Spotkalem sie z podobnym iskrzeniem przyczyna bylo przebicie w trafie pomiedzy wysokim napieciem a screenem. Ale najpierw sprawdz podpowiedz magim-a wymien podstawke.
Typową usterką w tych monitorach jest trafo. Sprawdź na płytce kineskopu rezystor 560k, podstawke też możesz sprawdzić lecz często jej wypalenie jest efektem uszkodzonego trafa.
Przejrzyj posty dotyczące tego monitora -był na forum wielokrotnie.
Orginalne trafa do tego modelu do nabycia lekpc(_at_)poczta.onet.pl
tak więc podstawka nie zakużona, nie ma zimnych lutów, napięć nie mieżyłem bo po włączeniu tak się gotuje że wyłączam odrazu.
A pozatym tylko iskrzy ale nie wypala podstawki a rezystor r 193-560k jest ok.
Co wy na to?
W Serwisie Elektroniki ogłasza się się firma z ŁODZI . Też mają oryginały po 100. Ostatnio kupowałem dwie sztuki na telefon. Za dwa dni miałem w domu.
To bankowo trafo , bo te dwa moje też straszliwie "dzwoniły" na PK
✨ W monitorze BELINEA 10 70 50 pojawia się iskrzenie w podstawce kineskopu po włączeniu urządzenia. Przyczyną najczęściej jest uszkodzone trafo wysokiego napięcia, które może powodować przebicie między wysokim napięciem a ekranem kineskopu. Sprawdzenie rezystora 560k na płytce kineskopu wykazało, że jest sprawny, a podstawka nie jest zakurzona ani nie ma zimnych lutów. Zaleca się wymianę trafa, które w tym modelu ma oznaczenie 19.70044.011 (typ TLF063-13-39). Oryginalne trafo można nabyć u specjalistycznych dostawców, cena wynosi około 100-120 zł z przesyłką. Problem jest typowy dla tego modelu i wielokrotnie omawiany na forum. Wymiana trafa powinna wyeliminować iskrzenie i poprawić działanie monitora. Wygenerowane przez model językowy.