logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki 8-pinowy zamiennik ATtiny85 uruchomi ten sam wsad bez zmian w kodzie?

hak999 31 Mar 2008 16:21 1722 7
REKLAMA
  • #1 4977000
    hak999
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam problem, dopiero zaczynam przygodę z mikrokontrolerami. Znalazłem w internecie pewien schemat, oparty o kontroler attiny85, jednak nie mogę go dostać u siebie w mieście, moglibyście mi poradzić jakiś zamiennik tego mikrokontrolera? Zależy mi na tym, aby wsad który posiadam do attiny85 działał na tym "zamienniku". Najlepiej jakby ten mikrokontroler był 8-mio-pinowy.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4977021
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    Będzie problem jeśli masz tylko wsad. Jakbyś miał program źródłowy to byłaby szansa przerobić na inny procek. Teoretycznie jak sie zmieści program to można by żyć attiny45. Główna różnica to że 45 ma 4 kb a 85 8 kb pamięci programu. Ale skoro ktoś użył attiny85 to raczej zapełnił pamięć i nic innego pasowało nie będzie. Pozostaje Ci zakup attiny85 przez internet.
  • REKLAMA
  • #3 4977319
    hak999
    Poziom 11  
    Mam kod źródłowy, ale muszę przyznać że to mój początek z MCU. Kod jest w C, a ja swoją znajomość C uważam za dość dobrą, więc z kodem nie ma problemu, tylko może mógłbyś mi podać jakiś przykład przepisania wsadu z attiny85 na coś innego?
  • REKLAMA
  • #4 4977343
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Podaj linka do kodu i schematu.
  • #5 4977638
    hak999
    Poziom 11  
    http://www.zshare.net/download/984565410334ac/

Tutaj macie schemat i kod źródłowy, urządzonko jest zrobione na podstawie TV-B-GONE.
    Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie.
    Załączniki:
    • tvbgone11b_.rar (38.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 4977819
    shdw
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam dokładnie ten sam problem z tym samym układem. Pytałem w 3 sklepach w mieście i nigdzie nie mają :)
    A wysyłka pocztą ze sklepów 13zł w paczce...
    Może ma któryś z forumowiczów na zbyciu 2 sztuki? :)

@Edit

Na http://www.nikomp.com.pl znalazłem. Są po 8.80zł/sztuka i 5zł wysyłka.
  • REKLAMA
  • #8 4978178
    hak999
    Poziom 11  
    Balu napisał:
    Nie umieszczamy załączników tymczasowych... Załącz do elektrody:>

Zrobione. Spróbuję jeszcze jutro w mieście nieco od mojego oddalonym, ale jakby ktoś te source mógł przerobić po jakąś atmege lub coś podobnego, to byłbym wdzięczny.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Autor poszukuje 8-pinowego zamiennika mikrokontrolera ATtiny85, który umożliwi uruchomienie istniejącego wsadu bez konieczności modyfikacji kodu. W dyskusji wskazano, że bez dostępu do kodu źródłowego zamiana jest problematyczna, gdyż ATtiny85 ma 8 kB pamięci programu, a popularny zamiennik ATtiny45 oferuje tylko 4 kB, co może być niewystarczające. Autor posiada kod źródłowy w języku C i prosi o przykłady przeniesienia wsadu na inny mikrokontroler. Udostępniono link do schematu i kodu źródłowego urządzenia opartego na projekcie TV-B-GONE. Wskazano również, że ATtiny85 jest trudno dostępny lokalnie, ale można go zamówić przez internet, np. w sklepie nikomp.com.pl, gdzie kosztuje około 8,80 zł plus 5 zł za wysyłkę. Autor rozważa także przeniesienie projektu na inne mikrokontrolery, takie jak Atmega, i prosi o pomoc w konwersji kodu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA