logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić urwany magnes w głośniku po upadku? Domowe sposoby?

zak22 09 Cze 2004 21:43 1080 6
REKLAMA
  • #1 683987
    zak22
    Poziom 11  
    Mam glosnik w ktorym po upadku urwal sie magnes i nie moge go rowno ustawic czy ma ktos na to jakies domowe sposoby?????
  • REKLAMA
  • #2 684046
    D1C1
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    Witam. Moim zdaniem głośnik jest do wymiany.
  • REKLAMA
  • #3 684070
    zak22
    Poziom 11  
    a moze jednak nie moze ma ktos jakis sposob na to :D :D
  • REKLAMA
  • #4 684113
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Nie jestem praktykiem, ale ja bym spróbował odkleić kopułkę, wsadzić do środka cewki w jakąś np. kliszę, żeby wypełniła równo szczelinę, potem spróbowałbym delikatnie wsadzić magnes, delikatnie wycentrować tak, żeby nie naciągać membrany, po przyklejeniu wyciągnąć kliszę. Jak dobrze zrobisz powinno być wycentrowane. Potem tylko kopułka (ew. nowa) i gotowe. Od razu mówię, że nie robiłem tego jeszcze. W razie czego zawsze możesz zacząć regenerację od podstaw. tzn. zerwać membranę, resor, przykleić na swoim miejscu magnes i do tego korpusu składać od nowa. Opis znajdziesz na: http://subwoofer.t17.ds.pwr.wroc.pl/articles.php?id=92
  • REKLAMA
  • #5 684129
    szon
    Poziom 19  
    Ocena: 197
    ja kiedyś to robiłem i jest to do zrobienia kleiłem magnes bodajże epidiamem a samo klejenie zależy od konstrukcji głośnika ta że nie mogę ci podać konkretnego sposobu jest to trochę zabawy generalnie polecił bym skonstruowanie jakiejś
    bazy opartej na koszu głośnika względnie zamocowaniy w imadle i za pomocą śrub regulowanie położeniem magnesu i sprawdzaniem czy nie ociera cewka
  • #6 684135
    zak22
    Poziom 11  
    Probwalem w rozny sposub klinowac ale zawsze mi sie to nie udawalo bo magnes zawsze mi uciekal a nie jest to maly magnes bo od glosnika 46 cm srednicy.A z imadlem probowalem tylko ten cholerny magnes jest za duzy i sie nie miesci :D :D
  • #7 695626
    NINJA99
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Do naprawy takiego głośnika należy ściągnąć mębrame, tak aby uratować cewke.
    Następnie trzeba mieć pozycjoner (aluminiowy)do ustawiania szczeliny razem z cewką.
    I do tego dobry klej

Powodzenia

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku urwanego magnesu w głośniku po upadku, naprawa wymaga precyzyjnego wycentrowania magnesu względem cewki, aby uniknąć ocierania i uszkodzenia membrany. Zaleca się zdjęcie membrany w celu zabezpieczenia cewki oraz użycie pozycjonera (np. aluminiowego) do ustawienia szczeliny magnetycznej. Do klejenia magnesu można zastosować kleje epoksydowe, np. epidian. Metody domowe obejmują wypełnienie szczeliny materiałem (np. kliszą fotograficzną) podczas ustawiania magnesu, a następnie usunięcie wypełnienia po sklejeniu. Alternatywnie można zdemontować cały głośnik, zerwać membranę i resor, przykleić magnes na stałe i złożyć głośnik od nowa. Konstrukcja bazy do stabilizacji magnesu, np. oparta na koszu głośnika lub imadle z regulacją śrubową, ułatwia precyzyjne ustawienie magnesu. Problematyczne może być mocowanie dużych magnesów (np. z głośników o średnicy 46 cm) ze względu na ich rozmiar i trudności z użyciem standardowych narzędzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA