logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Licencja z angielskiego windowsa na polski bez płyty?

raszow1 30 Mar 2008 13:54 7984 9
REKLAMA
  • #1 4972671
    raszow1
    Poziom 10  
    Witam
    Kupiłem laptopa w Anglii i oczywiście jest w języku angielskim. laptop posiada licencję czyli te naklejki itd ale przeszkadza mi to że system nie jest po polsku. Zastanawiam się czy mogę wgrać polski system windows i użyć tego klucza do aktywacji? Nie mam płyty tylko samą naklejkę więc musiałbym pożyczyć od kogoś płytę ale czy to coś da? Z góry dziękuję za info.
  • REKLAMA
  • #2 4973513
    Chotu
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Daruj sobie zabawę z instalacja polskiej wersji windows z kluczem angielskiej ... nie da sie jej aktywować i jest to działanie niezbyt legalne :/ jeśli jest to vista biznes lub ultimate to po zassaniu wszystkich poprawek jest możliwość zassania spolszczenia.
  • REKLAMA
  • #3 4975507
    weryfany
    Poziom 27  
    Ocena: 148
    Nie jest to zgodne, bo licencja jest na angielską wersję windy a nie na polską , temat już poruszany nie jednokrotnie.
  • #4 4975521
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    Przy systemie XP aktywacja działa.
  • REKLAMA
  • #5 4976459
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Microsoft nie pozwala w licencji na zmianę języka dla systemu visty poniżej business i ultimate. Polskie zaś prawo pozwala przetłumaczyć samodzielnie windowsa, jeśli utrudnia to korzystanie z komputera, lub czasowe testowanie programu. O rzeczach nielegalny raczej się na tym forum nie rozmawia.

Równie dobrze ściągnij sobie klucz z forum warezowego i aktywuj (nawet krakiem). To wg. prawa to samo wykroczenie (posiadanie nielicencjonowanego oprogramowania).
  • #6 4976496
    raszow1
    Poziom 10  
    mój system operacyjny to windows xp home edtion :) Szkoda że nie mogę wgrać polskiej wersji językowej bo w angielskiej nie ma ą ó ż itd:(
  • REKLAMA
  • #7 4976506
    djasek
    Poziom 24  
    Ocena: 44
    Cytat:
    Przy systemie XP aktywacja działa.

No fakt działa , ale jeszcze jakiś czas przed wyjściem Viśki nie bardzo działał.
    M$ zlał xp'ka po tym jak wyszła Viśka, ba teraz winda xp aktywuje się jednym kluczem na kilku kompach, (mówię tu o kluczu z licencją na jedno stanowisko) czasem potrzebny jest tylko telefon do przyjaciela (biuro Obsługi M$ ;) )

Dodano po 1 [minuty]:

Cytat:
    mój system operacyjny to windows xp home edtion

Kolego chyba VISTA HOME a nie XP home , to jest ogromna różnica!!
  • #8 4977887
    raszow1
    Poziom 10  
    Mam windowsa xp home edition nie chciałem wisty bo mi nie odpowiada i dlatego kupiłem laptopa z xp he
  • #9 4978081
    djkwaku
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    ok tak wiec jak juz wiekszosc tutaj napisala ;)

faktycznie z XP mzona teraz robic co sie chce ;)

masz wersje ang wiec jezeli am byc lealna to musi byc w wersji ang
    plyty nie dostales ale pewnie masz jakies narzedzie do przywracania systemu

Ps. gratulacje ;) nie wiem jak tam w angli ale znalesc teraz nowke lapsa z XP to hardcore ;)
  • #10 4978851
    gryzzly
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    raszow1 napisał:
    mój system operacyjny to windows xp home edtion :) Szkoda że nie mogę wgrać polskiej wersji językowej bo w angielskiej nie ma ą ó ż itd:(

Można w tej wersji również używać polskich liter ;)
    Nic nie musisz zmieniać ;)

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz laptopa z angielską wersją Windows XP Home Edition pyta o możliwość instalacji polskiej wersji systemu i aktywacji jej kluczem z angielskiej licencji, mając tylko naklejkę z kluczem, bez płyty instalacyjnej. W dyskusji podkreślono, że w przypadku Windows XP aktywacja polskiej wersji kluczem z angielskiej wersji jest możliwa i działa, co różni XP od nowszych systemów jak Vista. W przypadku Windows Vista zmiana języka systemu na polski jest ograniczona licencyjnie i możliwa tylko w wersjach Business lub Ultimate poprzez pobranie spolszczenia. Użytkownikom XP przypomniano, że polskie znaki diakrytyczne są dostępne w angielskiej wersji systemu, więc zmiana języka nie jest konieczna. Zwrócono uwagę, że legalność użycia klucza dotyczy wersji językowej systemu, a nie samych nośników instalacyjnych. Wskazano również na możliwość przywracania systemu z narzędzi dołączonych do laptopa, jeśli brak jest płyty instalacyjnej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA