakieś 700-1000 dla odbiorników bez map i 1000-1700 pln dla odbiorników z wbudowaną mapą.

PS odbiornik za 300 nosi nazwe slangową "GPS mouse"

A jak ktoś by się chciał zagłębić w informacje które przesyła GPS to chyba najprostrzy jest protokół NMEA, w nim GPS co jakiś czas (rzędu 1-2sekund) wysyła komplenty "raport" który od razu można przesłąć do modułu GSM bez żadnej obróbki numerycznej.
  • #5 668938
    dede4
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Znajomy robił kiedyś komunikację z modułu procesorka '51 przez GSM po GPRSie (używał scalaczka z hardware-owym stosem TCPIP). Można to sprzęgnąć z alarmem, wykupic jakiegoś pre-paida co oferuje GPRS i sprzęgnąć to z GPS-em i mamy monitoring :) .
  • REKLAMA
  • #6 669776
    gulson
    Administrator Systemowy
    Czyli można go uatrakcyjnić wykorzystując GPRS INTERNET to jak 100kB danych lub wykupić nawet pakiet Internetowy GPRS 1MB i wysyłać dane o pozycji po GPRS W komputerze odbierać dane i wyświetlać punkt na mapce Bardzo dużo gminnych instytucji jest tym zainteresowanych. Policja oraz Pogotowie. Problemem są tylko koszty, które dzięki takiemu rozwiązaniu można zminimalizować do 30 groszy dziennie na jeden radiowóz
  • #7 671011
    ucy74
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Może się mylę, ale wydaje mi się że sam telefon GSM można zmusić do podania swoich namiarów względem najbliższych przekaźników GSM. Rozdzielczość nie taka jak GPS ale za to taniej.
  • #8 671256
    anok
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Temat jest znany od paru lat.

Praktycznie wszystkie firmy zajmujace sie monitoringiem robia to w ten
    sposob.

Czyli modul GPS (OEM) najczesicej spotykane to Motorola M12, Trimble, uBlox + modul GSM w wiekszosci tez modul (OEM) przemyslowy
    jak motorola G18, G20, jakis Ericsson, Falcom, WaveCom.

Komunikacja z baza przez SMS'sy lub transmisje modemowa
    (latwiej zrobic ale wyzsze koszty uzytkowania) lub GPRS trudniej oprogramowac ale koszty uzytkowanie zdecydownie nizsze.
    Przy GPRS'ie sens ma sledzenie online co kilkanascie (dziesat) sekund.

W bazie jest oczywiscie soft na PC'cie, ktory odbiera dane z samochodu
    i pokazuje je na mapie np. w postaci strzaleczki oznaczajacej samochod.

Z GPS'sa mozna wydobyc dane:
    data/gdzina, wspolrzedne (szer., dlug.), wysokosc nad geoida, predkosc 2D 3D, azymut, parametry satelitow (widocznosc, sledzenie)
    i jeszcze wiele mniej istotnych informacji.

Andrzej
  • REKLAMA
  • #9 672145
    Marek81
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Kiedyś robiłem rozeznanie w tym temacie, więc dorzucę kilka linków:
    - standard NMEA - http://sp5xsc.eter.ariadna.pl/gps/nmea.html
    - jedno z gotowych rozwiązań - http://www.rcprojekt.com/muzzylogger/pl_features.html
    - stronka o GPS (free software) - http://franson.biz/gpstools/index.asp
    - inne gotowe rozwiązanie - http://www.gps-y.pl/dl.html
    Większość z nich to logery, ale są też urządzenia dołączane do GSM.

Pozdrawiam.
  • #10 1153591
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 1180743
    wwmajor
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Jezu RS 486 ? on ma przekaz na odległość 1200 m. To ty chcesz poprowadzić kabel z auta do domu?
  • #12 1186786
    Fakiros
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    GPS + komorka z SMSem to znana sprawa, gorzej jest z uzyskaniem połaczenia przez GPRS.
    Czy ktoś kiedykolwiek próbował nawiązać połączenie(przesłać jakieś dane) poprzez GPRS ??
    oczywiście nie używając z reguły drogiego modemu GPRS (koszt jakieś 1200zł) ale jakiegoś tańszego telefonu kom z wbudowanym modemem GPRS.
  • #13 1384457
    belzebiusz
    Poziom 11  
    Czy najniższa cena modułu OEM GPS to ok. 300zł czy też zdarzają się niższe ?
  • #15 1968739
    maly_misiak
    Poziom 11  
    Mam problem - mój temat pracy dyplomowej to DOKŁADNIE to co napisał gulson. Na przyszły rok ma być zrobione - i tu się pojawia problem niemam pojecia jak się za to zabrać. Założenia są takie - 2 moduły - GSM i GPS komunikują się ze sobą i np. wysyłajac SMS na numer tel karty sim w module z odpowiednim hasłem dostaje zwrotnie pozycję zczytaną poprzez moduł GPS. Mój promotor jeszcze powiedział, że tym wszystkim musi zawiadywać procesor sygnałowy AVR 8-Bit RISC ATmega128.

Szczerze mówiac niemam pojęcia za co się wziąść. I jak się wziąść.

POMÓŻCIE

A razem zrobimy świetne zabezpieczenie do auta/motoru (sam bym to zamontował do swojego motoru :D ) dla przeciętnego Kowalskiego.

Proszę wytłumaczcie - jaki jest sposób komunikacji między tymi urządzeniami. Myślałem o modułach Motorolii.

Pozdrawiam
  • #16 1994788
    PluszowyMisiu
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Dolaczam sie do malego_misia!!!

Ja robie dyplomowke z GPS_u
    stacja bazowa na PC + przenosny odbiornik GPS i komunikacja miedzy nimi przy pomocy GPRS.

Szukam najdokladniejszych moduluw jakie istnieja i jakie mozna kupic w polsce 5cm by mnie uzadzalo :)
  • #17 1994803
    maly_misiak
    Poziom 11  
    He he he. Co te Misie mają i maly i Pluszowy - o GPS'ie szukają.
    Prawie nieczuje jak mi sie rymuje :).

Ale do rzeczy - PluszowyMisiu - wiesz jak sprzęgnąc obydwa moduły bo z tego co czytam wnioskuje, że masz do połaczenia i GSM i GPS'a w jednym pudełku? Zgadza sie?Mam troche informacji jak to zrobic - moge wyslac.
  • #18 1996043
    PluszowyMisiu
    Poziom 14  
    Jeszcze o sprzeganiu 2 odbiornikow nic nie wiem bo sie tym jeszcze nie interesowalem. Narazie szukam jakiegos mogulu GPS o jak najleprzej dokladnosci ( 2 czestotliwosciowy ) i dostepny w polsce.Cena nie gra roli :)
    Mam duzo informacji o ukladach z jakich sie buduje GPS, czestotliwosci ITP.
    Jak mozesz to podeslij mi to co masz. Na jakiej uczelni studiujesz???I wydziale:))
  • #19 2148179
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 2183230
    lubuszanin
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Drodzy grupowicze kto mi podpowie co trzeba kupić, by móc zobaczyć gdzie znajduje się auto w danej chwili?Interesuję mnie, by zamontowac to w aucie tak, żeby potecjalny złodziej samochodu nie zoorentował sie, że takie urządzenie jest zmontowane.Czy jest to możliwe?
  • #21 2183770
    PluszowyMisiu
    Poziom 14  
    Tak. Jest to mozliwe !!!!
  • #22 2508075
    Sebo.PL
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Mnie tesz interesuje takie urządzonko, żeby wkładało się kartę sim i po odebraniu sms'ka z hasłem odsyłało sms'kiem odczyt GPS.
    No i jeszcze, żeby było tam jakieś zabezpieczenie przed wyłączeniem (tzn żeby w razie wyłączenia się urządzenie automatycznie się włanczało i `wpisywało` pin do Telefonu)
  • #23 2508115
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 209
    Pracuję nad czymś takim na Q2501 Wavecoma+procek i czujki. Rzecz w tym iż takie ustrojstwo to same części 1000PLN.
  • #25 2508765
    Sebo.PL
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Fajne :) Tylko chyba nie ma funkcji wysyłania pozycji w odpowiedzi na SMS - a na tym najbardziej by mi zależało ;]
  • #27 2511844
    majekw
    Poziom 13  
    No jest mały problem, bo najpierw trzebaby dopisać parsowanie komunikatów nmea, żeby wyciągnąć z tego pozycję, a dopiero później można bawić się w komendy AT.
    Ale jest to na mojej liście 'do zrobienia' w tym projekcie:-)
  • #28 3050758
    rchudy
    Poziom 12  
    jak dla mnie zademn problem kazde pda laczy sie z siecia internetu jak nie bezposrednio to przez irda lub bt starczy np pda acer z gps + realtrack server
  • REKLAMA
  • #29 3051131
    mag32
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Na waszym miejscu poczytałbym trochę o APRS.
  • #30 3124405
    scooter20
    Poziom 11  
    Apropo gps to znalazłem fajny moduł gsm/gps/gprs firmy siemens xt55 tylko nie wiem jak go uruchomić jeśli ktoś sie na tym zna:idea: proszę o pomoc tu znajdziecie ten moduł http://karczpolska.pl/modemy/xt55.shtml za każdą podpowiedz i pomoc z góry dziękuję

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pomysłu stworzenia taniego nadajnika GPS, który łączy odbiornik GPS z modułem GSM lub starym telefonem komórkowym, umożliwiającego wysyłanie pozycji GPS w odpowiedzi na SMS z hasłem. Proponowane rozwiązanie eliminuje kosztowny wyświetlacz i zaawansowane funkcje, ograniczając się do prostego odczytu danych GPS i przesyłania ich SMS-em lub przez GPRS, co znacznie obniża koszty użytkowania. Wskazano, że standard komunikacji GPS to protokół NMEA, a do transmisji danych GSM/GPRS można wykorzystać moduły OEM, takie jak Motorola M12, Trimble, uBlox, a także moduły GSM Motorola G18, G20, Ericsson, Falcom, WaveCom czy Telit GE863-GPS. Wiele osób realizowało projekty oparte na mikrokontrolerach AVR (np. ATmega8, ATmega128) do sterowania komunikacją między GPS a GSM. Omówiono kwestie techniczne, takie jak interfejsy UART, RS-485, formaty danych NMEA, komendy AT do sterowania modemem GSM oraz sposoby integracji modułów GPS i GSM. Poruszono także temat zabezpieczeń, np. alarmów i zdalnego sterowania (wyłączanie silnika, sygnał dźwiękowy). Wskazano na problemy z dokładnością współrzędnych GPS i ich interpretacją, a także na potencjalne zagrożenia ze strony zagłuszaczy GPS stosowanych przez złodziei. Dyskutowano o możliwościach wykorzystania GPRS do ciągłego monitoringu pojazdów z minimalnymi kosztami abonamentu. Wspomniano o gotowych rozwiązaniach dostępnych na rynku oraz o wyzwaniach technicznych przy podłączaniu odbiorników GPS USB do mikrokontrolerów. Podsumowując, projekt taniego nadajnika GPS+GSM jest możliwy do realizacji, wymaga jednak znajomości protokołów komunikacyjnych, programowania mikrokontrolerów i integracji modułów, a także uwzględnienia kosztów i ograniczeń technicznych.
REKLAMA