logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV-B-Gone - pilot do TV - programowanie mikroprocesora

metin2 08 Wrz 2009 18:50 4753 17
REKLAMA
  • #1 6995664
    metin2
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam. Jestem początkującym elektronikiem, zrobiłem już kilka układów (m. in. wzmacniacz mocy 50W). Zafascynował mnie projekt TV-B-Gone
    Na stronie tej bardzo ładnie opisane są wszystkie czynności, które nalez← zrobić, aby zbudować pilocik. Niestety ja nie umiem jeszcze programować mikroprocesorów (zamierzam nadrobić straty, napisałem już kilka programów w Delphi), a w projekcie głównym elementem jest ATTINY85V. Bardzo bym prosił o instrukcje, jak należy go zaprogramować, tzn. jaki programator kupić, jak wgrać program do Attiny. Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 6995792
    krystii
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Jeżeli masz dostępny w komputerze port LPT to możesz zrobić prosty i tani programator równoległy dla mikrokontrolerów AVR - poszukaj info na elektrodzie lub tu, jeżeli jednak nie masz tego portu a tylko port USB to możesz wykonać programator "USBasp" info poszukaj też na elektrodzie, lub tu. uP zaprogramować możesz programem mkAVRcalculator, który ma prosty i przyjazny interfejs, jeden z użytkowników elektrody jest jego autorem, więc info też szukaj na forum.
  • #3 7000027
    metin2
    Poziom 10  
    A jaki można dać zamiennik zamiast tego ATTINY85V-10-PU, bo nigdzie nie mogę go znaleźć. Może ATTINY85-20SU lub ATTINY861V-10PU byłyby dobre?
  • REKLAMA
  • #5 7005885
    metin2
    Poziom 10  
    Ja chcę kupić układ normalny, nie w wersji smd. Znalazłem go ale to jest ATTINY85-20SU a potrzebny jest ATTINY85V-10-PU. Słyszałem, że jest jakaś różnica bez tej literki V.
    A tak poza tym to jaki ten pilocik ma zasięg?Działał na wszystkich testowanych telewizorach?

Znalazłem na avt:
    UKŁAD SCALONY ATTINY85-20PU AVR MCU 4K FLASH 512B RAM SPI DIP8

Mam nadzieję, że będzie pasował, chociaż nie ma w nazwie tej literki V.
    Liczba 20 oznacza zegar 20MHz, a w projekcie jest 10MHz. To nie będzie przeszkadzało?
    Attiny kosztuje 11zł, a to (jak mi się zdaje) wygórowana cena jak na ten układ.
    Gdzie można kupić kwarc 8.00MHz z 3 nóżkami i jak to się fachowo nazywa?
    Te diody to jak się fachowo nazywają? Wszystkie są nadawcze, tak?
  • #6 7033928
    metin2
    Poziom 10  
    Jakim rezonatorem można zastąpić ten ceramiczny 8.00MHz?
    Może zrobiłby ktoś projekt płytki PCB dla elementów, które można kupić w Polsce.
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • #7 7048357
    miswierz
    Poziom 14  
    Ocena: 86
    metin2 pytań widzę cała masa:)mikrokontroler Attiny85 bez V różni się tylko napięciem pracy zobacz sobie w nocie katalogowej.Co do kwarcu to można zastosować normalny 8MHz 2 nóżkowy ale z dwoma kondensatorami 30pF połączonymi tak jak przedstawione w linku poniżej.Też miałem wątpliwości z połączeniem tego więc zadałem pytanie tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1247910.html
    Co do diód to są to normalne nadawcze podczerwieni.Własny projekt płytki pod obudowę małego pilota mogę później wkleić.Pozdrawiam
  • #8 7053280
    metin2
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedź. Czekam za schematem.
    Ten rezonator to podłączyć z tym kondensatorem szeregowo, czy równolegle?
    Attiny 85 nie mogę dać, ponieważ ma napięcie min 2,7V, a w projekcie jest 2,4V.
  • #9 7055123
    miswierz
    Poziom 14  
    Kondensatory i kwarc podłączasz tak:

https://obrazki.elektroda.pl/7_1253832002.jpg

A co do procka to chyba można Attiny 85 tylko podwyższyć napięcie trzeba dodatkową baterią.

Zamieszczam płytkę zaprojektowaną w Eagle.Przy diodach wyprowadzenie od tranzystorów nie podłączone to jest zworka(mała znajomość programu:))
    Załączniki:
    • ver 1.2.rar (49.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 7056385
    metin2
    Poziom 10  
    OK. Wielkie dzięki. Jeszcze pytanko: Jakie mogę dać napięcie maksymalne w tym projekcie?
    Jak zwiększę trochę napięcie, to które elementy mam wymienić na mocniejsze?
    Jest dużo zamienników tranzystorów, może dać jakiś mocniejszy?
    Którą rezystancję zwiększyć?

PS.
    Do Miswierz: Gdzie zamawiałeś elementy? Jaki sklep polecasz?

--------------
    W sklepie TME jest dużo rodzajów diod IR. Jak będzie się najbardziej nadawała?
    HIRB5-13D-A Nadajnik podczerwieni LED 5mm 940nm 20° 80mW/sr czarny
    HIRB5-43G-C Dioda podczerwona 850nm, 80mW/sr, 35°
    IRL81A Nadajnik podczerwieni kątowy IR 880nm 1mW/20mA
    KM4457F3C Dioda podczerwona 940nm
    L-34F3BT Nadajnik podczerwieni LED 3mm 940nm niebieski 50°
    L-53F3BT Nadajnik podczerwieni LED 5mm 100mW/50mA niebieski
    L-53F3C Nadajnik podczerwieni LED 5mm 940nm przezroczysty
    czy może jakiś inny, bo jest tego naprawdę dużo.
  • #11 7060534
    miswierz
    Poziom 14  
    Maksymalne napięcie to jest to które wytrzyma mikrokontroler:) czyli 5.5V.Nie wiem w jakim celu chcesz zwiększać jeszcze jeżeli po to aby poprawić zasięg to nie ma sensu moim zdaniem bo na 2 bateriach AAA wynosi on około 10-15m (co jest raczej wystarczające) w zależności od świeżości baterii.Ja znalazłem rozwiązanie tego typu:
    http://www.instructables.com/id/Ultra-TV-B-Gone/
    rozdzielone są napięcia zasilania procesora i diod.
    Elementy kupowałem we Wrocławiu tylko procka zamawiałem na allegro.Diody to tak jak podali w projekcie 2 o szerokim kącie 940nm i 2 o wąskim.Z tych co podałeś to ja bym brał chyba te:
    HIRB5-13D-A Nadajnik podczerwieni LED 5mm 940nm 20° 80mW/sr czarny
    L-53F3C Nadajnik podczerwieni LED 5mm 940nm przezroczysty
  • REKLAMA
  • #12 7062031
    metin2
    Poziom 10  
    teraz zauważyłem jeszcze na schemacie tranzystor MPS2907A. Nie mogę go nigdzie znaleźć. Może jest jakiś zamiennik (np. czym różni się 2n2907)?
  • #13 7062550
    miswierz
    Poziom 14  
    Niczym :)to jest ten tranzystor
  • #14 7092912
    metin2
    Poziom 10  
    A jak przebiega proces programowania? Jest to trudne do opanowania? Coś czytałem o tych fuse bitach itp. i troche się przestraszyłem. Może podzieli się ktoś cennymi wskazówkami, jak to zaprogramować?
  • #15 7093218
    miswierz
    Poziom 14  
    Programowanie jest łatwe,jest tego troche na elektrodzie np.robisz najprostrzy programator ściągasz program do programowania,wgrywasz program i ustawiasz fusebity wedle projektu i już

Popularny program do wgrywania programów oraz prosty schemat na dole strony

http://www.lancos.com/prog.html
  • #16 7096119
    metin2
    Poziom 10  
    Na stronie projektu nic nie mogę znaleźć o tych fuse bitach.
  • #17 7302130
    miswierz
    Poziom 14  
    Ustawienie w Pony Prog

• #18 11414589
    REMUR.
    Poziom 27  
    Ocena: 255
    Witam !!!
    Jestem w trakcie programowania układu do projektu TV-B-Gone, i utknąłem przy ustawianiu fuse bitów. Układ zasilany będzie napięciem 4.5V oraz zewnętrznym kwarcem 8MHz. Prosił bym o weryfikację moich ustawień.Posiłkowałem się Fuse Calculatorem.
    Będę wdzięczny za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy projektu pilota TV-B-Gone opartego na mikrokontrolerze ATTINY85V-10-PU. Poruszono kwestie programowania mikrokontrolera, w tym wybór programatora – proponowano tani programator równoległy na port LPT lub programator USBasp dla portu USB oraz użycie oprogramowania mkAVRcalculator lub PonyProg do wgrywania kodu i ustawiania fuse bitów. Omówiono dostępność i zamienniki mikrokontrolera ATTINY85, wskazując, że wersje bez litery "V" różnią się napięciem pracy, a różnice w częstotliwości taktowania (10 MHz vs 20 MHz) mogą wymagać dostosowania. Wskazano na możliwość użycia standardowego kwarcu 8 MHz z dwoma kondensatorami 30 pF zamiast rezonatora ceramicznego 8 MHz. Przedstawiono schemat podłączenia kwarcu i kondensatorów. Omówiono dobór diod podczerwieni, rekomendując diody 940 nm o różnych kątach emisji, np. HIRB5-13D-A i L-53F3C. Poruszono temat tranzystora MPS2907A, który jest zamienny z 2N2907. Zasięg pilota na dwóch bateriach AAA wynosi około 10-15 m. Maksymalne napięcie zasilania mikrokontrolera to 5,5 V, a zwiększanie napięcia niekoniecznie poprawia zasięg. Autorzy dzielili się doświadczeniami z zakupem elementów oraz projektowaniem płytki PCB. Na koniec pojawiły się pytania o ustawienia fuse bitów dla zasilania 4,5 V i kwarcu 8 MHz, z prośbą o weryfikację konfiguracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA