Witam!
Nie będę się rozpisywał po co mi to i do czego to wykorzystam, lecz, oszczędzając Wam zbędnego czytania przejdę od razu do rzeczy.
Moim celem jest zastąpienie konkretnego przycisku na klawiaturze włącznikiem dźwiękowym.
Inspirowałem się tematem Włącznik/Wyłącznik dźwiękowy (dwa klaśnięcia).
Problem jest dość podobny, z małymi różnicami.
Chcę, by w momencie 'hałasu' był przyciskany przycisk, dla przykładu, 'p'.
W preciwieństwie jednak do włącznika światła chciałbym by załączenie trwało parę mili sekund.
Zadanie wydawało mi się proste:
- zmienić filtr przed wzmacniaczem z układu z linka
- zmienić wrtości r7 i c3 (czas trwania impulsu dla NE555)
- zamiast drugiego NE555 i dalszych elementów układu dać połączenie z przyciskiem.
Niestety, jak się okazało po rozebraniu klawiatury pod przełącznikiem obydwa wyprowadzenia dają 5v. Stąd mój problem:
Jak zewrzeć wyprowadzenia przycisku sterując zasilaniem z NE555 (typical 3.3v) bez zbędnej komplikacji układu?
A może jest inne - prostsze rozwiązanie?
Pozdrawiam i liczę na pomoc.
edit. po dłuższym zastanowieniu się dochodzę do wniosku, że jedyne, czego mi trzeba to tanie zastępstwo dla przekaźnika.
Nie będę się rozpisywał po co mi to i do czego to wykorzystam, lecz, oszczędzając Wam zbędnego czytania przejdę od razu do rzeczy.
Moim celem jest zastąpienie konkretnego przycisku na klawiaturze włącznikiem dźwiękowym.
Inspirowałem się tematem Włącznik/Wyłącznik dźwiękowy (dwa klaśnięcia).
Problem jest dość podobny, z małymi różnicami.
Chcę, by w momencie 'hałasu' był przyciskany przycisk, dla przykładu, 'p'.
W preciwieństwie jednak do włącznika światła chciałbym by załączenie trwało parę mili sekund.
Zadanie wydawało mi się proste:
- zmienić filtr przed wzmacniaczem z układu z linka
- zmienić wrtości r7 i c3 (czas trwania impulsu dla NE555)
- zamiast drugiego NE555 i dalszych elementów układu dać połączenie z przyciskiem.
Niestety, jak się okazało po rozebraniu klawiatury pod przełącznikiem obydwa wyprowadzenia dają 5v. Stąd mój problem:
Jak zewrzeć wyprowadzenia przycisku sterując zasilaniem z NE555 (typical 3.3v) bez zbędnej komplikacji układu?
A może jest inne - prostsze rozwiązanie?
Pozdrawiam i liczę na pomoc.
edit. po dłuższym zastanowieniu się dochodzę do wniosku, że jedyne, czego mi trzeba to tanie zastępstwo dla przekaźnika.