logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża Sony CMT-CP2W - tacka CD nie zatrzymuje się po czyszczeniu lasera

=X= 09 Sie 2009 13:48 6113 8
REKLAMA
  • #1 6873047
    =X=
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Witam.Mam problem z wieżą Sony CMT-CP2W.Po przeczyszczeniu soczewki lasera i złożeniu wieży tacka jest wsuwana i wysuwana.Tacka się wsuwa,laser podchodzi pod płytę i wysuwa się.Raz jakoś zaczęło płytą kręcić i odtwarzało ok jak zostawiłem wyłączoną z płytą w środku i włączyłem.Na wyświetlaczu pojawia się prawidłowo Open/Close.
    Nie wydaje mi się ,żeby to była wina przycisku ,ponieważ w ogóle nic nie ruszałem w tamtym miejscu.
  • REKLAMA
  • #2 6873087
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 754
    =X= napisał:
    ...
    Nie wydaje mi się ,żeby to była wina przycisku ,ponieważ w ogóle nic nie ruszałem w tamtym miejscu.

Ale ze stykami wyłączników krańcowych już tak. Należy sprawdzić ich działanie, wyczyścić ich styki i ew. je wymienić.

GM
  • REKLAMA
  • #3 6873143
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 6873173
    radekw23
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Właśnie tak jak koledzy napisali sprawdź pasek, a co do krancówki to jeśli przed rozłoźeniem wieży działała kieszeń dobrze, to pewnie źle złożyłeś kieszeń i przy krańcówce coś źle ci się złożyło, lub nietrafia taki mały języczek właśnie w krańcówkę
  • #5 6873676
    Maciello
    Poziom 10  
    lub źle złożyłeś tackę na trybach. ja też tak miałem
  • #6 6890885
    mawi91
    Poziom 10  
    Witam, mam ten sam problem co autor tematu. Dzisiaj rozebrałem wieżę i patrzyłem co jest nie tak i wygląda na to, że napędowi brakuje siły żeby podciągnąć soczewkę z osprzętem do góry. Poza tym widzę, że pasek jest ciut luźny, wyrobiony. I teraz moje pytanie - skąd wziąć taki pasek żeby wszystko działało?

Poza tym mam z nią kilka innych problemów np. pokrętło w wieży do podgłaśniania działa jak chce - podejrzewam potencjometr lub coś takiego nie wiem czy słusznie i później jeszcze pilot bardzo ciężko reaguje ( może ktoś zaproponowałby jakiś zamiennik lub coś podobnego.

Za wszystkie odpowiedzi dzięki, najważniejsza jest dla mnie sprawa tego paska - bez tego nie mogę nic słuchać :|
  • #7 6891325
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 6892580
    mawi91
    Poziom 10  
    Nie wiem czy to takie oczywiste bo na allegro takiego paska nie ma... i w elektronicznym też

Moderowany przez dj-MatyAS:

Regulamin p.14, 16.
    Ostrzeżenie za wyjątkowy brak zaangażowania w rozwiązywaniu własnych problemów.

• #9 6892683
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy wieży Sony CMT-CP2W, w której tacka CD nie zatrzymuje się po czyszczeniu lasera – wsuwana i wysuwana jest ciągle, a laser podchodzi pod płytę, lecz mechanizm nie blokuje się prawidłowo. Na wyświetlaczu pojawia się komunikat Open/Close, a przycisk sterujący nie był modyfikowany. Wskazano, że przyczyną mogą być uszkodzone lub zabrudzone styki wyłączników krańcowych, które należy sprawdzić, wyczyścić lub wymienić. Również luźny lub zużyty pasek napędu szuflady może powodować brak siły do prawidłowego podniesienia mechanizmu z laserem, co skutkuje nieprawidłowym działaniem tacki. Pasek musi być idealnie dopasowany, aby problem nie powracał. Możliwe jest także nieprawidłowe złożenie tacki na trybach lub błędne ustawienie krańcówki. W dyskusji pojawiły się pytania o dostępność oryginalnych pasków napędowych, które nie są łatwo dostępne na popularnych platformach, lecz można je znaleźć w specjalistycznych sklepach z paskami napędowymi. Dodatkowo poruszono kwestie problemów z potencjometrem głośności i pilotem, sugerując czyszczenie enkodera głośności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA