Witam,
zlutowałem sobie programator si prog, który podłączam do przejściówki usb-rs232. Sama przejściówka działa na pewno, w lapku mam z sensownych wyjść tylko usbki, więc muszę tak podłączać. Z programatora usunąłem (mam nadzieję, że poprawnie) układ odpowiadający za zasilanie docelowego układu z portu com, ponieważ do programatora podpinam zasilanie z usb.
R1: 4.7kΩ
R2: 30Ω
R3: 10kΩ
R4: 15kΩ
Q1: BC547
D1: 5V1
J2 to IDC10 czyli złącze ISP, na schemacie dla uproszczenia oznaczony jak oznaczony
1 – RST
2 – SCK
3 – MOSI
4 – MISO
5 – GND
6 – VCC
V1, jak już wspomniałem, jest to zasilanie z usb.
Programator próbuję odpalić poprzez avrdude i oto, co wypluwa:
Napięcia (liczone względem GND w okolicach procka) wynoszą, kiedy nic się nie robi:
RST: 4.74V
SCK: −0.56V
MOSI: −0.65V
MISO: 0V
Z kolei, kiedy avrdude coś próbuje robić:
RST: 0V
SCK: oscyluje w okolicach 0.8V
MOSI: od 0 do 1V
Czyli jednak trochę działa
Dodam, że procek jest sprawny, śmiga na starym programie i jeszcze niedawno go przez LPT programowałem.
Zauważyłem, że ktoś miał po części podobny problem, jednakże było to dawno i nikt mu nie odpisał.
Pozdrawiam
PS. Zmierzyłem jeszcze napięcie pomiędzy masą (piątym pinem) na wyjściu w przejściówce na port COM a masą zasilania z USB. Wynosi ono około 0.08V
PS2. Jako, że rs232 nie ma jednoznacznie określonego dokładnie napięcia na jedynkę i zero, sprawdziłem. U mnie jest to około ±8.5V
zlutowałem sobie programator si prog, który podłączam do przejściówki usb-rs232. Sama przejściówka działa na pewno, w lapku mam z sensownych wyjść tylko usbki, więc muszę tak podłączać. Z programatora usunąłem (mam nadzieję, że poprawnie) układ odpowiadający za zasilanie docelowego układu z portu com, ponieważ do programatora podpinam zasilanie z usb.
R1: 4.7kΩ
R2: 30Ω
R3: 10kΩ
R4: 15kΩ
Q1: BC547
D1: 5V1
J2 to IDC10 czyli złącze ISP, na schemacie dla uproszczenia oznaczony jak oznaczony
1 – RST
2 – SCK
3 – MOSI
4 – MISO
5 – GND
6 – VCC
V1, jak już wspomniałem, jest to zasilanie z usb.
Programator próbuję odpalić poprzez avrdude i oto, co wypluwa:
$ avrdude -c siprog -p atmega16 -P /dev/ttyUSB0
avrdude: AVR device not responding
avrdude: initialization failed, rc=-1
Double check connections and try again, or use -F to override
this check.
avrdude done. Thank you.Napięcia (liczone względem GND w okolicach procka) wynoszą, kiedy nic się nie robi:
RST: 4.74V
SCK: −0.56V
MOSI: −0.65V
Z kolei, kiedy avrdude coś próbuje robić:
RST: 0V
SCK: oscyluje w okolicach 0.8V
MOSI: od 0 do 1V
Czyli jednak trochę działa
Zauważyłem, że ktoś miał po części podobny problem, jednakże było to dawno i nikt mu nie odpisał.
Pozdrawiam
PS. Zmierzyłem jeszcze napięcie pomiędzy masą (piątym pinem) na wyjściu w przejściówce na port COM a masą zasilania z USB. Wynosi ono około 0.08V
PS2. Jako, że rs232 nie ma jednoznacznie określonego dokładnie napięcia na jedynkę i zero, sprawdziłem. U mnie jest to około ±8.5V