logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • #1 16098368
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 16098395
    remot
    Poziom 33  
    Ocena: 219
    A dlaczego nie wysłałeś towaru jednocześnie z odstąpieniem od umowy?
    Niczego nie sugeruję.
    Pytam tylko o Twój tok postępowania.
  • REKLAMA
  • #3 16098411
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 16099780
    Taenia_Saginata
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    Armageddon22 napisał:
    W mailach powoływał się na w/w ustawę że to nie jest sprzęt konsumencki tylko specjalistyczny

Na ktore konkretnie fragmenty sie powolywal?
  • REKLAMA
  • #5 16100243
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 16101272
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    Podstawowa sprawa - kupiłeś to na fakturę?

Druga sprawa - istotnie, urządzenia które zostały sprowadzone lub wyprodukowane za zamówienie nie podlegają zwrotowi.
  • REKLAMA
  • #7 16101520
    elele
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    A jakie to ma znaczenie ? Przecież osoba fizyczna nie prowadzaca działalności też może poprosić o fakturę i musi ją otrzymać. Gorzej że w rozmowie ze sprzedawcą wygadał się że jest przedsiebiorcą i wtedy tak jak stwierdził sprzedawca nie jest to już zakup konsumencki.
  • #8 16102192
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 16102220
    Artur k.
    Armageddon22 napisał:
    Tak, mam fakturę.

Zatem nie była to sprzedaż konsumencka, a co za tym idzie - nie podlega pod przepisy o sprzedaży konsumenckiej i nie obowiązują prawa sprzedaży konsumenckiej.

Armageddon22 napisał:
    W rozmowie mówiłem to co mi pasowało i było dalekie od prawdy. Czasem trzeba tak aby sprzedawca powiedział to czy tamto.

Zatem świadomie wprowadziłeś sprzedawcę w błąd, a teraz próbujesz powiedzieć że to on jest nieuczciwy.
    Armageddon22 napisał:
    Nie jestem przedsiębiorcą - nie prowadzę żadnej działalności.

Czyli wymyśliłeś sobie że kupisz miernik, ustawisz sobie antenę, a następnie miernik zwrócisz jakby nigdy nic.

Jak widzisz - wpadłeś we własne sidła. Jeśli sprzedawca nie będzie chciał, to nie przyjmie od Ciebie tego miernika i nic mu nie zrobisz nawet w sądzie.
  • #10 16102384
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3661
    Artur k. napisał:
    Armageddon22 napisał:
    Tak, mam fakturę.

Zatem nie była to sprzedaż konsumencka, a co za tym idzie - nie podlega pod przepisy o sprzedaży konsumenckiej i nie obowiązują prawa sprzedaży konsumenckiej.
    Nie zgodzę się. Skoro nie ma działalności gospodarczej, to faktura jest wystawiona na osobę i jest to sprzedaż konsumencka. A gdyby nawet miał, to nie znaczy, że jest to zakup na firmę. Przecież mając działalność gospodarczą mogę kupić prywatnie czajnik i jest to zakup konsumencki. A chlebek też kupujesz na firmę?

Dodano po 1 [minuty]:

Artur k. napisał:
    Czyli wymyśliłeś sobie że kupisz miernik, ustawisz sobie antenę, a następnie miernik zwrócisz jakby nigdy nic.
    A to już inna kwestia, pytanie, czy prawdziwa.
  • #11 16102650
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 16102694
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 16102712
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 16103565
    Artur k.
    balonika3 napisał:
    Nie zgodzę się. Skoro nie ma działalności gospodarczej, to faktura jest wystawiona na osobę i jest to sprzedaż konsumencka. A gdyby nawet miał, to nie znaczy, że jest to zakup na firmę. Przecież mając działalność gospodarczą mogę kupić prywatnie czajnik i jest to zakup konsumencki. A chlebek też kupujesz na firmę?

To trochę nie tak. Zakup czegokolwiek na fakturę, a zwłaszcza na firmę to nie jest zakup konsumencki.
    Armageddon22 napisał:
    Poprosiłem sprzedawcę o paragon to wysłał mi fakturę na moje dane.

Sprzedawca nie ma obowiązku wystawienia paragonu. Sprzedawca ma obowiązek wystawić dowód zakupu - fakturę lub paragon fiskalny. Jeśli ktoś nie prowadzi sprzedaży detalicznej, to nie posiada kasy fiskalnej więc jak ma wystawić paragon? Dlatego właśnie jako dowód zakupu wystawia fakturę.
    Mnóstwo sklepów, zwłaszcza ze sprzętem specjalistycznym tak działa.

Armageddon22 napisał:
    Za ustawienie anteny ludzie monterzy biorą powiedzmy 100 zł. Czy uważasz że jak bym chciał ustawić antenę to bym w ten sposób kombinował?

Nie wiem czy Ty byś tak kombinował, ale znam niejeden taki przypadek. W końcu zawsze w ten sposób można zaoszczędzić powiedzmy stówkę...
    Znam przypadki, gdzie właściciele knajp na jakiś wybrany mecz kupowali TV w Media Markt czy innym Saturnie, a po meczu zwracali.
    Są też tacy, co całe Euro, czy MŚ prześlizgali się w ten sposób - w końcu sklepów z telewizorami jest sporo, na zwrot mamy 14 dni, a rozgrywki trwają tylko miesiąc.

Bieda z nędzą napisał:
    A jeżeli też takowe sprowadza, ale stanowi to główny rodzaj jego działalności handlowej? To dlaczego jedno sprowadzanie ma być kryte a drugie nie?

A myślisz, że takie mierniki do ustawiania SAT za 1500zł to leżą na półkach w sklepach i sprzedają się jak świeże bułeczki? Ja myślę (a nawet wiem) że tak nie jest i w związku z tym sklep ma towar w ofercie ale nie ma go fizycznie żeby nie zamrażać środków i nie płacić od tego podatku na koniec roku. Gdy ktoś kupi, wówczas towar jest sprowadzany albo od dystrybutora albo od producenta. W momencie gdy sklep zamówi towar u dostawcy, musi za niego zapłacić (w tym wypadku sporą kwotę) - na tym poziomie handlu nie ma zwrotów.

Armageddon22 napisał:
    Urządzenie - miernik - został sprowadzony z Chin tyle że to produkt ogólnie dostępny w Polsce więc nie jest jakiś szczególny.

Ja kupiłem oscyloskop - również towar z Chin, ale ogólnie dostępny na rynku w Polsce i również nie jest jakiś szczególny. Sprzedawca od razu mnie poinformował, że nie ma możliwości zwrotu (chyba że wadliwy) dlatego że nie ma tego na półce i musi go dla mnie kupić od dystrybutora.

Trudno się dziwić, że sprzedawcy się bronią jak mogą. Kilka takich numerów może doprowadzić sklep do bankructwa.

Armageddon22 napisał:
    Sprzedawca mówił mi to co chciałem usłyszeć bo produkt jest daleki od jego deklaracji.

Jeśli rzeczywiście urządzenie ma inne parametry i funkcje (w szczególności gorsze) niż podane przez sprzedawcę, to możesz zwrócić towar jako niezgodny z umową bez względu na to czy kupiłeś go na fakturę czy nie.
  • #15 16103651
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 16107970
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1859
    Artur k. napisał:
    Zakup czegokolwiek na fakturę, a zwłaszcza na firmę

Zakup czegokolwiek na fakturę na firmę. Konsument (zakup na swój osobisty użytek) normalnie dostaje paragon fiskalny ale może prosić o fakturę (na swoje dane) i tak tu się stało. Na fakturze muszą być pełne dane sprzedawcy. Jeżeli "Armageddon22" kupił jako firma (NIP) to nie ma prawa do zwrotu.
    Taki zapis nie ma mocy prawnej: "Ustawa o sprzedaży konsumenckiej nie ma na celu umożliwiania „testowania” towaru. "
    albo
    "Urządzenie zakupił Pan do pracy"
    Ale tu jest coś innego:
    Armageddon22 napisał:
    Gość na allegro ma konto na osobę prywatną
    A wiesz dlaczego ma na prywatną?
  • #17 16108053
    Artur k.
    Armageddon22 napisał:
    W mierniku wszystko jest ok poza tym że ciągle skaczą wartości mer i snr o kilka decybeli. Sprzedawca twierdzi że tak ma być bo to się zmienia. Jednak pożyczyłem miernik deviser s30 i na nim są zmiany ale nie więcej niż 0,2dB.

I sprzedawca ma rację bo te wartości się zmieniają. To, że na innym mierniku zmiany są mniejsze, to nie znaczy że tamten miernik jest lepszy. Po prostu tamten miernik inaczej uśrednia pomiar (inny interwał czasowy uśredniania, lub inna ilość uśrednionych próbek).
    Armageddon22 napisał:
    Ciężko jest dobrze ustawić antenę jeśli mer co pół sekundy zmienia się np. 12,5dB, 13,7dB, 15,1dB, 14,2dB i tak ciągle to skacze.

A jakie to skakanie ma znaczenie w praktyce? Żadne, bo bez względu na to czy MER 12.5, czy 15.1 dB to i tak jest za mało - masz za słaby sygnał z anteny. Jakbyś miał lepszy sygnał to pewnie i wahania byłyby mniejsze. Skłonny jestem stwierdzić iż ten miernik lepiej obrazuje stan faktyczny niż S30. Wychodzi na to, że po prostu nie umiesz posługiwać się tym przyrządem.

Armageddon22 napisał:
    Sprzedawca niczego nie sprowadzał bo 2 dni po zakupie miałem towar u siebie.

To niczego nie dowodzi. Większość firm kurierskich dostarcza towar następnego dnia, a więc sprzedawca mógł tego samego dnia zamówić, następnego dnia było u niego, a jeszcze następnego u Ciebie. Jeśli dostawca ma siedzibę w tej samej miejscowości, to mógł nawet osobiście po to pojechać i następnego dnia Tobie wysłać.

HD-VIDEO napisał:
    Konsument (zakup na swój osobisty użytek) normalnie dostaje paragon fiskalny ale może prosić o fakturę (na swoje dane) i tak tu się stało. Na fakturze muszą być pełne dane sprzedawcy.

Tak, ale konsumentem nie jest osoba kupująca towar w celach zawodowych. Możesz jako pracownik firmy kupić sobie na paragon np. miernik (bo chcesz pracować takim, a nie innym) i mimo iż kupiłeś na paragon, to nie przysługuje Ci prawo zwrotu ponieważ zakupiony towar służy do wykonywania Twojej pracy (czyli de facto celów zarobkowych).
    Dlatego to:
    HD-VIDEO napisał:
    "Urządzenie zakupił Pan do pracy"

jest jak najbardziej prawdziwe i jeśli sprzedawca jest w stanie udowodnić, że przedmiot został nabyty "do pracy" to ma prawo odmówić przyjęcia zwrotu i w żadnym sądzie sprawy nie da się wygrać.
    Pewnie dałoby się pod to podpiąć dowolny sprzęt specjalistyczny, bo to nie jest sprzęt powszechnego użytku. W domyśle kupuje się to w celach zarobkowych, a nawet jeśli nie to nabywca decydując się na zakup takiego urządzenia powinien mieć świadomość co kupuje, a jeśli nie ma to jego problem.

HD-VIDEO napisał:
    Ale tu jest coś innego:

Armageddon22 napisał:

Gość na allegro ma konto na osobę prywatną

A wiesz dlaczego ma na prywatną?

Nie ma to żadnego znaczenia, bo wystawił dowód zakupu jako firma.
  • #18 16108079
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6391
    Armageddon22 napisał:
    Zakupiłem przez allegro miernik satelitarny za 1500 zł
    Powiem ci jedno że albo masz za dużo kasy i wydałeś 1,5klocka za miernic do użytku własnego prywatnego ??? , albo po prostu jesteś krętaczem wyłudzającym towar w firmach. Innej opcji nie ma.
    Armageddon22 napisał:
    otrzymałem fakturę z nazwą firmy więc jak najbardziej mam do tego prawo.
    Więc kupiłeś na firmę jednak. A może dasz namiary na tego ''' nieuczciwego''' sprzedawcę żeby inni też wiedzieli co i jak
  • #19 16108128
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 16108463
    Taenia_Saginata
    Poziom 31  
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Więc kupiłeś na firmę jednak.

Gdzie to wyczytales? Raczej mu chodzilo o nazwe firmy sprzedajacej. Fakture moze wziac zwykly konsument i nie pozbawia go to prawa do zwrotu.

Dodano po 15 [minuty]:

Artur k. napisał:
    To niczego nie dowodzi. Większość firm kurierskich dostarcza towar następnego dnia, a więc sprzedawca mógł tego samego dnia zamówić, następnego dnia było u niego, a jeszcze następnego u Ciebie. Jeśli dostawca ma siedzibę w tej samej miejscowości, to mógł nawet osobiście po to pojechać i następnego dnia Tobie wysłać.

A co to ma do rzeczy? Gdzie cos o tym jest w ustawie? Zwrotu nie ma, jak jest np. zrobione na zamowienie grawerowanie, ktore potem mocno utrudnia ponowna sprzedaz. O sprowadzaniu nic nie ma.
  • #21 16108553
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 16108588
    Taenia_Saginata
    Poziom 31  
    Jak to jest na allegro to otwórz spór i dodatkow napisz do allegro. Opisz ladnie sytuacje i spora szansa, ze mu zablokuja konto. Ja tak kilka razy robilem i zazwyczaj to motywuje sprzedawce.
  • #23 16108589
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił miernik satelitarny za 1500 zł na Allegro, jednak po otrzymaniu towaru postanowił go zwrócić, powołując się na prawo do odstąpienia od umowy. Sprzedawca odmówił przyjęcia zwrotu, argumentując, że urządzenie jest specjalistyczne i nie podlega zwrotom zgodnie z ustawą o sprzedaży konsumenckiej. Użytkownik twierdzi, że nie jest przedsiębiorcą i ma prawo do zwrotu, ponieważ zakupu dokonał jako konsument. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące faktur, prawa do zwrotu towaru oraz interpretacji przepisów dotyczących sprzedaży konsumenckiej. Użytkownik planuje podjąć dalsze kroki prawne w celu rozwiązania sytuacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA