logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer się wyłącza i pojawia się niebieski ekran - co robić?

ARO129 19 Wrz 2009 23:39 6260 16
REKLAMA
  • #1 7036540
    ARO129
    Poziom 10  
    Siemka jestem nowy na forum i nie wiem czy dobrze pisze ale potrzebuje pomocy nie wiem czemu ale od pewnego momentu komputer calkiem inacze ja mi chodzi zacina sie i wyskakuje mi niebieski obraz i sie wylacza teraz to nawet plyty nie moge nagrac bo jak odsune cd-rom to mi sie komputer zaraz wylacz potrzebuje waszej pomocy i licze na wiele dobrych rad co z tym zrobic.

ps:moze wie ktos jak zrobic screny jak mi sie komp juz wylaczyl to pokazal bym co mi pisze na tym niebieski tle.
  • REKLAMA
  • #2 7036552
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 856
    Zacznij od podania PEŁNEJ konfiguracji komputera włącznie z MOCĄ i MARKĄ zasilacza.
  • REKLAMA
  • #3 7036561
    ARO129
    Poziom 10  
    ok a mozesz mi powiedziec jak to wszystko pokolei robic??

Dodano po 18 [minuty]:

opisze Ci to co znalazlem:

System:

Microsoft Windows XP
    Professional
    Wersja 2002
    Dodatek Service Pack 2

Komputer

AMD athlon(tm) 64X2 Dual
    Core Processor 4600+
    2.41 GHz, 2,00 GB RAM
    Rozszerzenie adresu fizycznego

Dodano po 4 [minuty]:

no to moj zasilacz to chyba TOTAL OUTPUT 400W MAX
  • #4 7036627
    mblazynski
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Witam.
    Screena niebieskiej planszy tuż przed wyłączeniem komputera będzie niemożliwe. Może zrób zdjęcie jak zdążysz?:D
    Pewnie coś z konfiguracją sprzętową lub sterownikami.Może być uszkodzony zasilacz.
    Niektóre aplikacje też mogą powodować taki efekt.Mnie kiedyś to robił outpost firewall, więc go odinstalowałem i komputer chodzi do dziś bez takich efektów.
    Nie instalowałeś ostatnio jakiegoś programu po którym występuje to zjawisko?
  • #5 7036637
    ARO129
    Poziom 10  
    zdiecie postaram sie zrbic ale nie instalowalem bo kiedy mi to 1 raz wyskakiwalo to zrobilem formata i kiedy skonczylem formata odpalilem komap i jeszcze nie mailem nic zainstalowanego to tez mi sie to robilo zdiecie wrzuce za 5 min postaram sie zmusic komputer zeby zrobil niebieski ekran :)
  • REKLAMA
  • #6 7036649
    mblazynski
    Poziom 17  
    Sterowniki do wszystkiego zainstalowane? Najlepiej jakby były te oryginalne dostarczone przy zakupie komputera.
    Jakiej marki zasilacz i jakiej mocy?
  • #7 7036651
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1573
    BSOD nie musi krótko trwać, jest taka opcja: Właściwości systemu -> Zaawansowane -> Uruchamianie i odzyskiwanie -> Awaria systemu -> [ ] Automatycznie uruchom ponownie.
    Jak jest też aktywne 'Zapisz zdarzenie do dziennika systemu' to warto tam zajrzeć, może obejdzie się bez wymuszania niebieskich ekranów :wink:
  • REKLAMA
  • #8 7036660
    mblazynski
    Poziom 17  
    Jeszcze jedno. Czy po ponownym uruchomieniu wyskakuje okienko z informacją, że system odzyskał sprawność po poważnym błędzie?
  • #9 7036680
    ARO129
    Poziom 10  
    nie jezeli komputer sie wlaczy nic nie wyskakuje

Dodano po 56 [sekundy]:

WojtasJD napisał:
    BSOD nie musi krótko trwać, jest taka opcja: Właściwości systemu -> Zaawansowane -> Uruchamianie i odzyskiwanie -> Awaria systemu -> [ ] Automatycznie uruchom ponownie.
    Jak jest też aktywne 'Zapisz zdarzenie do dziennika systemu' to warto tam zajrzeć, może obejdzie się bez wymuszania niebieskich ekranów :wink:

a mozesz mi powiedziec jak dokladnie mam to zrobic to wszystko zrobie
  • #10 7036684
    mblazynski
    Poziom 17  
    Sprawdź w dzienniku systemu jak opisał WojtasJD i skopiuj tą informację.Może być przydatna.
  • #11 7036686
    WojtasJD
    Poziom 43  
    No właśnie napisałem, poszukaj troche np. w Panelu sterowania - tam znajdziesz System i Narzędzia administracyjne / Podgląd zdarzeń...
  • #12 7036691
    ARO129
    Poziom 10  
    ok tylko powiecie mi dokladnie jak ja mam o zrobic i gdzie ja mam to szukac ???

Dodano po 16 [minuty]:

napisze jeszcze ze jak mam plyte orginalna Autorun Driver w cd-rom to komputer mi chodzi i bez niej tez ale kiedy wkladam czysta plyte i chce nagerac na tom plyte cos to wchodze chce odpalic plyte zeby nagrac i automatycznie pojawia mi sie niebieski obraz

Dodano po 7 [minuty]:

tylko ze nie moge tego skopiowac z podgladu zdarzen a tam mi pisze informacjia i tak pary razy a pozniej bald blad blad napisac wam co tam pisze czy cos innego robic/szukac
  • #13 7036745
    mblazynski
    Poziom 17  
    Może coś być z nagrywarką, ona coś koliduje może...Pożycz od kogoś inną i sprawdź czy tak samo się dzieje.Możesz wymienić przewód łączący (szelka) jeżeli to ATA.
  • #15 7036756
    WojtasJD
    Poziom 43  
    ARO129 napisał:
    tylko ze nie moge tego skopiowac z podgladu zdarzen

Jak troche w prawo spojrzysz to zobaczysz przycisk kopiowania :D
    Faktycznie, zaznaczając myszą nie da rady.
  • #16 7037068
    ARO129
    Poziom 10  
    Niewiem czy o to wam chodzi ale zobaczymy wchodze w panel steraowania / narzedzia administracyjne /podgląd zdarzen /system no i tam mi piszem blad wchodze i mam

Zdarzenie

Data: 2009-09-20 Żródlo: Servive Control Manager

Godzina: 07:11:12 Kategoria: Brak

Typ: Błąd Indyfikator 7006

Opis:

Wywołanie ScRegSetValueExW dla DeleteFlag nie powiodła sie i wystapil nastepujacy blad:
    Odmowa dostepu.

Aby znalezc wiecej informacji, zobacz
    http://go.microsoft.com/fwlink/events.aps w Centrum pomocy i obslugi technicznej.
  • #17 7037447
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 266
    :arrow: ARO129, Twoje niechlujstwo i totalna niewiedza jest nie do zniesienia. Nie potrafisz podać prostych rzeczy, dalej brak konfiguracji. Minął jeden dzień od założenia tematu, a my dalej nie wiemy jaki błąd występuje. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który zacina się, wyświetla niebieski ekran (BSOD) i wyłącza się, szczególnie podczas próby nagrywania płyt CD. System operacyjny to Windows XP Professional SP2, sprzęt to procesor AMD Athlon 64X2 Dual Core 4600+ z 2 GB RAM, a zasilacz ma moc około 400W (marka nieznana). Próba zrobienia zrzutu ekranu BSOD jest niemożliwa ze względu na szybkie wyłączanie się komputera. Wskazano, że problem może wynikać z uszkodzonego zasilacza, konfliktów sterowników lub aplikacji (np. firewall). Zalecane jest sprawdzenie oryginalnych sterowników, wyłączenie automatycznego restartu systemu po awarii, analiza dziennika zdarzeń systemowych w Podglądzie zdarzeń oraz testowanie nagrywarki CD/DVD z innym kablem lub innym napędem. W dzienniku zdarzeń pojawia się błąd „Servive Control Manager” o odmowie dostępu przy operacji ScRegSetValueExW. Brak dokładnej informacji o kodzie błędu BSOD utrudnia diagnozę. Wskazano konieczność podania pełnej specyfikacji sprzętu i dokładnego opisu błędu, aby umożliwić skuteczną pomoc. Temat został zamknięty z powodu braku dostarczenia pełnych danych i nieprecyzyjnych informacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA