logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki zawór do przełączania ciepłej wody między bojlerem 120l a ogrzewaczem przepływowym?

jutryna 06 Sie 2009 11:13 2651 6
  • #1 6862692
    jutryna
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    Potrzebuję podpowiedzi odnośnie zaworu, dzięki któremu będę mógł sterować przepływem ciepłej wody. Do rzeczy: zainstalowałem na działce w kuchni węglowej wężownicę, która ogrzewa bojler 120 litrów i cztery małe grzejniki (pisałem już o tym wcześniej na forum) Układ działa na tyle sprawnie, że w bojlerze woda jest bardzo gorąca i chcę ja wykorzystać do kąpieli pod prysznicem. Mój problem polega na tym, że obecnie woda do przysznica ogrzewana jest przez elektryczny ogrzewacz przepływowy i nie wiem w jak sposób przełączać strumień ciepłej wody z bojlera (gdy już się w nim woda nagrzeje) od ciepłej wody z ogrzewacza, - włączając ciepłą wodę z bojlera odłączać tym samym wodę z ogrzewacza. Wiem, że opis jest trochę pokręcony ale chciałem przedstawić szczegółowo problem.

Dziękuję i pozdrawiam

Marcin
  • #2 6864017
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 6864107
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2115
    Ja bym zrobił tak:
    Termostat regulowany ( taki z kapilarą) lub inny elektroniczny załącza elektrozawór trójdrogowy na pozycję z boilera, gdy temp. w nim osiągnie wymagane min. np. 40 stopni. W innym przypadku zawór sam przestawia się w pozycję z ogrzewacza przepływowego.

Koszt takiej przeróbki to ok. 250zł bez roboty...

Dodano po 2 [minuty]:

Kolega powyzej przedstawił wersję "ręczną", a ta jest oczywiście zautomatyzowana. Wybór należy do Ciebie....
  • #4 6864621
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 614
    Najprościej zasilaj przepływówkę z boilera. Gdy przepływówka dostanie na wejściu ciepłą wodę nie będzie się włączała. Gdy letnią - dogrzeje ją a gdy zimną będzie pracować z pełną mocą. I nic nie trzeba będzie przełączać.
  • #5 6866538
    jutryna
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    Zależy mi na sterowaniu ręcznym przy pomocy jednego zaworu.
    Mój ogrzewacz elektryczny może być podłączony tylko do zimnej wody ...
    Dzięki za podpowiedzi, proszę o więcej
  • #6 6867376
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 614
    jutryna napisał:
    Mój ogrzewacz elektryczny może być podłączony tylko do zimnej wody ...

Co to za dziwny model ?
  • #7 6896846
    torus
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Miałem podobny problem. Rozwiązałem go następująco:
    Jaki zawór do przełączania ciepłej wody między bojlerem 120l a ogrzewaczem przepływowym?
    Otwarcie zaworu podtynkowego powoduje bezpośredni przepływ wody z wejścia do wyjścia. Zamknięcie powoduje przepływ wody przez podgrzewacz i załączenie podgrzewania. Całość założona jest na rurze doprowadzającej ciepłą wodę do baterii i wykonane pexalem 20(bezpośredni przepływ) i 16 (przez podgrzewacz)

Podsumowanie tematu

✨ Autor posiada instalację z wężownicą ogrzewającą bojler 120 l oraz cztery grzejniki, a do prysznica podłączony jest elektryczny ogrzewacz przepływowy zasilany tylko zimną wodą. Problem polega na konieczności ręcznego przełączania źródła ciepłej wody między bojlerem a ogrzewaczem przepływowym. Propozycje rozwiązań obejmują zastosowanie trójnika i dwóch zaworów kulowych do ręcznego przełączania, a także automatyczne sterowanie elektrozaworem trójdrogowym z termostatem kapilarnym lub elektronicznym, który przełącza na bojler po osiągnięciu zadanej temperatury (np. 40°C). Inna sugestia to zasilanie ogrzewacza przepływowego bezpośrednio z bojlera, co eliminuje konieczność przełączania. Jeden z użytkowników zaproponował rozwiązanie z zaworem podtynkowym, który w pozycji otwartej umożliwia bezpośredni przepływ ciepłej wody, a w zamkniętej kieruje wodę przez podgrzewacz, uruchamiając jego grzanie. Całość wykonana jest z rur PEX 20 i 16 mm. Koszt automatycznego systemu szacowany jest na około 250 zł bez robocizny.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA