logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić zegarek w nowych zegarach Passata z obrotomierzem?

pulikow 06 Cze 2004 18:45 9842 44
Najlepsze odpowiedzi

Jak uruchomić sam zegarek w liczniku Passata B3 z obrotomierzem, gdy nie działa wyświetlacz MFA?

Podaj masę na pin 5 licznika — po tym zegarek zaczyna działać [#2856265][#2865203] Jeśli masz licznik z MFA, bez podłączenia przełącznika MFA wyświetlacz poza godziną nic nie pokaże, więc brak wskazań innych parametrów nie oznacza awarii [#3096481] W podanym opisie pinów pin 5 jest właśnie opisany jako masa, a do pełnej pracy MFA trzeba jeszcze podłączyć odpowiednie sygnały i przełącznik pod kierownicą [#3096481]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 678588
    pulikow
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    Witam

Chciałem sobie zmodernizować swój samochód zakładając zegary z obrotomierzem. Nabyłem więc odpowiednie - wszystko działa za wyjątkiem wyświetlacza w polu wskaźników temp. i poziomu paliwa.

Wiem, że ten wyświetlacz ma informować o różnych parametrach typu zużycie paliwa itp, których nie mogę u siebie zrealizować ze względu na typ instalacji ...

Chyba, że się mylę i ten wyświetlacz jest poprostu zepsuty.

Zakładam, że jest dobry (sprzedający się zarzekał ...) więc mam takie pytanko: Czy mogę go jakoś uruchomić tak aby działał tylko zegarek. Są przyciski do ustawień tego zegarka więc wystarczyło by mi aby działał sam zegarek ...
    Jakby ktoś pomógł byłbym wdzięczny.
    Podejżewam, że nie jest w tej chwili ten zegarek zasilany ...
  • REKLAMA
  • #3 679004
    pulikow
    Poziom 20  
    Fakt, sorry ...

Passat B3 z 1990 roku
    Benzyna
    Silnik 1.8 RP (wtrysk jednopunktowy)

Zegary również są z tego roku, wszystko działa za wyjątkiem tego zegarka.
    Aby sprecyzować może określę wygląd tego modułu z zegarem:
    Płytka drukowana z kilkoma scalakami (jeden dosyć spory, kilkudziesięcionóżkowy NEC /symbolu nie widać bo zaklejony/). Jest kilka listew łączących z resztą sprzętu w zegarach - jedna listwa do temperatury i poziomu paliwa na wskaźnikach, druga listwa dosyć długa nie wiem do czego, złącze 4 pinowe, złącze trzypinowe do jakiegoś czujnika podciśnieniowego ...

Ogólnie tą całą płytkę można wyjąć, wyświetlacz też i to nie ma wpływu na działanie reszty podzespołów.

Nie wiem co jeszcze byłoby pomocne, ponieważ było chyba sporo wersji tych zegarów i co jeden to inny.
  • #4 681615
    JACU626

Poziom 28  
    Ocena: 621
    Jedyne co mi do głowy przychodzi to z działu schematy ściągnąć do tego modelu i szukać takich mudułów jak u ciebie. Ewentualnie poszukać jakiejś passatkiz motorkiem najlepiej 2,0 16v bo te prawie wszystko mialy zawsze w instalacji i podmienić na prubę.
    Konto firmowe:
    FHU JACU KARCHERSERWIS
    LWOWSKA 41, Sandomierz, 27-600 | Tel.: 604XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://WWW.KARCHERSERWIS.PL
  • #5 682109
    pulikow
    Poziom 20  
    Jakbym jeszcze schemat miał to bym wiedział gdzie zasilanie tego ustrojstwa dochodzi ...
  • REKLAMA
  • #6 682689
    panarti
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Czy ktos wie jaki rodzaj sygnalu wychodzi z czujnika obrotow na skrzyni biegow? czy to jest obroty>napiecie czy moze obroty>czestotliwosc. Tez zapragnalem zainstalowac w moim passacie 1.9TD 1993 nowoczesniejsze zegary. Dotychczasowe mialy licznik kilometrow i predkosciomierz napedzany linka, te nowe linki nie posiadaja. Widzialem ze w aucie ktore ma fabrycznie zainstalowane takie zegary na skrzyni tam gdzie u mnie wchodzi linka tam byla mala puszeczka z przewodami. Musze sie zorientowac o jaki rodzaj sygnalow chodzi aby zbudowac taki czujnik.
  • #7 683614
    macrus
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Mam też Paska ale z 92 roku w turbo dieslu i założyłęm licznika od Paska 94 powiem wam że oprócz obrotomierz to działa ale właśnie chodziło by mi o to żeby uruchomić ten obrotomierz a jeszcze jedno zwróćie uwagę jak montujecie inny licznik tzn np.od młodszego to czy dokładnie pokazuje wskaźnik paliwa bo mi lekko oszukuje.
  • REKLAMA
  • #8 684066
    JACU626

Poziom 28  
    Ocena: 621
    Marcus a zegary do dielska kupiłeś? jak tak to szukaj wyjścia w alternatorze o symbolu chyba w. Jak go nie ma to powinen gdzieś być przewód w instalaci wolny z możliwościa podpięcia do alternatora i pozostaje ci tylko dolutować kabelek do uzwojenia.
    Konto firmowe:
    FHU JACU KARCHERSERWIS
    LWOWSKA 41, Sandomierz, 27-600 | Tel.: 604XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://WWW.KARCHERSERWIS.PL
  • #9 684103
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    -----> PANARTI

Na 99% impulsy. Chyba że od czasów Digifiza coś się zmieniło w VW :).
    Patrz załącznik.
    Załączniki:
    • Jak uruchomić zegarek w nowych zegarach Passata z obrotomierzem? impulsator.jpg (35.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 684288
    panarti
    Poziom 13  
    Dzieki za podpowiedz. Juz wybebeszylem Halla z wentylatorka od PC i kombinuje z iloscia magnesow, a nie jest to latwe.
    Paliwo chyba tez troche zawyza.
    Obrotomierz podlaczony pod alternator tez fiksuje bo obroty sa X3 i prawie caly czas wskazowka jest przy koncu skali, slyszalem ze to kwestia przeprogramowania kosci pamieci 93c56 w liczniku pod katem zmiany dzielnika. Moze tez zastosuje Halla i bedzie spokoj.
    Jeszcze raz podzieksy :)
  • #11 685391
    mateo027
    Poziom 26  
    Ocena: 154
    jesli masz kompa ze zuzyciem paliwa to caly szkopul w podlaczeniu wyjscia sygnalu zegarów w odpowiednie miejsce w kalkulatorze wtrysku,musisz zobaczyc w schemacie. robilem tak w renault i peugeot i dziala bez problemu, pokazuje wszystko co trzeba
  • #12 685467
    panarti
    Poziom 13  
    Ja nie mam kompa ze zuzyciem paliwa tylko sam licznik posiada przetwornik do ktorego podlacza sie wezyk z podcisnieniem, a on przetwarza to na wartosc elektryczna i wyswietla na LCD. Wyglada to tak ze do licznika oprocz elektryki idzie tez wezyk z kolektora ssacego. Ale to bylo zainstalowane w benzynie, a ja mam diesla i nawet nie bede tego podlaczal, bo bedzie mi pokazywalo dziwne rzeczy.
  • #14 685533
    pulikow
    Poziom 20  
    No właśnie też mam taki licznik z elementem mierzącym podciśnienie.
    Ale u mnie ten wyświetlacz wogóle nie włącza się - czyli rozumiem, że jest zepsuty ??
  • #15 685903
    panarti
    Poziom 13  
    Trudno powiedziec czy jest zepsuty. U mnie jest to wyswietlacz ktory tez mi nie wyswietla zadnych parametrow, tylko godzine i po wlaczeniu zaplonu napis MDF2 czy cos takiego. To jest skrajny lewy wyswietlacz. Srodkowy to liczniki kilometrow, a widzialem tez w innym liczniku jeszcze trzeci prawy wyswietlacz, ale nie wiem do czego sluzyl.
    U mnie przy tym lewym wyswietlaczu sa trzy przyciski, dwa z nich sa do ustawiania czasu natomiast pod trzecim (najwiekszym) brakuje gumki przewodzacej i dlatego nie dziala. Prawdopodobnie jak bym zamiast gumki zwarl go na krotko zmienil by sie stan wyswietlania. Ponadto w takich passatach widywalem przycisk na przelaczniku wycieraczek ktory tez sterowal tym wyswietlaczem.
  • #16 685904
    panarti
    Poziom 13  
    Poszukuje prostego schematu do zbudowania na pająku programatorka zeby zaprogramowac eeprom 93c56. Cos skrajnie prostego zeby nie budowac do jednorazowej operacji maszyny ze 100 scalakami :) Musze pomeczyc sie z tym mnoznikiem w obrotomierzu. Mam diesla a to jest obrotomierz od benzyny i w dodatku na czujnik halla, a u mnie impulsy sa brane z alternatora. Wiec mam dwa wyjscia, albo przeprogramowac eeproma zeby przeskalowac obrotomierz albo znowu kombinowac z dodatkowym czujnikiem halla i magnesami. Mysle ze lepiej bedzie przeprogramowac kosc.
  • #17 685973
    pulikow
    Poziom 20  
    U mnie ten wyświetlacz nic nie pokazuje.
    Jest martwy :-(

A jeśli chodzi o przycisk z lewej strony przycisków do ustawiania zegara to ja mam tylko taką zaślepkę, ale rozbierałem to i wygląda na jakieś złącze pięcio (lub cztero) pinowe - tak więc to nie jest jeden przycisk.
  • #18 686728
    panarti
    Poziom 13  
    U mnie tez tam jest kilka punktow, jednak mysle ze jest to switch poniewaz wyglada to tak ze po wlozeniu gumki przewodzacej (takiej jak w klawiaturach pilotow zdalnego ster.) ta zekoma zaslepka zamienia sie w przycisk ktory powinien zwierac te wszystkie pola jednoczesnie. Mysle ze jest to ,,mode'' Ale zastrzegam ze sa to tylko moje dywagacje na ten temat.
  • #19 686889
    pulikow
    Poziom 20  
    Nie chcę się upierać bo nie sprawdziłem jak to działa ale na oko widać, że od tych padów idą ścieżki w różne strony, mało tego - po przeciwnej stronie płytki jest taka sama ilość padów ale ułożonych w szeregu.

Moim zdaniem będzie tam prędej jakiś może przełącznik obrotowy lub jakaś wtyczka bo konstrukcyjnie tam nie ma miejsca na przycisk - wypadał by.
  • REKLAMA
  • #20 686923
    panarti
    Poziom 13  
    Moze i masz racje, nie upieram sie przy swojej. Jesli mowisze ze sa to punkty przechodzace na druga strone to moze jest to rodzaj gniazda diagnostycznego? Nie mam mozliwosci sprawdzenia poniewaz juz zamontowalem ja w aucie i musial bym ja wyciagac.
    Zmienilem jej podswietlenie. Jest to latwe do wykonania, pod wyswietlaczami jest filtr barwy zielonej i wystarczy go tylko podmienic na inny kolor (ja dalem czerwony z okladki zeszytowej) Wyjalem tez tasme na ktorej bylo podswietlenie i do czarnej czesci plastiku (nad miejscem gdzie byla zielona tasiemka przez ktora swiecily kiedys zarowki) przykleilem laminat na ktorym przylutowalem po trzy niebieskie diody LED. Tak wiec nad kazdym z trzech zegarow sa po trzy diody. Do kazdej z 3 szeregowo polaczonych diod dalem rezystor 150ohm 0.5W Mowie ci efekt jest niesamowity. Tylko pod diody trzeba dac cos co bedzie rozpraszalo swiatlo przez nie emitowane, bo bedziesz mial smugi na zegarach i swiatlo jest ostre i nieprzyjemne. Mysle ze by meczylo przy dluzszych trasach. Ja dalem 4-krotnie zlazona koszulke od skoroszytu (elegancko przycieta i spieta tasma przezroczysta na koncach). Efekt jest taki ze uzyskana barwa jest mieka i nie meczy , a z czerwonymi LCD naprawde dobrze wyglada.
  • #21 686933
    panarti
    Poziom 13  
    Martwi mnie jedna sprawa. Dzisiaj jechalem pierwszy raz z nowa deska i po tym jak silnik sie juz dobrze rozgzal i wjechalem w teren zabudowany gdzie trzeba bylo zdjac troche z gazu :) po wylaczeniu biegu (luz) zaczela mrugac lampka cisnienia oleju i odezwal sie buzer. Pozniej w normalnym cyklu miejskim juz bylo ok, ale gdy tylko wyjade za miasto troche go ,,bujne'' a pozniej wlacze luz to mam od razu lampke oleju i dzwiek. na starej desce lampka zapalala sie tylko przed uruchamianiem i nigdy sie nie zapalala w czasie jazdy. Wystarczylo ze auto sie nawet lekko pchnelo z gorki (,,na pych'') i cisnienie oleju gaslo. Mam nadzieje ze obiaw ten spowodowany jest stosowaniem roznych czujnikow cisnienia oleju w benzynach i dieslach, bo raczej byl by to duzy zbieg okolicznosci ze w momencie gdy wymienilem deske rozszczelnil sie silnik(olej jest). Passat ma podlaczone dwa czujniki oleju, jeden zwykly drugi ktory zalacza sie przy 03bara. Jutro zaloze na probe znowu stara deske i zobacze.
  • #22 691875
    macrus
    Poziom 17  
    Jeszcze wracając do tego mojego nieszczęsnego licznika czyli powinno się obyć bez przeprogramowywania jakiejkolwiek kości w liczniku?
    Wiesz co Panarti ja mam podobną sytuację z moim licznikiem a obydwa są od diesla różnią się tylko rocznikiem i tym że jeden ma obrotomięz i jest z 94,a drugi jest bez obrotomierza i z roku 92 z tego co auto.Tak,że jak u Ciebie jak auto dobrze bujnąłem i dałem na luz to też zaczęła migać kontrolka oleju i dał znak buzer.
  • #23 692096
    panarti
    Poziom 13  
    No to mi ulzylo z ta kontrolka i buzerem. Juz zaczalem sie rozgladac za warsztatem gdzie by mi sprawdzili cisnienie oleju. Co do obrotomierza to prawie na bank trzeba go bedzie przeprogramowac (mowa o moim) Moj licznik jest od benzyny i musialem jeszcze wszczepic zolta diode na swiece zarowe, ale to juz byl zabieg kosmetyczny. Ta dioda jest sterowana minusem i sygnal jest doprowadzony. Paliwo chyba jest zawyzone.Masz tak samo?
  • #24 693914
    macrus
    Poziom 17  
    No tak z paliwem się zgadza ale co z obrotomierzem czy uda mi się coś zrobić przy moim liczniku?Bez przeprogramowania?Było by nieźle.A macie jakieś ciekawe strony o Pasacie?- jakieś ulepszenia no i w ogóle?Różne ciekawostki?
  • #25 702632
    panarti
    Poziom 13  
    ---->zodiak318
    Dziekuje za schemacik impulsatora. Wstawilem go zamiast linki, poprowadzilem przewody do licznika i jest ok.
    Teraz czekam na programator od kolegi i bede walczyl z obrotomierzem.
  • #27 703813
    panarti
    Poziom 13  
    Dzieki, tylko zeby sie ten final nie okazal zalosny. :)
  • #28 704616
    macrus
    Poziom 17  
    A możecie mi podpowiedzieć co z tym nieszczęsny moim licznikiem :cry: Co mam zrobić żeby obrotomierz ruszył?
  • #29 706382
    panarti
    Poziom 13  
    Walka z zegarami zakonczona. Obrotomierz smiga ze az milo. Trzeba zmienic cyferke ktora zaznaczylem na czerwono. Oryginalnie bylo 0 (zero)
    Obecnie jest wartosc C
    Zycze wszystkim powodzenia.
    Załączniki:
    • Jak uruchomić zegarek w nowych zegarach Passata z obrotomierzem? vw_oryginalny.JPG (90.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #30 725107
    hasek
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    witam
    nie jestem zadnym elektronikiem ale mam podobny problem. moze bedziecie mi w stanie pomoc.
    kupilem golfa 2 1.8GT i nie dziala mi komputerek MFA. na wyswietlaczu nic nie widac. nie ma nawet zegara. czy sa za to odpowiedzialne jakies czujniki, bezpieczniki ktore mogly sie popsuc? moze komputer padl?
    z gory dzieki za wszelka pomoc

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modernizacji deski rozdzielczej w Volkswagenie Passacie B3 (rocznik 1990-1992) poprzez montaż zegarów z obrotomierzem i elektronicznym zegarkiem. Problemem jest brak działania wyświetlacza w polu wskaźników temperatury i poziomu paliwa oraz nieaktywność obrotomierza. Wyświetlacz ten służy do pokazywania parametrów takich jak zużycie paliwa, które wymagają odpowiedniej instalacji i podłączenia czujników, np. podciśnienia z kolektora ssącego, co w przypadku diesla jest problematyczne. Wskazano, że wyświetlacz może nie działać z powodu braku zasilania lub sygnałów sterujących, a także braku podłączenia przełącznika MFA (Multi Function Display).

Obrotomierz w benzynowych modelach jest zasilany sygnałem z cewki zapłonowej, natomiast w dieslach sygnał pochodzi z wyjścia "W" alternatora. W przypadku diesla konieczne jest odpowiednie podłączenie przewodu sygnałowego (często niebieski kabel) do alternatora lub zastosowanie czujnika Halla z magnesami. Część użytkowników sugeruje konieczność przeprogramowania pamięci EEPROM (np. 93c56) w liczniku, aby dostosować skalowanie obrotomierza do sygnału z alternatora.

Wskazano również na istnienie złącza programującego (7-pinowego) w liczniku, które wymaga podania masy na pin 5, co umożliwia uruchomienie zegarka elektronicznego niezależnie od reszty wyświetlacza. Przyciski do ustawiania zegara mogą wymagać zwierania odpowiednich padów lub zastosowania gumki przewodzącej, co wpływa na funkcjonowanie wyświetlacza.

Dodatkowo poruszono kwestie kompatybilności instalacji elektrycznej między różnymi rocznikami i wersjami Passata, wpływ wymiany deski na działanie kontrolek (np. ciśnienia oleju) oraz podświetlenia zegarów, które można modyfikować poprzez wymianę filtrów barwy i zastosowanie diod LED.

Podsumowując, uruchomienie zegarka i obrotomierza w nowych zegarach Passata B3 wymaga odpowiedniego podłączenia sygnałów (zwłaszcza z alternatora w dieslu), ewentualnej modyfikacji oprogramowania EEPROM licznika, podłączenia masy na pin programujący oraz prawidłowego działania przycisków sterujących wyświetlaczem MFA. Brak działania wyświetlacza nie musi oznaczać uszkodzenia, lecz może wynikać z niepełnej instalacji lub braku sygnałów sterujących.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA