logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy układ PLC z L298n i silnikiem DC będzie działać poprawnie?

pac 12 Sie 2009 19:27 2548 9
  • #1 6885704
    pac
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

mam pytanie czy układ taki jak na schemacie poniżej będzie działać?

Do wejść 1 oraz 2 układu L298n wchodzą sygnały informujące o kierunku ruchu, natomiast na enable będzie wchodził sygnał PWM od sterownika, za pomocą którego będę regulował szybkość silnika.

• #2 6885717
    blue_17
    Poziom 32  
    Ocena: 472
    Powinno działać, tylko pozostaje sprawa czy sterownik silnika zaakceptuje poziom napięcia z PWN miałem do czynienia ze sterownikami silników krokowych z wyżej wymienionym układem i tam napięcia PWM max wynosiło 5V najczęściej z portu LPT ale łatwo to można sprawdzić w nocie katalogowej układu.

Pozdrawiam
  • #3 6885774
    pac
    Poziom 11  
    Sterownik poda takie napięcie jakie mu podłącze (łącza tranzystorowe), wiec tu nie powinno być problemu.

Na jednym schemacie z użyciem L298n znalezionym w necie zuważylem równolegle połączone kondensatory 100nF przy Vs i Vss. Czy są one wymagane? Rozumiem że odpowiadają one za wygładzenie przebiegu prądowego i nie są wymagane.
  • #5 6885865
    Uzytkowniik
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Kondensatory lepiej jak będą bo nieraz powstają rużne chwilowe skoki napięcia, tętnienia i te kondensatory wygładzają ta napięcie.
  • #6 6904200
    pac
    Poziom 11  
    Na jednym schemacie znalazlem dodatkowo diody prostownicze przy silniku. Mma pytanie jakie powinny byc to diody. Parametry silnika to 12V i 3A
  • #8 6912871
    pac
    Poziom 11  
    Mam takie pytanie jak podłączam silnik dc (nominalne napiecie 12V) do 12V to pobiera okolo 5-6A, natomiast gdy podłącze ten sam silnik do 5V pobiera 2.5-3A i tu pojawia się moje pytanie sterując za pomocą PWMa ile prądu będzie pobierał silnik gdy wypełnienie okresu będzie 50% przy zasilaniu 12V... 3A?

Dodam jeszcze ze na pojedynczym mostku H układu L298n można wyciągnąć max 2A. Łącząc oba mostki H można pobrać max około 3.5A.

Boje sie ze podłączając silnik do L298 przy napieicu 12V i wypełnieniu załóżmy 50% silnik pobierze więcej niż 3.5A i układ ulegnie uszkodzeniu.
  • #10 6921776
    pac
    Poziom 11  
    Połączyłem elementy tak jak na schemacie:

Vss=okolo 6,5V
    Vs=okolo 15V

Kiedy podlacze w taki sposób ze Vss=Enable=In1; In2=0 to na Out pojawia mi się 10V. Kiedy podłącze Vss=Enable=In2; In1=0 to na Out pojawia się 2V (powinno pojawić się to samo tylko z "-" czyli w tym wypadku -10V; sterowanie kierunkiem ruchu silnika) sprawdzałem wszystko parę razy... czy czasem nie mam zmostkowanych niechcąco jakichś pinów. Wszystko jest OK. A raz mam 10V na wyjściu, a raz 2V ... co może być nie tak??? Ma ktoś jakiś pomysł??? Uszkodzony L298n?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poprawności działania układu sterowania silnikiem DC z wykorzystaniem sterownika L298n, gdzie sygnały kierunku podawane są na wejścia IN1 i IN2, a sygnał PWM na wejście Enable do regulacji prędkości. Potwierdzono, że układ powinien działać, jednak ważne jest sprawdzenie zgodności poziomu napięcia PWM z wymaganiami L298n (zwykle 5V). Zaleca się stosowanie ceramicznych kondensatorów 100nF równolegle przy zasilaniu (Vs i Vss) w celu wygładzenia zakłóceń i skoków napięcia. Przy silniku 12V/3A wskazano konieczność użycia szybkich diod prostowniczych, np. 1N5822, do ochrony układu. Poruszono też kwestię prądu pobieranego przez silnik przy sterowaniu PWM – przy 50% wypełnienia prąd może być zbliżony do nominalnego, ale należy uwzględnić ograniczenia prądowe L298n (max 2A na mostek, łącznie około 3,5A). Występują problemy z uzyskaniem symetrycznego napięcia wyjściowego (10V i 2V zamiast ±10V), co może wskazywać na uszkodzenie układu lub błędy w połączeniach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA