logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwrot pieniędzy zamiast wymiany Linksys WKUSB54GC-EU - czy to zgodne z prawem?

krkor 19 Sie 2009 14:36 1551 11
REKLAMA
  • #1 6909692
    krkor
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich
    Z góry przepraszam jeśli w nieodpowiednim dziale, ale nie wiedziałem gdzie mogę napisac dokładnie.

Mam następujący problem, około 8 miesięcy temu kupiłem w sklepie zestaw Linksys WKUSB54GC-EU (router plus antena). Miesiąc temu oddałem zestaw do sprzedawcy na naprawę gwarancyjna, sprzedawca naprawę gwarancyjną uznał i odesłał zestaw do producenta. Po miesiącu czasu zadzwonił w końcu sprzedawca, że w tej sprawie zostanie dokonana KOREKTA, czyli zostaną zwrócone mi pieniądze.
    Teraz jest tylko problem, kiedy kupowałem ten zestaw kosztował on 139zl, teraz kosztuje 185zl czyli nie starczy mi na nowy. Czy sprzedawca może w taki sposób odstapic od umowy, nie próbując nawet wymieniac sprzętu?
    W internecie znalazłem dużo o odstąpieniu od umowy przez konsumenta, ale nic o odstąpieniu od umowy przez sprzedawcę. Czy obowiązują go takie same zasady jak konsumenta, czyli najpierw naprawa potem wymiana, a w szczególnych wypadkach zwrot gotówki jeśli poprzednie warunki nie są możliwe?.
    Proszę o odpowiedź kogoś kto orientuje się w temacie.
    Z góry wielkie dzięki
    KRKOR
  • REKLAMA
  • #2 6909727
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    Witam .
    Wydaje mi się , że sprzedawca postąpił prawidłowo , przyjął sprzęt do naprawy gwarancyjnej , naprawa okazała się niemożliwa więc zwrot pieniędzy . :cry:
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #3 6909824
    piter3
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Wszystko zależy od gwarancji którą posiadasz.
    W niej są przedstawione warunki na które się zgodziłeś kupują produkt / podpisując gwarancję.
    I z tego co mi się wydaje to tylko na jej podstawie mozesz wysuwać jakies roszczenia.
  • #4 6919595
    rocket
    Poziom 11  
    z reguły gwarancja obejmuje naprawę sprzętu a jeśli nie jest to możliwe - wymianę ale w sumie zdarza się, że zwracają pieniądze. Wydaje mi się, że zwrot sumy jaką zapłaciłeś za sprzęt jest fair. Oczywiście jeśli w gwarancji jest zaznaczone, że taka forma jest dopuszczalna. Chyba nie możesz wymagać żeby sprzedawca oddał Ci 185zł jeśli zapłaciłeś 135...
  • #5 6920032
    zwyklyczlowiek
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    piter3 napisał:
    Wszystko zależy od gwarancji którą posiadasz.
    W niej są przedstawione warunki na które się zgodziłeś kupują produkt / podpisując gwarancję.
    I z tego co mi się wydaje to tylko na jej podstawie mozesz wysuwać jakies roszczenia.

Prawda. Chyba, że kupowałeś na firmę. Wtedy jesteś w znacznie korzystniejszej sytuacji prawnej.

Poczytaj jeszcze tu
  • REKLAMA
  • #6 6923413
    GladiroR
    Poziom 26  
    Ocena: 35
    TO wygląda w ten sposób, że najpierw jest naprawa. Jeżeli jest niemożliwa to wymiana na inny taki sam lub podobny (jeżeli konsument wyraża na to zgodę) i ostatnia droga to zwrot kasy. Sprzedawca zachowuje sie ok. Jak masz jakieś dodatkowe wątpliwości to zadzwoń do biura praw konsumenta, tam się dokładniej dowiesz.
  • #7 6925982
    zwyklyczlowiek
    Poziom 23  
    GladiroR napisał:
    TO wygląda w ten sposób, że najpierw jest naprawa. Jeżeli jest niemożliwa to wymiana na inny taki sam lub podobny (jeżeli konsument wyraża na to zgodę) i ostatnia droga to zwrot kasy. Sprzedawca zachowuje sie ok. Jak masz jakieś dodatkowe wątpliwości to zadzwoń do biura praw konsumenta, tam się dokładniej dowiesz.

:arrow:GladiroR: Nie czytałeś linku powyżej. Sprzedawca biorąc pod uwagę wzrost cen, zachowuje się zupełnie nie OK. Gdyby konsumenta chronił kodeks cywilny, a nie ta cała ustawa, dostałby (jak nie mogą naprawić ani nie mają innego na wymianę) kwotę umożliwiającą zakup nowego rutera. Taką kwotę ma na podstawie odpowiednich paragrafów k.c. prawo dostać odstępując od umowy przedsiębiorca.

Niestety, w związku z brakiem w ustawie konsumenckiej uregulowań dotyczących gwarancji , jeśli zwrot kosztu zakupu w przypadku niemożności naprawy wpisał w warunkach gwarancji, a reklamacja była złożona na podstawie gwarancji (a nie rękojmii ) - nic mu nie można zrobić.
    Jeśli takowego zapisu nie było - można próbować domagać się wymiany na nowy.

Coś się zainteresowany nie odzywa...
  • #8 6927491
    GladiroR
    Poziom 26  
    zwyklyczlowiek - w jaki sposób jest określona ta kwota na zakup nowego rutera? Przecież w każdym sklepie masz inną cenę?
  • REKLAMA
  • #9 6927524
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    zwyklyczlowiek napisał:
    GladiroR napisał:

:arrow:GladiroR: Nie czytałeś linku powyżej. Sprzedawca biorąc pod uwagę wzrost cen, zachowuje się zupełnie nie OK. Gdyby konsumenta chronił kodeks cywilny, a nie ta cała ustawa, dostałby (jak nie mogą naprawić ani nie mają innego na wymianę) kwotę umożliwiającą zakup nowego rutera. Taką kwotę ma na podstawie odpowiednich paragrafów k.c. prawo dostać odstępując od umowy przedsiębiorca.

Niestety, w związku z brakiem w ustawie konsumenckiej uregulowań dotyczących gwarancji , jeśli zwrot kosztu zakupu w przypadku niemożności naprawy wpisał w warunkach gwarancji, a reklamacja była złożona na podstawie gwarancji (a nie rękojmii ) - nic mu nie można zrobić.

Odwroce sytuacje a jezeli by staniały ? to sprzedawca moze oddac mniej ?
    jezeli nie to kupujacy jest uprzywilejowany
    Ewentualny zwrot pieniedzy to kwota z rachunku - faktury
  • #10 6927586
    GladiroR
    Poziom 26  
    Faktura fakturą... Wystarczy dogadać sie z innym sprzedającym lub znajomym i może wystawić fakturę na 100 zł więcej i już by kupujący zarobił na tym...
  • #11 6929415
    zwyklyczlowiek
    Poziom 23  
    karolark napisał:
    zwyklyczlowiek napisał:
    GladiroR napisał:

Odwroce sytuacje a jezeli by staniały ? to sprzedawca moze oddac mniej ?
    jezeli nie to kupujacy jest uprzywilejowany
    Ewentualny zwrot pieniedzy to kwota z rachunku - faktury

Sprzedawca nie może oddać mniej.
    Zwrot pieniędzy to kwota z rachunku.
    Pokrycie różnicy cen to odszkodowanie za nie wywiązanie się z umowy.

:arrow: GladiroR, kwestia negocjacji - to rzecz kupującego udowodnić, że kwota której żąda jest uzasadniona - gdy chce np. 185 zł - powinien załączyć np. jakieś oferty z taką ceną , sprzedawca z kolei może się bronić udowodniająć, że można kupić daną rzecz taniej, niż odstępujący od umowy podaje.
  • #12 6941739
    petarda0
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    Dziwna droga tej reklamacji, jeśli naprawa gwarancyjna do sprzęt powinien trafić do serwisu producenta/dystrybutora sprzętu, w sklepie domagałbym się w zamian nowego sprzętu bo sprzedawca może pograć nieuczciwie, wystarczy że w zamian za uszkodzony sprzęt otrzymał od dystrybutora nowy i zamiast przekazać go klientowi odda pieniądze 139 PLN a sprzęt sprzeda w nowej cenie 185 PLN i różnicę ma dla siebie.
    Gdyby naprawa była gwarancyjna to sprzedawca raczej starałby się z tego pośrednictwa "wyślizgać".
    Nawiasem to czy musi być akurat ten model? Ktoś pisze że mu się zawiesza
    http://cokupic.pl/opinie/Linksys-WKUSB54GC-EU/71629f221ecab87f
    mam WRT110 i jakoś nic się nie zawiesza

Podsumowanie tematu

✨ Kupujący zgłosił problem z zestawem Linksys WKUSB54GC-EU (router plus antena) zakupionym 8 miesięcy temu, który oddał na naprawę gwarancyjną. Po miesiącu sprzedawca poinformował o zamiarze zwrotu pieniędzy zamiast wymiany sprzętu, jednak kwota zwrotu odpowiada cenie zakupu sprzed 8 miesięcy (139 zł), podczas gdy obecna cena urządzenia wzrosła do 185 zł. Dyskusja dotyczyła praw konsumenta i sprzedawcy w kontekście gwarancji: naprawa jest pierwszym krokiem, jeśli niemożliwa – powinna nastąpić wymiana na taki sam lub podobny sprzęt, a zwrot pieniędzy jest ostatecznością. Zwrot zwykle odpowiada kwocie faktycznie zapłaconej (na podstawie rachunku/faktury), a sprzedawca nie jest zobowiązany do pokrycia różnicy w cenie rynkowej nowego urządzenia. W przypadku gwarancji warunki zwrotu i wymiany zależą od zapisów gwarancyjnych. Brak regulacji w ustawie konsumenckiej dotyczących gwarancji powoduje, że jeśli gwarancja przewiduje zwrot pieniędzy w przypadku niemożności naprawy, sprzedawca może odstąpić od wymiany. Wątpliwości można rozwiać kontaktując się z biurem praw konsumenta. Pojawiły się też sugestie, że sprzedawca może działać nieuczciwie, jeśli otrzymał od dystrybutora nowy sprzęt, a klientowi zwraca tylko kwotę zakupu sprzed kilku miesięcy. W dyskusji pojawiła się również wzmianka o alternatywnym modelu Linksys WRT110, który jest bardziej stabilny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA