logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Kadet 1.6i 1989 - brak iskry, odpala na pych, co sprawdzić?

scottiep 14 Sie 2009 20:45 1490 6
REKLAMA
  • #1 6893815
    scottiep
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam.Mam taki problem,otóż mój kapryśny opelek czasem nie odpala,a jak go popchnę to pali odrazu. Nie wiem co mu dolega bo raz kręciłem i nie było iskry a na pych odpalił i później już normalnie palił.Możecie mi pomóc?Dzięki z góry.
  • REKLAMA
  • #2 6894200
    glosny83
    Poziom 28  
    Ocena: 486
    zmierz pobór napięcie na akumulatorze przy rozruchu jeśli jest za małe to rozrusznik do naprawy
  • REKLAMA
  • #3 6894247
    wmk16
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    witam - miałem podobny problem z omegą 88r kabel z cewki do rozdzielacza był tak zajechany że iskra nie skakała a w cewce tam gdzie wchodzi kabel było z kilo śniedzi -wyczyściłem końcówki kabla i odkurzyłem cewkę i zaczeła palić na nówka sztuka - pozdrawia: wmk16
  • #4 6894501
    scottiep
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    sprawdzę,a jaki prąd powinien pobierać?a cewka,kable i reszta niby w porządku,może powinien sprawdzić rodzaj usterki w komputerze?bo dziwne dla mnie to że na pych pali i już normalnie później dopóki mu nie odbije
  • REKLAMA
  • #5 6894891
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2302
    Kostka stacyjki do wymiany.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Opel Kadet 1.6i z 1989 roku ma problem z brakiem iskry podczas rozruchu, choć odpala na pych. Sugerowano sprawdzenie napięcia na akumulatorze podczas rozruchu, gdyż zbyt niski prąd może wskazywać na uszkodzony rozrusznik. Inna wskazówka dotyczyła stanu przewodu od cewki do rozdzielacza – korozja i zabrudzenia mogą powodować brak iskry. Zalecano czyszczenie końcówek kabla i cewki zapłonowej. Pojawiła się sugestia wymiany kostki stacyjki. Próba wymiany uszczelki (o-ringu) na wtryskiwaczu początkowo poprawiła sytuację, lecz problem powrócił, co może wskazywać na usterkę monowtrysku. Autor rozważa również diagnostykę komputerową pojazdu w celu wykrycia ewentualnych błędów sterownika silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA