logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[siprog] podłączony do przejściówki usb rs232 nie działa

krdln 05 Wrz 2009 14:12 4701 3
REKLAMA
  • #1 6982889
    krdln
    Poziom 13  
    Witam,
    zlutowałem sobie programator si prog, który podłączam do przejściówki usb-rs232. Sama przejściówka działa na pewno, w lapku mam z sensownych wyjść tylko usbki, więc muszę tak podłączać. Z programatora usunąłem (mam nadzieję, że poprawnie) układ odpowiadający za zasilanie docelowego układu z portu com, ponieważ do programatora podpinam zasilanie z usb.
    R1: 4.7kΩ
    R2: 30Ω
    R3: 10kΩ
    R4: 15kΩ
    Q1: BC547
    D1: 5V1
    J2 to IDC10 czyli złącze ISP, na schemacie dla uproszczenia oznaczony jak oznaczony
    1 – RST
    2 – SCK
    3 – MOSI
    4 – MISO
    5 – GND
    6 – VCC
    V1, jak już wspomniałem, jest to zasilanie z usb.

Programator próbuję odpalić poprzez avrdude i oto, co wypluwa:
    $ avrdude -c siprog -p atmega16 -P /dev/ttyUSB0

avrdude: AVR device not responding
    avrdude: initialization failed, rc=-1
             Double check connections and try again, or use -F to override
             this check.

avrdude done.  Thank you.

Napięcia (liczone względem GND w okolicach procka) wynoszą, kiedy nic się nie robi:
    RST: 4.74V
    SCK: −0.56V
    MOSI: −0.65V
    MISO: 0V

Z kolei, kiedy avrdude coś próbuje robić:
    RST: 0V
    SCK: oscyluje w okolicach 0.8V
    MOSI: od 0 do 1V
    MISO: 0V

Czyli jednak trochę działa :D Dodam, że procek jest sprawny, śmiga na starym programie i jeszcze niedawno go przez LPT programowałem.

Zauważyłem, że ktoś miał po części podobny problem, jednakże było to dawno i nikt mu nie odpisał.

Pozdrawiam

PS. Zmierzyłem jeszcze napięcie pomiędzy masą (piątym pinem) na wyjściu w przejściówce na port COM a masą zasilania z USB. Wynosi ono około 0.08V

PS2. Jako, że rs232 nie ma jednoznacznie określonego dokładnie napięcia na jedynkę i zero, sprawdziłem. U mnie jest to około ±8.5V
  • REKLAMA
  • #2 7978795
    T_O_M_A_L_A
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Wygląda ok. Z linii 3 od DB9 usunąłbym jeszcze R1 i D1. Rezystor R2 też nie jest konieczny.
    Napięcia podczas pracy pewnie mierzysz multimetrem jakimś i są pewnie uśrednione, więc powinno być ok.
    Procek powinien być jeszcze podpięty przez np. taką przejściówkę (zależnie od procka):
    Czyli musi być kryształ do XTAL1 i XTAL2, rezystor podciągający do RESETu oraz kondensator równolegle do zasilania.
  • REKLAMA
  • #3 8148412
    krdln
    Poziom 13  
    Problemem był jakiś drobny błąd techniczny, coś nie stykało. Ten schemat jest ok.

Ale poza tym rada dla was wszystkich, nie ufajcie przejściówkom! Oto, co można przeczytać w manualu do avrdude:
         A number of equally simple bit-bang programming adapters that connect to
         a serial port are supported as well, among them the popular Ponyprog
         serial adapter, and the DASA and DASA3 adapters that used to be supported
         by uisp(1).  Note that these adapters are meant to be attached to a phys‐
         ical serial port.  Connecting to a serial port emulated on top of USB is
         likely to not work at all, or to work abysmally slow.

Przynajmniej nauczyłem się nowego słówka po angielsku. abysmally slow w tym wypadku oznaczał ok. 2B/s (dwa bajty), co daje czas czas flashowania liczony w dziesiątkach minut. Sporo, ale do przeprogramowania innego programatora na USB starczyło :)
  • #4 8148467
    trol.six
    Poziom 31  
    Ocena: 381
    krdln napisał:
    Sporo, ale do przeprogramowania innego programatora na USB starczyło :)

Widze po datach że sporo to trwało ;)

Właśnie zaczynam się przedzierać przez przejście USB RS232, i tak na pierwszy rzut oka nie jest to tylko wina przejściówek. Pomijając beznadziejny standard USB, zostaje jeszcze obsługa sprzętowa w komputerze, obsługa programowa przez system i obsługa programowa przez sterownik. Z takiego połączenia nic dobrego nie może wyniknąć. :)
REKLAMA