logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS F3F AP012 - wyłącza się po 15 min. użytkowania

16.6 09 Wrz 2009 21:59 2649 4
REKLAMA
  • #1 7000478
    16.6
    Poziom 10  
    witam!
    Laptop jakiś miesiąc temu nie chciał się uruchomić, pomógł "twardy" restart i wszystko było ok aż do teraz, komputer wyłącza się po ok 15 minutach pracy, następne uruchomienie możliwe jest dopiero po odczekaniu kilku minut i trwa już krócej. Komputer włącza się dopiero po kilku wciśnięciach przycisku zasilania, czasem włączy się działa kilkadziesiąt minut, ale nie działa klawiatura i touchpad a działa myszka podpięta na USB, wówczas komputer się nie wyłącza nawet po kliknięciu "zamknij", komputer zawiesza się na ekranie " zamykanie systemu Windows", komputer wyłącza się również gdy uruchomiony jest na systemie Linux Ubuntu. rozebrany i przeczyszczony, radiator czysty, kanały wentylacyjne czyste, nie pomaga dodatkowe chłodzenie, temperatura procesora skacze od 48 do 55'C. nie widziałem, żadnych napuchniętych kondensatorów na płycie głównej.Jutro kupie i nałoże nową pastę na procesor ale wątpię, żeby to coś pomogło. Ktoś się może domyśla co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 7122915
    16.6
    Poziom 10  
    Witam ponownie
    niestety w domowym zaciszu nie poradziłem sobie z naprawą ;/ oddałem wysłużonego laptopa do serwisu, ponad miesiąc temu! ;/ oczywiście poinformowałem ich na wstępie, że najprawdopodobniej uszkodzony jest któryś z układów BGA i po kilku telefonach z zapytaniem wczoraj serwisanci potwierdzili

" najprawdopodobniej któryś z układów BGA nie wiadomo jeszcze czy to grafika czy chipset"

ile waszym zdaniem może trwać taka diagnoza? bo wydaje mi się, że serwis nie daje sobie z tym rady albo mnie olewają.

-----------------------------------------------

Byłem odebrać laptopa z tego pożal się Boże "serwisu" z chęcią oddania go gdzieś gdzie potraktują mnie z należytą powagą, gdyż pan serwisant poinformował mnie, że mają zepsutą bazę lutowniczą i muszę poczekać jeszcze 2 tygodnie . W serwisie jednak okazało się, że laptop już się nawet nie włącza, poproszono mnie o przyjazd następnego dnia a serwisanci w między czasie sprawdzą co jest "grane". Pojawiłem się dopiero 2 dni później i poinformowano mnie, że laptop nadal się nie włącza i nie wiadomo dlaczego bo w serwisie nawet komputera nie rozkręcali ! [?] wychodzi na to, że po 1.5 mc pobycie w serwisie laptop zepsuł się z mojej winy.

Co robić?

laptop w serwisie od 10.09.1009
  • REKLAMA
  • #4 7141610
    lookash81
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Witaj,
    możliwe że się mylę bo piszę w pamięci,ale w modelach F3 namiętnie odklejał się mostek G6100. Reballing i po sprawie.
  • #5 7333165
    16.6
    Poziom 10  
    Wczoraj odebrałem laptopa;) nareszcie, bo to już prawie 3 mc.

Okazało się, że uszkodzona była przetwornica, dziwne, bo jeszcze w minionym tygodniu panowie serwisanci twierdzili, że naprawiają grafikę a mianowicie jej układ BGA, który jest uszkodzony i czekają aż przyjdzie nowy układ, który musieli zamówić za granicą, ( ba!, Już raz przysłali im układ niestety nie ten, który zamawiali), a przy odbiorze okazało się, że uszkodzona była przetwornica.
    Laptopa przez niemal 3 mc przetrzymywał i naprawiał serwis o pięknie brzmiącej nazwie XXX w Tarnowie, „XXX" a w moim zrozumieniu "Nie Profesjonalny Serwis"
    Naprawiali Układ BGA a naprawili przetwornice, jedyna firma, która robi to w niecałe 3 miesiące
REKLAMA