logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DAEWOO 518B - brak obrazu, dźwięk z trafopowielacza, napięcie na G1 spada

leeyo 25 Gru 2002 12:29 2152 18
REKLAMA
  • #1 70364
    leeyo
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Witam!

Mam na skłdzie dwa monitory 518B i o dziwo obydwa mają takie same objawy. Przetwornica pracuje raczej w porządku - z tego co zdążyłem pomierzyć, a przy załączeniu monitora słychać charakterystyczny dźwięk - jakby grzechotka - jest to dźwięk z trafopowielacza. Na moment pojawia się jakieś napięcie na G1 ale momentalnie spada w dół. Obrazu oczywiście nie ma! Po wyłączeniu i ponownym włączeniu jest dokładnie to samo. Ponieważ mam to zarówno w jednym jak i drugim monitorze myślę, że jest to może jakaś charakterystyczna dla tego modelu usterka. Czy ktoś mi może podpowiedzieć ewentualnie na co zwrócić uwagę???

Z góry dzięki
    I przy okazji WESOŁYCH ŚWIĄT

LEEYO
  • REKLAMA
  • #2 70434
    pawlo
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam zaliczyłem pare Daewoo z 15stek miałem jakieś multimedialne i mogę doradzić ci żebyś sprawdził trafo a dokładnie kondzior na filtracji W.N. W Daewoo to częsta wada, trafo .
  • #3 70938
    leeyo
    Poziom 20  
    Trochę nidokładnie opisałem tę usterkę!
    Ten dźwięk - "grzechotka" - trwa około sekundy po włączeniu! Później cichnie i nie słychać żeby cokolwiek pracowało! Napisałem, że jest wytwarzany przez powielacz - ale w sumie jest możliwość, że to trafo w przetwornicy! Na wyjściu końcówki odchylania brak impulsów!

Niestety opisałem to co na świerzo zauważyłem - posiedzę nad nimi to postaram się dokładnie opisać usterkę. Wydaje mi się jednak, że to jakaś popularna usterka gdyż jak już wspominałem obydwa monitory podobnie się zachowują, a pochodzą z dwóch zupełnie odległych miejsc!

Pozdrowienia LEEYO
  • REKLAMA
  • #5 71687
    raffalek
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    W tych monitorach często leci trafo sprawdz czy nie ma zwarcia z kapy do masy jeżeli co kolwiek wyświetli to po trafie.
  • #7 71896
    leeyo
    Poziom 20  
    Witam!

Wpiąłem zamiast tranzystora żarówkę (C-E) - świeci więc zasilanie raczej w porządku. Później wlutowałem tranzystor a w szereg z kolektorem wpiąłem żarówkę. Sprawdziłem przebieg na bazie - jest w sumie OK.

Dodatkowo zauważyłem, że po włączeniu monitora opisywany wcześniej dźwięk (coś jakby iskrzenie) wydobywa się z trafa w przetwornicy. Na G1 (powinno być -55V) pojawia się na moment dość duże napięcie ujemne i dość szybko spada do zera. POdobnie jest z napięciem na TP1. Przy częstotliwości VGA powinno być coś około 85V - ale niestety leci w dół. Tak jakby się jakiś kondziol rozładowywał...

Nadal nic mi nie przychodzi do głowy...

Pozdrowienia LEEYO
  • #8 71904
    zegar 32
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    A sprawdziles to trafo o ktorym pisza koledzy?bo nic o tym nie piszesz a to podstawowa sprawa.
  • #10 71981
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Napisales ze miedzy WN tzn. wyjsciem wysokiego (kabel idacy do kineskopu) a masa jest kilkaset ohm to oznacza nic innego jak padniete trafo tam nie moze byc zadnego przejscia. Wymien i po wszystkim. :lol: :lol:
  • #11 71991
    leeyo
    Poziom 20  
    WYMIEŃ - ładnie brzmi :P ale wolałbym naprawić. Podobno dużo taniej!

Proszę o adres firmy, która tym się zajmuje. Podobno Wrocław SAYKO ale nie mam adresu... ewentualnie gdzie dostanę nowe powielacze...

Pozdrowienia!
    Co nastąpi dalej napiszę po wymianie trafa :)

PS. A tak dla wyjaśnienia - patrząc na schemat widzę wewnątrz trafa rezystory, które łączą wyjście WN z masą. Jaką one mają rezystancję???

Pozdrowienia LEEYO
  • REKLAMA
  • #12 72332
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Dla przykladu dam ci schemat wewnetrzny trafa z LG monitora zobacz jak on wyglada i pomyśl gdzeie moga być te pare ohmów o których pisałeś.
    Załączniki:
    • DAEWOO 518B - brak obrazu, dźwięk z trafopowielacza, napięcie na G1 spada HR46159.gif (7.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Dwa monitory Daewoo 518B wykazywały identyczne objawy braku obrazu, przy czym słychać było charakterystyczny dźwięk „grzechotki” z trafopowielacza po włączeniu. Napięcie na elektrodzie G1 pojawiało się chwilowo, a następnie szybko spadało do zera, podobnie jak napięcie na TP1, co wskazywało na problem z zasilaniem odchylania. Sprawdzono tranzystor kluczujący i zasilanie, które okazało się prawidłowe po zastosowaniu żarówki testowej. Pomiar rezystancji między wyjściem wysokiego napięcia (WN) a masą wykazał kilkaset omów, co sugerowało uszkodzenie trafopowielacza. Po konsultacji i wymianie kondensatorów w powielaczach oba monitory zaczęły działać poprawnie. Naprawa trafopowielacza została wykonana przez firmę SAYKO z Wrocławia, kosztowała około 70 zł za sztukę i była realizowana bez gwarancji. W dyskusji podkreślono, że uszkodzenia trafopowielacza i kondensatorów filtrujących WN są częstą usterką w modelu Daewoo 518B.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA