logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EPSON WF-7610 - Głowica nie drukuje po wymianie tuszu i czyszczeniu

FCrimson 05 Paź 2016 07:44 3651 2
REKLAMA
  • #1 15973711
    FCrimson
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich.

Jakieś pół roku temu zakupiliśmy na firmę drukarkę EPSON WF-7610. Zamiarem było kupno urządzenia A3 którego używalibyśmy sporadycznie dla koloru (mamy jeszcze laserową A4).

Zamontowałem urządzenie CISS, które działało normalnie. Potem miałem 3 tygodniowy urlop wynikający ze zmiany mojego stanu cywilnego i po powrocie okazało się, że CISS jest uszkodzony, winnych nie ma. Szef kazał zamontować oryginalne tusze i próbować. Serwis odmówił uznania gwarancji (zamontowany CISS), więc wziąłem się za to sam.

Jestem osobą, która generalnie jest najbardziej techniczna jeśli chodzi o takie rzeczy w firmie (wcześniej serwisowałem jeszcze RICOH kolor-laser, też zakupioną na firmę...). Serwis odpłatnie zawołał kwotę wyższą niż koszt nowej drukarki. Wziąłem się sam i wyczyściłem głowicę. Udało się, drukarka chodziła, ale przy zmianie tuszu za każdym razem był problem z czyszczeniem głowicy.

Wreszcie po ostatniej wymianie głowica przestała drukować. Czyściłem ją i widać było, że płyn do czyszczenia powoduje przepływanie tonera przez głowicę. Przez chwilę blado widać wydruk próbny dysz, ale po wykonaniu czyszczenia serwisowego z menu drukarki znowu zaczynają wychodzić puste strony.

Wszystko to wygląda jakbym coś rozłączył i głowica nie dostaje sygnału do puszczenia atramentu (takie mam odczucie). Czy ktoś z obecnych na forum miałby jakieś sugestie odnośnie tego co mogło się stać i jak rozwiązać ten problem? Nadmienię jeszcze, że głowicę czyściłem zarówno w drukarce (podkładając ręczniki papierowe) jak i demontując głowicę (rozbieranie wózka).

Prośba o pomoc/poradę.
  • REKLAMA
  • #2 16026770
    plotek5
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Czyściłeś ją wstrzykując płyn pod ciśnieniem do poszczególnych otworów głowicy?
  • #3 16036872
    artin.bruyen
    Poziom 17  
    Ocena: 130
    Po czyszczeniach ubywa tuszu w kartridżach? Jeśli stan tuszu pozostaje bez zmian oznacza to że pompa nie ciągnie tuszu. Można to sprawdzić odsuwając karetkę gdzieś na środek drukarki, kapnąć na poduszkę stacji serwisowej udrażniacz lub ewentualnie wody i kręcąc wałkiem patrząc z lewej strony odwrotnie niż ruch wskazówek zegara (chyba dobrze pamiętam). Dawno nie miałem tej drukarki w rękach. Jeśli kręcąc wałkiem pompa wciąga płyn oznacza to że prawdopodobnie stacja serwisowa jest "zablokowana" i przy czyszczeniu zamiast ciągnąć tusz do głowicy, ciągnie "lewe" powietrze.
REKLAMA