logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kłopot z OS Update z panelem OP73 w WinCC 2007 Flexible

gucio25 06 Wrz 2009 22:17 2388 6
  • #1 6988918
    gucio25
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam
    mam programator siemensa z WinCC Flexible 2007 Advenced i napisałem projekt na OP73
    pod symulator wszystko działa ekstra
    Kłopot zaczy się jak chce wgrać w panel
    wypisuje ze ten WinCC pracuje tylko z panelemz softem 1.3 a mój ma 1.2 i mam zrobić OS Update
    Otwieram OS Update program łączy się z panelem wykrywa go i nie updatuje bo wypisuje ze mam skorzystac z opcji "Reset to factory settings"
    czy ktoś wie jak sobie z tym poradzić
    może wiecie czy jest jakaś kombinacja klawiszy aby przywrócić w panelu ustawienia fabtyczne i skasować program który w nim jest bo w opcjach do których wchodzi się po włączeniu nie ma takiej możliwości

z góry dzięki sprawa jest dla mnie troche pilna
  • #2 6990599
    SunnyLion
    Poziom 13  
    Ocena: 3
  • #3 6990688
    gucio25
    Poziom 11  
    to chyba nie kabel bo backup działa i Device Status tez działa tzn sciaga dane z panela w prosave

caly czas w prosave nie mam tego boxa od przywrocenia ustawien fabrycznych

znalazlem gdzies na sieci ze dla op3 jest kombinacja klawiszy dól+prawo+esc i załaczyć zasilanie i powinien sie zresetowac ale dla op73 ta kombinacja nie działa :)
  • #4 6990735
    SunnyLion
    Poziom 13  
    Chyba jednak kabel, w załączniku zrzuty ekranu dla ppi i mpi dla OP73

Dodano po 1 [minuty]:

PPI jest hardwarowe a MPI/PROFIBUS potrzebuje softu który chcesz updatować ;)
  • #5 6991424
    gucio25
    Poziom 11  
    no wlasnie
    tez do tego doszedlem
    teraz musze poszukac kabla 232 na 485 i mam nadzieje ze bedzie ok :)

a moze ktos ma schemat kabla zakladając ze mam PG M2
    czy któryś z portów tego programatora potrafi pracować jako RS485?

a kolega widze ze tez z poznania :)

dzieki za informacje
  • #6 6993552
    SunnyLion
    Poziom 13  
    skoro też z Poznania to powiem tak

lubię jasia wędrowniczka co do updatu możemy się dogadać ;)

potrzebujesz kabla ppi multimaster na usb albo rs232 inaczej tego nie ugryziesz, też mam PG M2 i kombinowałem na masę różnych sposobów :) aż się nie wkurzyłem i do paneli kupiłem właśnie PPI na usb :)
  • #7 7003796
    gucio25
    Poziom 11  
    juz po sprawie zdobylem kabel na chwile i update poszedl jak po masle :)

jak ktoś bedzie tez z tym dzialal to wazne ze pierwsze klikamy update i potem załaczmy zasilanie na panel

miełego progaromawania :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył aktualizacji systemu operacyjnego (OS Update) panelu OP73 w środowisku WinCC Flexible 2007 Advanced. Panel miał wersję oprogramowania 1.2, a WinCC wymagało wersji 1.3, co wymusiło aktualizację OS. Próba aktualizacji przez program OS Update kończyła się komunikatem o konieczności użycia opcji "Reset to factory settings", której nie można było znaleźć w panelu ani w ProSave. Wskazano, że problem może wynikać z niewłaściwego kabla komunikacyjnego – do panelu OP73 potrzebny jest kabel PPI multimaster na USB lub RS232, a nie standardowy kabel PPI czy MPI. Użytkownik potwierdził, że backup i odczyt statusu urządzenia działały, ale brakowało opcji resetu fabrycznego w ProSave. Zaproponowano kombinację klawiszy znaną dla OP3, jednak nie działała dla OP73. Ostatecznie rozwiązaniem było zdobycie odpowiedniego kabla RS232 na RS485 i wykonanie aktualizacji OS, przy czym ważne było, aby najpierw kliknąć "update" w programie, a następnie włączyć zasilanie panelu. Dzięki temu aktualizacja przebiegła pomyślnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA