logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LARK 50.1 - ustawienia portu i prędkości w AutoMapa 5.5.2 dla GPS

PETERP19680405 05 Sie 2009 20:06 55145 34
Najlepsze odpowiedzi

Jak ustawić port i prędkość GPS w AutoMapie 5.5.2 dla Lark 50.1, jeśli bardzo długo szuka satelitów?

Ustaw standardowy port i prędkość wykryte automatycznie przez AutoMapę, bo samo długie łapanie fixa w Larku 50.1 zwykle nie wynika z tych ustawień, tylko z problemu sprzętowo-programowego [#6860945] W praktyce egzemplarze z wersją ROM 82.jx.c.4.1.9.1, oprogramowaniem V3.0.5.21 i OEM YFPND32C potrafiły szukać sygnału 4–7 minut i po wyłączeniu gubiły datę oraz godzinę [#7133315][#7165599] Egzemplarze z nowszym ROM-em 82.cm.am20090916, softem V3a01081208e i OEM YFCMMB działały wyraźnie lepiej: po wyłączeniu zachowywały czas, a fixa łapały szybciej [#7133315] Jeśli masz ten problem na gwarancji, forumowicze zalecają reklamację albo próbę aktualizacji firmware, o ile jest dostępna [#7133315][#7267673]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 6860888
    PETERP19680405
    Poziom 1  
    Witam . Mam problem z nawigacją GPS LARK 50.1. A mianowicie długo szuka satelit,a z balkonu nie łapie wcale. Jak powinny być ustawione:port i prędkość odczytu z portu w programie AUTOMAPA5.5.2. A może to nie to ? Jestem kompletnie zielony.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6860945
    koala106
    Poziom 39  
    Ocena: 1240
    Lark 50.1 dosyć długo łapie sygnał, ustawienia ustaw standardowe - czyli te, które wykryła sama Automapa.
  • REKLAMA
  • #3 6967579
    ryjkos
    Poziom 12  
    Mam podobny problem. Nie dosyć że długo łapie FIX to poziom sygnału nawet stojąc obok samochodu na środku parkingu przed supermarketem jest średni, a do tego lokalizacja nawet w fabrycznym Mapa Map pokazywany jest z dużym opóźnieniem, np podczas testu przejazdu przez miasto to co kawałek się gubił i pokazywał że jadę o dwie przecznice dalej. Jeżdze Citroenem Berlingo (ten z szybami, a nie oblachowany) i testowałęm trzy inne nawigacje z żadną nie było takiego problemu, miedzy innymi z larkiem 43.1.

Czy ktoś ma podobnie albo miał taką sytuację. bo nie wiem czy reklamować czy nie bo to nowy zakup.

P.S. Resetowałem całe urządzenie do fabrycznych ustawień i zaczynałem od nowa, a fix z tak zwanego zimnego startu na parkingu złapał po około 3 minutach dopiero.
  • #4 6967808
    koala106
    Poziom 39  
    To normalne w tym Larku, miałem masę tych Larkow już w rękach i niestety nieraz trzeba chwilę poczekać aż załapie sygnał - to nie jest niestety 43.0;(
  • #5 6968038
    ryjkos
    Poziom 12  
    Koala106 czy miałeś sytuację z tak jakby skokową pracą GS, jak by odświerzanie danych z odbiornika odbywało się co 1 albo 2 sekundy i to powodowało spore opóźnienie w pokazywanej pozycji. Testowałem dwie aplikacje Igo8 i fabryczną Mapa map, ale w obu ten problem występuje, niby procesor ten sam co w serii 43 ale to jak by coś gorzej pracowało.

Ostatnie spostrzerzenie to poprawność pracy siatki dotykowej na ekranie, mimo kalibracji jest nie precyzyjna i np przesunięcie suwaka albo zatrzymanie go w wybranym miejscu graniczy z cudem bo po zatrzymaniu nawet rysikiem w jednym miejscu on przeskakuje jak oscylator w okolicy wybranego punktu ale nie na nim... Troszkę to Irytujące i psujące ogólne wrażenie z pracy urządzenia, które długi start GPSu już i tak mocno osłabił.

Nadal nie mogę jakoś dojść do logiki z wskaźnikiem siły sygnału gps ( pokazuje ze niby oki 5 satelitów w użyciu, albo lepiej) a programy nawigacyjne pokazują pozycję o dobre 200- 300 metrów w innym miejscu. najlepiej to widać na IGo8 bo tam na mapie oprócz strzałki jest kropka pozycji gps, i stojąc na otwartym terenie pokazuje sporo poza drogą ( sprawdzałem inne gpsy w tym samym miejscu na tej aplikacji i nie było większej odchyłki.. :( )
  • #6 6968366
    koala106
    Poziom 39  
    Odświeżanie jest co 1 sek. To normalne - co do skokowej pracy - może jakiś proces działa w tle? U mnie siatka działa ok i precyzyjnie - może masz uszkodzoną warstwę dotykową? Co do dokładności wskazań GPS-u i odchyłek 200-300 m, to logicznie biorąc nie można tego wytłumaczyć - defekt w urządzeniu?
  • #7 6968384
    ryjkos
    Poziom 12  
    Własnie coś tak mnie powoli ogarnia ta myśl.. o felernym egzemplarzu, spróbuję protestować go na fabrycznych ustawieniach przez kilka dni i może jakiś wniosek się uda wysnuć bardziej logiczny ale na razie to odbiornik gps w moim egzemplarzu zachowuje się jak odbiorniki klasy sifr star II które bez czystego nieba i niczego nad głową nie pokazywały nic...
  • #8 6969071
    koala106
    Poziom 39  
    Ja aktualnie jeżdżę na takim, ale powoli zaczyna mnie denerwować - o niebo lepiej sprawuje się Goclever 5055 5065 lub 5010. Lark na plus ma tylko dobrą baterię i najładniejszy wygląd z wymienionych. Jak sygnał złapie jest z nim już OK, ale czas na złapanie to porażka. Przez ostatni miesiąc przejechałem na nim około 10000 km po Polsce i Europie i na trasie świetnie się sprawował, podczas jazdy tunelami po wyjeździe momentalnie łapał sygnał, ale zwykły start po kilkuminutowym postoju oznaczał 2-3 minuty na łapanie fixa - chociaż zdarzały mu się sytuacje - że od razu po włączeniu i załadowaniu programu łapał fixa - coś jest jednym słowem niedopracowane w sprzęcie.
  • #9 6973630
    ryjkos
    Poziom 12  
    Zaobserwowałem jedną rzecz, a mianowicie jak się go "wyłączy" a nie uśpi to po włączeniu GPS startuje od zera z datą 2003 1 1 12:00 i Strefa czasowa + 12 GMTjak w takiej formie go uruchamiam w samochodzie to po 7 minutach nadal nie może się zlokalizować ( z zegarkiem w ręku)

Ale jak się ustawi mu znowu godzinę datę i strefę czasową na prawidłową to zajmuje mu to około 5 minut.

Jedyne wyjście to usypiać go a nie wyłączać.

Dziś zdarzył mi się problem będący wyjątkiem od reguły o "usypianiu" przejechał się w schowku jakieś kilkanaście kilometrów i po ponownym włączeniu nie mógł się namierzyć przez jakieś 4 minuty, musiałem się zatrzymać i wystawić go za okno :( wtedy złapał i potem już prowadził dobrze.

Szkoda że nie ma do niego jakiejś aktualizacji. bo podejrzewam ze jest to kwestia poprawienia firmware.
  • REKLAMA
  • #10 7133315
    ryjkos
    Poziom 12  
    A więc zgłosiłem swojego larka do serwisu, odpisali na maila żeby go im wysłać, po 3 tygodniach padłą decyzja brak możliwości naprawy - wymiana na nowy. przychodzi przesyłka uruchamiam no i .. no własnie o wiele lepiej. Sprawdzam informację o urządzeniu, no i inny firmware, inna wersja oprogramowania systemowego, więc testuje i kurcze działa tak jak powinien, to znaczy po wyłączeniu urządzenia ( opcja wyłącz) gaśnie włączam ponownie pojawia się logo LARK i okazuje się zę data i godzina zgadzają się z tym co było przed wyłączeniem, testy plenerowe wykazały również dużo lepszą współpracę z gps-em niż w poprzednim egzemplarzu, ( 5 minut po ustawieniu prawidłowej daty i godziny, a około 10 po użyciu opcji wyłącz) a nowy po włączeniu z poprzedniego wyłączenia około 3 minut i działa.

Egzemplarz opisywany jako problematyczny miał:

Wersja Rom: 82.jx.c.4.1.9.1
    Wersja oprogramowania: V3.0.5.21
    Oem info YFPND32C

( problem z gubieniem dat i godziny oraz strefy czasowej, długa lokalizacja syganłu, na hot i na cold start)

Urządzenie po wymianie ma:

Wersja Rom: 82.cm.am20090916
    Wersja oprogramowania: V3a01081208e
    Oem info YFCMMB

PODSUMOWANIE TEMATU O WOLNYM NAMIERZANIU SYGNAŁU gps ORAZ GUBIENIU GODZINY I DATY PO WYŁĄCZENIU W LARK FREEBIRD 50.1 TO:

jeśli wasze urządzenie posada wspomniany w temacie problem, a jest na gwarancji reklamujcie, lub jeśli dostępny jest update firmwaru to spróbować go wykonać.
  • #11 7165599
    thudy
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    witajcie!

sam posiadam ten model i prawie się już pogodziłem z faktem sługiego wyszukiwania sateli do momentu aż przeczytałem post kolegi wyżej, pomyślałem skoro można to zareklamować to czemu nie, jakie było moje ździwinie gdy otrzymałem odpowiedź:

mail do serwisu:
    Cytat:
    Witam!

Kilka dni temu kupiłem Waszą nawigację, model Lark 50.1. Niestety nawigacja bardzo długo szuka satelit (5-8 min) chyba taki stan rzeczy nie jest normalny, poza tym za każdym razem gdy ją wyłączę kasują się ustawienia daty oraz godziny, czy jest jakieś rozwiązanie problemu ?

Dane nawigacji:
    ROM Version: 82.JX.C.4.1.9.1
    Software Version: V3.0.5.21
    OEM Info: YFPND32C

odpowiedź:
    Cytat:
    Witam,

Praca urządzenie jest jak najbardziej prawidłowa czas określenia pozycji wynosi od 4 do 7 minut, a data i godzina ustawia się automatycznie po złapaniu sygnału

Pozdrawiamy
    Serwis Lark Polska Sp. Z o.o.
    ul. Matuszewska 14 bud D2
    03-876 Warszawa
    022-332-32-57

:|
  • #12 7166650
    ryjkos
    Poziom 12  
    Widzę że Kolegę faktycznie serwis Larka brzydko mówiąc olał. może warto jakoś ich przymusić albo zareklamować tam gdzie zakupiłeś, z opisem że inne urządzenie z tej serii ma inne oprogramowanie i chodzi normalnie, a twój egzemplarz zachowuje się jakoś dziwnie, bo naprawdę różnica w pracy urządzenia jest duża porównując egzemplarz który miałem a który został mi przysłany przez serwis
  • #13 7187880
    Wesoly
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam, tuż przed zakupem tej nawigacji wpadłem na ten temat, jakoś dziwnym trafem bo ok. 2 tyg siedziałem i śledziłem tematy o larku 50.1 na wielu forach. Napisałem do gościa od którego chciałem go kupić jaki ma
    Wersja Rom:
    Wersja oprogramowania:
    Oem info
    Odpisał mi :
    Wersja Rom: 82.jx.c.4.1.9.1
    Wersja oprogramowania: V3.0.5.21
    Oem info YFPND32C
    Więc zdziwiony wysłałem to samo pytanie do ok 20 osób z allegro i tylko jedna mi odpisała
    Wersja Rom: 82.cm.am20090916
    Wersja oprogramowania: V3a01081208e
    Oem info YFCMMB
    Od razu ją kupiłem i co ujrzały moje oczy?! Jak piszę ryjkos nie gubi godziny ani daty po wyłączeniu fiksa szuka do 3 min. Dodam że kolaga się nim bawił co ma mio i nawet nie powiedział słowa ze coś zamula jak np. szukanie fixa. Włączyłem ja dzisiaj podczas jazdy po ok. 90s zatrzymałem się na światłach, zaczym zaświeciło się zielone Czesio znalazł satelicki:) nie trwało to dłużej niż 30s.
    Chciałem podziękować ryjkosowi za rozkminienie tego tematu bo bardzo pomogło mi to w zakupie i może pomoże innym.
  • #14 7188789
    ryjkos
    Poziom 12  
    Nie ma Sprawy, sam się mocno zdziwiłem zachowaniem modelu 50.1 zwłaszcza że w pracy mamy model 43.0 i z nim nie było żadnych problemów, tak też nie postanowiłem uderzyć do serwisu, a resztę to już wiesz, bo opisałem powyżej, szkody tylko że serwis jest nie konsekfenty i kolegę z tym samym problemem brzydko mówiąc olał.

Dziwne jest tylko to że jeśli to wersja oprogramowania robi tak wielką różnicę dlaczego nie udostępniają jej jako firmware ?
  • #15 7205078
    kaczmarj
    Poziom 24  
    Ocena: 76
    A czy może ktoś już się bawił i porównał rejestry i pliki w starym i nowym romie ? Może wystarczy podmienić jakiś plik lub zmienić zapis w rejestrze, aby uzyskać podobny efekt z zegarem ?
  • #16 7205399
    ryjkos
    Poziom 12  
    Nie odblokowałem swojego egzemplarza,ale naocznie stwierdzam że różnią się wersja systemu, bo w starym jak coś nie zadziałało, to okienko komunikatu o błędzie było jak klasyczne okienko z win CE ( jak z starych windows-ów), a w tym nowym działającym normalnie, jak za dużo uruchomiłem na raz i coś mu brakło ramu, to było to samo okienko ale jak by w nowszej szacie graficznej, ( cos jak w win xp z włączaną wizualizacją stylów okien i paska start)
  • #17 7206494
    wowa2
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam Was koledzy.
    Mam Larka 50.1 od miesiąca i podobne problemy :długo szuka satelit, b.kiepski akumulator -mam ładowarkę 5VDC/1,5 A .Ładuje się maks. 1 godzinę, a potem nie pracuje nawet 1 godziny.Jest w nim podobno wbudowany akumulator 820mAh/3.7V.Przy deklarowanym poborze <20mW powinien pracować ok,3 godzin.
    Pisałem kilka maili do serwisu, ale dawali odpowiedź wymijającą.Ostatniej niedzieli napisałem stanowczy mail do prezesa firmy, opierając się na m.in Waszych wypowiedziach - sprawa firmware.O dziwo już dziś otrzymałem zaproszenie do przyjścia do serwisu (mieszkam w Warszawie) w celu sprawdzenia mojej nawigacji.Oczywiście udam się do nich i postaram się wymusić update do najnowszej wersji firmware .Podzielę się z Wami moim wrażeniem z wizyty.
    Pozdrawiam
  • #18 7206622
    koala106
    Poziom 39  
    Jak się uda - poproś o udostępnienie firmware na stronie:) ewentualnie poproś o udostępnienie go dla szerszej rzeszy testujących - Lark jako firma skorzysta mając więcej zadowolonych klientów.
  • #19 7209092
    kaczmarj
    Poziom 24  
    Wysłałem do Larka e-maila z prośbą o aktualizację. Czekam cierpliwie już dwa dni. Jeśli dostanę odpowiedź to na pewno się podzielę informacjami.

Odpowiedź od Lark.
    "Niestety nie ma żadnych poprawek które usprawnią działanie modułu GPS "
  • REKLAMA
  • #20 7235675
    FISHBONE89
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam. Jestem tu nowy i bardzo cieszę się, że tutaj trafiłem. Jestem na etapie kupienia nawigacji Lark 50.1 ale jak czytałem to właśnie bardzo dużo osób ma problem z niezapamiętywaną datą po wyłączeniu urządzenia i długim szukaniem satelity. Dopiero na tym forum użytkownik ryjkos napisał konkretnie w czym tkwi problem i podał dobrą i złą wersję softu. Czyli pozostaje szukanie na allegro Larka 50.1 z tą dobrą wersją softu. Bo po co kupić nawigację i od razu wysłać ją na gwarancję? Ale mnie interesuje inna rzecz. Na stronie producenta można przeczytać, że na urządzeniu jest system operacyjny WINCE 5.0 / 6.0. Czym się różni wersja 5 od 6 i której lepiej szukać?

EDIT: To samo dotyczy Procesor Centrality Atlas III / SirfAtlas IV

Nie wiem czy ktoś widział ale na Komputroniku pojawił się nowy Lark:
    Lark 50.1

Lark 50.2
  • #21 7236459
    kaczmarj
    Poziom 24  
    Windows CE 5.0 a oprogramowanie MapaMap 6.0. Dokładnie tak powinna wyglądać informacja o tym Larku
  • #22 7237401
    FISHBONE89
    Poziom 10  
    No właśnie nie! Gdzieś udało mi się przeczytać, że na pudełku jest informacja o systemie. I jest już instrukcja i pudełko zmieniona i jest napisane o WinCE 6.0 oraz o Chipsecie SiRF Star 4

"Z nowym larkiem daja MM 622 z mapa 2009.06"
  • #23 7237459
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2818
    FISHBONE89 napisał:
    ..... Chipsecie SiRF Star 4

"Z nowym larkiem daja MM 622 z mapa 2009.06"

SSiRF w czerwcu ogłosił, że jest nowy chipset, a Lark już zrobił GPS'a ? Dobry kawał.
  • #24 7237548
    Freddy
    Poziom 43  
    FISHBONE89 napisał:
    A poczytaj tutaj: KLIK

A co to za wiarygodna strona, może jeszcze mnie do Faktu skierujesz. Poprawiam to co napisałem w poprzednim poście, w czerwcu powstał SiRF Atlas IV, a SiRF Star IV ogłosili pod koniec lipca.
    Poczytaj najpierw na stronie producenta, a potem się wypowiadaj. Strona my-navia nie jest żadną wyrocznią.
    Mopgę w 10 minut zrobić, żeby się przedstawiał WinCE 7.0 , SiRFStarV procesor 700MHz. :D:D:D
  • #25 7237639
    FISHBONE89
    Poziom 10  
    Zgadzam się my-navia nie jest żadną wyrocznią ale elektroda i Twoje słowo też nie... Na na stronie producenta jest wyraźnie napisane, że jest z WinCE 6.0. I jakoś 2 forumowiczów my-navia ma z WinCE 6.0. Oprócz tego na jednym z gryzoni masz kopie plików pod Larka 50.1 z WinCE 6.0.
    Dowód:
    1 2 3 4
    Skoro czegoś takiego nie ma to skąd on ma te pliki, z kosmosu?
  • #26 7237735
    Freddy
    Poziom 43  
    FISHBONE89 napisał:
    Zgadzam się my-navia nie jest żadną wyrocznią ale elektroda i Twoje słowo też nie... Na na stronie producenta jest wyraźnie napisane, że jest z WinCE 6.0. I jakoś 2 forumowiczów my-navia ma z WinCE 6.0. Oprócz tego na jednym z gryzoni masz kopie plików pod Larka 50.1 z WinCE 6.0.
    ... Skoro czegoś takiego nie ma to skąd on ma te pliki, z kosmosu?

Kolego znowu mi jako dowód pokazujesz tym razem "artykuł w Angorze"
    Pokaż mi link do strony producenta, gdzie jest napisane, że w Larku jest SiRF Star IV.

To że napisali małymi literkami:
    System operacyjny WINCE 5.0 / 6.0 * 
    Procesor Centrality Atlas III / SirfAtlas IV * 
    * W zależności od posiadanej wersji urzadzenia. Specyfikacja wersji poddana na pudełku. 

niczego nie dowodzi. Gdyby mieli GPSa na SiRF Star IV, reklamowaliby się na pierwszej stronie słoniowymi literami, bo ten chipset to nowość, dostępny dopiero od sierpnia tego roku !
    -------------------
    Przeglądnąłem zrzut tego ResidentFlash i sromotnie się ubawiłem. Oto tłumaczenie firmy Lark, czy raczej chomikowca:

7118=Keep bluetooth function when bluetooth interface is closed

7118=Kiedy Niebieskie zęby wyłączone,trzyma funkcję.

Szanowny kolego w Larku, to co ma być wyświetlane na ekranie brane jest z plików .ini. Miałem kiedyś swojego Lark 35.3 i miał system Windows Mobile 6 i co Ty na to, wszyscy mi zazdrościli. Powtarzam jeszcze raz to jest wyświetlane, a nie sprawdzane.

Cytat:
    I jakoś 2 forumowiczów my-navia ma z WinCE 6.0
    Z czego jednym jesteś Ty, nawet nick taki sam.
  • #27 7237898
    FISHBONE89
    Poziom 10  
    To nie ja, ja dopiero chce kupić tego Larka. No ale właśnie teraz się zastanawiam nad nim i nad GoCLEVER 5066FMBT. niby to samo ale GC ma mocniejszy procesor... Możesz mi doradzić który z tych dwóch będzie lepszy?
  • #28 7237925
    Freddy
    Poziom 43  
    Dobra rada, nie kupuj Larka. GoClever jest o niebo lepszy i mniej awaryjny.
  • #29 7238144
    koala106
    Poziom 39  
    Goclever faktycznie ma lepsze parametry, przynajmniej od Larka 50.1 - ale co do awaryjności to jest bardziej awaryjny - chyba nie przypadkiem producent udostępnia ROM:), całe szczęście, że producent ma o niebo lepszy serwis od Larka i po wysypaniu softa możesz naprawić własnoręcznie lub masz serwis door to door. Na serwis Larka trzeba czekać około 3 tygodni - ale póki co z kilkunastoma Larkami 50.1 jakie miałem żaden nie sprawia problemów w przeciwieństwie do GC 5066 które już dwa razy odsyłałem.
  • #30 7267673
    FISHBONE89
    Poziom 10  
    Naskrobałem takiego maila do serwisu Lark:
    Witam.

Jestem zainteresowany kupnem nawigacji lark 50.1.
    Dużo czytałem i prawie wszyscy maja problem z długim łapaniem satelity i niezapamiętywaniem godziny i daty po wyłączeniu urządzenia. Wiem, że jest to wina softu:
    Wersja Rom: 82.jx.c.4.1.9.1
    Wersja oprogramowania: V3.0.5.21
    Oem info YFPND32C
    I, że jest już nowy soft który naprawia te błędy:
    Wersja Rom: 82.cm.am20090916
    Wersja oprogramowania: V3a01081208e
    Oem info YFCMMB
    Wszystko jest napisane tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1387131.html
    W związku z tym mam kilka pytań?
    1. Czy wyjdzie jakaś poprawka którą mogę wgrać w domu aby mieć nowy soft pozbawiony błędów jeżeli kupie nawigację ze starszym softem czy konieczna będzie wysyłka sprzętu do serwisu?
    2. Na stronie producenta można przeczytać, że na urządzeniu jest system operacyjny WINCE 5.0 / 6.0. i Procesor Centrality Atlas III / SirfAtlas IV. Czy rzeczywiście jest juz dostępna TA nawigacja z WINCE 6.0. i procesorem SirfAtlas IV?
    3. Na stronie internetowej sklepu Komputronik pojawiła się nowa nawigacja Lark 50.2, a na stronie producenta nie ma o niej ani mowy. Możecie to jakoś wytłumaczyć?

I otrzymałem taką odpowiedź:
    Witam,
    Soft w urządzeniu nie został zmieniony został zmieniony procesor z Centralisty Atlas na SirfAtlas, na dzień dzisiejszy nie ma aktualizacji która poprawi łapanie sygnału i będzie pamiętała godzinę 
    Pozdrawiamy

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z nawigacją GPS Lark 50.1, zwłaszcza długiego czasu łapania sygnału satelitarnego (tzw. FIX) oraz problemów z zapamiętywaniem daty i godziny po wyłączeniu urządzenia. Użytkownicy wskazują, że standardowe ustawienia portu i prędkości w programie AutoMapa 5.5.2 nie wymagają zmian, gdyż Automapa sama wykrywa odpowiednie parametry. Problem wydaje się leżeć w oprogramowaniu (firmware) urządzenia, gdzie starsze wersje ROM i softu (np. Rom: 82.jx.c.4.1.9.1, oprogramowanie V3.0.5.21) powodują długie oczekiwanie na sygnał GPS i resetowanie zegara. Nowsze wersje firmware (np. Rom: 82.cm.am20090916, oprogramowanie V3a01081208e) poprawiają te kwestie, skracając czas łapania fixa do około 1-3 minut i stabilizując datę oraz godzinę po wyłączeniu. Niestety, aktualizacje firmware nie są oficjalnie udostępniane przez producenta, a serwis Lark bywa krytykowany za brak wsparcia i długi czas napraw. W dyskusji pojawia się także porównanie z innymi modelami i markami, takimi jak Lark 43.0, GoClever 5055, 5065, 5066FMBT, gdzie GoClever ma lepsze parametry, ale bywa bardziej awaryjny. Wątpliwości budzi także specyfikacja techniczna Lark 50.1 i nowszych modeli 50.2 oraz 50.3, zwłaszcza dotycząca systemu operacyjnego (Windows CE 5.0 lub 6.0) oraz chipsetu GPS (Centrality Atlas III, SiRF Atlas IV lub SiRF Star IV). Użytkownicy podkreślają, że problem z GPS w Lark 50.1 to głównie kwestia firmware, a nie ustawień portu czy prędkości transmisji w AutoMapie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA