logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ardo TL600 - pralka nie podgrzewa wody mimo działającej grzałki i termostatu

KAPAS 12 Sty 2013 13:52 2154 11
REKLAMA
  • #1 11777437
    KAPAS
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Witam
    Jak w temacie, tzn pralka (Ardo TL600) zachowuje się tak, jak by temperatura wody była osiągnięta. Grzałka grzeje (sprawdzałem amperomierzem), termostat działa (włącza i wyłącza grzałkę - też sprawdzałem amperomierzem), a pralka pierze "na zimno", tzn ile grzałka zdąży podgrzać. Zrobiłem nawet taki eksperyment, że odłączyłem grzałkę, i nic, nie wpłynęło to w ogóle na czas prania.
  • REKLAMA
  • #2 11778367
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3367
    Do sprawdzenia termostat stały i instalacja elektryczna.
  • #3 11778750
    karol5608
    Poziom 28  
    Ocena: 317
    Ale nie rozumiem w czym problem? W niektórych pralkach zwłaszcza starszych układ grzania jest niezależny, i zdarza się że po uszkodzeniu np. grzałki cykl przechodzi normalnie tylko w zimnej wodzie. Termostat jest połączony tylko z hydrostatem.
  • REKLAMA
  • #4 11778859
    Gobro
    Poziom 31  
    Ocena: 503
    Wyczyść kubek hydrostatu i będzie ok.
  • #5 11780597
    KAPAS
    Poziom 17  
    karol5608 napisał:
    Ale nie rozumiem w czym problem? W niektórych pralkach zwłaszcza starszych układ grzania jest niezależny, i zdarza się że po uszkodzeniu np. grzałki cykl przechodzi normalnie tylko w zimnej wodzie. Termostat jest połączony tylko z hydrostatem.

Oczywistą sprawą jest, iż grzałka powinna grzać tylko wtedy gdy jest zanużona w wodzie (Termostat jest połączony tylko z hydrostatem), ale też i temperatura wody powinna być osiągnięta w trakcie prania, a jak już pisałem pralka przechodzi cykl prania "poprawnie", za wyjątkiem tego że nie podgrzewa dostatecznie wody - wody pobiera tyle ile potrzeba.
    I jeszcze jedno, czas prania (do 1-go płukania) jest dużo krótszy - tak na oko 2-3 razy.
  • #6 11780768
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3356
    W czasie podgrzewania wody silniczek programatora stoi, czy kręci się sobie wesoło?
  • REKLAMA
  • #7 11780833
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1478
    Grzałka nie ma czasem upływności do masy ? Tędy też może zamykać się obwód cewki silniczka programatora w miejscach gdzie ma stać i czekać na temperaturę wody .
  • REKLAMA
  • #8 11806266
    KAPAS
    Poziom 17  
    Grzałka nie ma upływności do masy, a silniczek programatora kręci się cały czas - zresztą chyba musi się kręcić, bo pralka co jakiś czas ma "przemieszać" bębnem, a programator jest tylko jeden. Z pomiaru prądu moc grzałki wychodzi ok 2 kW.
  • #9 11806323
    karol5608
    Poziom 28  
    Ocena: 317
    No to trzeba sprawdzić termostat jak jest połączony z programatorem i czy daje właściwe sygnały.
  • #10 11809158
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3367
    KAPAS napisał:
    silniczek programatora kręci się cały czas
    A nie powinien. Ma ruszyć po zagrzaniu do 30°.
    zhudomel napisał:
    Do sprawdzenia termostat stały
    Zrobione?
  • #11 11825512
    KAPAS
    Poziom 17  
    termostat sprawdzony i jest ok
    co do programatora to z tego co zauważyłem chodzi cały czas
  • #12 11826824
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1478
    KAPAS napisał:
    termostat sprawdzony i jest ok

Jak jest ok ? Kolega zhudomel wyraźnie mówi że w temperaturze poniżej 30°C styki tego termostatu powinny być rozwarte , zwierać się mają dopiero po przekroczeniu tej temperatury . Czy tak jest i jak to sprawdziłeś ? Bo z tego co napisałeś :
    KAPAS napisał:

co do programatora to z tego co zauważyłem chodzi cały czas

wynika że termostat stały jest cały czas załączony . Ewentualnie sprawdź megaomomierzem czy w stanie rozwartym nie ma jakichś upływności na bakelicie między stykami .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Ardo TL600, która nie podgrzewa wody pomimo działania grzałki i termostatu. Pralka przechodzi cykl prania, ale woda jest podgrzewana tylko do temperatury, jaką grzałka zdąży osiągnąć. Użytkownik sprawdził grzałkę i termostat, a także zauważył, że czas prania jest znacznie krótszy. W odpowiedziach sugerowane są różne możliwe przyczyny, takie jak sprawdzenie połączeń termostatu z programatorem, czyszczenie kubka hydrostatu oraz sprawdzenie, czy grzałka nie ma upływności do masy. Użytkownik potwierdza, że grzałka nie ma upływności, a silniczek programatora działa prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA