logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epson Stylus 460 nie drukuje po wymianie tuszu, głowica drożna – co zrobić?

Voytas 02 Cze 2004 19:30 2391 6
REKLAMA
  • #1 672213
    Voytas
    Poziom 14  
    Wymieniełem tusz i nie drukuje. myślałem że jest zapchana, wiec wyjołem głowice i włożyłem do ciepłej wody na 24h. Dalej nie drukuje. Podłączyłem strzykawke pod ten bolec na który sie nakłąda tusz, i samym powietrzem przeczyściłem głowiece. Kiedy wciskałem strzykawe było widać z głowicy wychodzący tusz, z każdej tej dziurki jakie tam są. Ale dalej nie chce drukować. Kiedy biore na czyszczenie głowicy to widać że przez te otowry wychodzi tusz.
    Wiec napewno nie jest zaopchana.
    Czy to jest kwestia jakiegoś zresetowania tej drukarki, czy coś takiego?
    I nigdzie nie moge znaleść czegoś na temat tej drukarki. Są 440, 480, ale nie ma nic o 460
  • REKLAMA
  • #2 868688
    patryk2130
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    sprawdz czy nie masz uszkodzonej taśmy która jest odpowiedzialna za podawanie tuszu
  • REKLAMA
  • #3 869638
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 136
    Ściągnij program SSC service utylity (link w faq drukarki) on ci przynajmniej kilka informacji powie o tej drukarce.. będziesz wiedział co i jak jest nie tak.. moim zdaniem padła głowica...
  • REKLAMA
  • #4 869706
    AliYO
    Poziom 19  
    Ocena: 57
    w niektórych epsonach jest jeszcze taki myk że pada bezpiecznik na płycie i głowica wogóle nie działa i nic tego nawet nie monituje. nie pamiętam czy i wym modelu tak jest, musisz sam sprawdzić, jak nie to tak jak pisał kosmita, głowica jest uwalona.
  • #5 875859
    Voytas
    Poziom 14  
    porzyczylem od kumpla identycznma drukarke, i wstawilem plyte od jego drukarki do swojej, i wszystko jest ok. awiec nie jest to ani tasma ani glowica.
    tylko teraz co jest nie tak??
    czy plyta jest uszkodzona, czy trzeba ja ustawic?

na plycie nie widze zadnego bezpiecznika

Zainstalowałem SSC service utylity ale nie wiem w jaki sposób moge się czegoś dowiedzieć z tego programu o mojej drukarce. I mojej drukarki nie ma nawet na liście.
  • #6 899816
    Voytas
    Poziom 14  
    juz kiedys prubowalem cos zrobic tym programem, ale niestety nie moge go nic skumac, a poza tym w nim nic nie moge odczytac, bo gdy chodze po opcjach tego programu to wszystko sie zamazuje i nic potem nie mozna odczytac
  • REKLAMA
  • #7 899860
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    W epsonach można uszkodzić głowice wodą. do czyszczenia używajcie płynów np. żółty sprawdza się. wodą mozna czyścić hp, canony oraz lexmarki. ale czytałem, że najlepszy do epsonów jest niebieski.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy drukarki Epson Stylus 460, która przestała drukować po wymianie tuszu. Głowica była czyszczona poprzez moczenie w ciepłej wodzie i przepychanie powietrzem, co potwierdziło drożność dysz. Podczas czyszczenia widać wypływ tuszu, więc zablokowanie głowicy zostało wykluczone. Podejrzewano uszkodzenie taśmy odpowiedzialnej za podawanie tuszu lub awarię płyty głównej. Wymiana płyty z identycznej drukarki potwierdziła, że taśma i głowica są sprawne, co wskazuje na problem z płytą lub jej ustawieniami. Użytkownik próbował użyć programu SSC Service Utility, jednak drukarka nie była na liście urządzeń, a program nie dostarczał czytelnych informacji. W dyskusji zwrócono uwagę, że czyszczenie głowicy Epson wodą może ją uszkodzić i zaleca się stosowanie specjalistycznych płynów do czyszczenia głowic Epson, np. niebieskiego płynu, zamiast wody, która jest odpowiednia dla innych marek jak HP, Canon czy Lexmark.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA