logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Licencja na angielski Windows XP Home, a wgranie PL?

oliwkowy 08 Wrz 2009 18:35 3306 11
REKLAMA
  • #1 6995629
    oliwkowy
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam, mam pytanko. Jeśli mam licencje na angielskiego windowsa xp, mogę nagrać na laptopa polski odpowiednik?
  • REKLAMA
  • #2 6995672
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Nikt Ci tego nie zabroni. Pamiętaj jednak, że w tym momencie legalny nie będziesz.
    Swoją drogą, jeśli kiedyś pracowałeś na XP PL, to z wersją EN nie powinno być problemu.
  • #3 6995682
    oliwkowy
    Poziom 12  
    Tak,ale chodzi mi o to , że system strasznie muli , żaden program nie chce sie zainstalować , pokazuje komunikat : błąd 82 - folder nie może zostać utworzony , potrzebna formatka
  • REKLAMA
  • #4 6995697
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1098
    Jesteś przekonany, że zmiana języka będzie panaceum na taką przypadłość? - Ja nie.
    A może najpierw sprawdź chociaż jakie błędy są w logach, stan dysku przetestuj, a dopiero potem rozważaj kwestie z łamaniem licencji związane?
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #5 6995718
    oliwkowy
    Poziom 12  
    a jak sprawdzić te logi?
    chodzi o to , że praktycznie żaden program nie chce odpalić ani żadna instalka
    A może spróbować przywracania sytemu?
  • REKLAMA
  • #6 6995745
    Matuzalem

Poziom 43  
    W uruchom wpisz eventvwr.msc i zajrzyj do sekcji System oraz aplikacja.
    Jeżeli problem dotyczy instalacji z płyt to przyczyną może być stan ich lub czytnika. Jeżeli z innych źródeł to - jednak - dysku (ew. pamięci - choć to mniej prawdopodobne przy takim objawie).
    Do tego dochodzi sprawa "czystości" systemu - być może jakieś robactwo Ci sie w nim rozprzestrzeniło.
    Dopóki nie wykluczysz tych kwestii nie ma sensu brać się za sugerowane przez ciebie kroki ( czy to w postaci nowej instalacji, czy przywracania).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #7 6995827
    oliwkowy
    Poziom 12  
    ale jak sprawdzić robactwo jak nic nie mogę zainstalować?
  • #8 6995860
    DVDM14
    Poziom 35  
    Ocena: 553
    Jest kilka sposobów, np to: avast! Virus Cleaner strona domowa
  • #9 6997442
    Matuzalem

Poziom 43  
    Płyty bootowalne czy obrazy dla pendrive'ów z zestawami ratunkowymi zawierające m.in. AV (i nie tylko), skanery on-line - naprawdę to nie jest problem, by znaleźć tego typu możliwości i z nich skorzystać.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #10 6997467
    oliwkowy
    Poziom 12  
    mogę prosić linka do jakiś "bootowalnych" AV?
  • #12 6997538
    obsid
    Poziom 25  
    Ocena: 52
    Najprawdopodobniej dysk twardy nadaje się do wymiany. Jeśli istnieje taka możliwość, proszę wyciągnąć ten dysk i zastąpić go tymczasowo innym (prawdopodobnie będzie to dysk SATA - takie dyski są dzisiaj relatywnie tanie np. 160GB kosztuje ok. 190zł, więc ewentualnie proszę rozważyć opcję zakupu). Póki co - jeśli możliwe jest np. wypożyczenie takiego dysku, będzie to najlepszym rozwiązaniem, przy czym należy założyć, że zawartość tego dysku może zostać usunięta.

Ten drugi dysk proszę umieścić w laptopie oraz rozpocząć instalację systemu. Jeśli nie posiadasz nośnika z WinXP home w wersji angielskiej, należy koniecznie zaopatrzyć się dokładnie w taką wersję (tylko do niej będzie pasował CD-KEY ze spodu laptopa). Oczywiście w celach wyłącznie testowych można zainstalować dowolną wersję systemu (dla sprawdzenia poprawności działania), należy mieć jednak świadomość, że dla pełnej legalności potrzebna jest wersja taka, jak pierwotnie zainstalowana w laptopie.

Natomiast jeśli chodzi o sprawdzenie pod kątem wirusów - najlepiej podejrzany dysk podpiąć do zewnętrznego adaptera USB i po podłączeniu do działającego komputera przeprowadzić skanowanie tego dysku.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadanie licencji na angielską wersję Windows XP Home nie uprawnia do legalnej instalacji polskiej wersji systemu na laptopie. Problemy z instalacją programów i komunikat błędu 82 mogą wskazywać na uszkodzenia dysku twardego lub infekcję systemu. Zaleca się sprawdzenie logów systemowych za pomocą narzędzia eventvwr.msc w sekcjach System i Aplikacja oraz diagnostykę stanu dysku i nośników instalacyjnych. W przypadku podejrzenia infekcji można użyć bootowalnych płyt ratunkowych z antywirusem, np. Avast Virus Cleaner, dostępnych także jako obrazy na pendrive. Jeśli dysk jest uszkodzony, warto go wymienić na nowy, np. dysk SATA o pojemności 160GB. Do instalacji systemu należy użyć wersji Windows XP Home zgodnej z posiadaną licencją (angielskiej), aby zachować legalność. Testowo można zainstalować dowolną wersję, ale do pełnej legalności wymagana jest wersja oryginalna.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA