logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bateria prysznicowa - przecieka

majuszt 24 Wrz 2009 21:18 29972 9
  • #1 7054320
    majuszt
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam.
    Z góry przepraszam, że temat nie jest w 100% zgodny tematyką tej podgrupy, bardziej odpowiedniej nie znalazłem.
    Sprawa dotyczy baterii prysznicowej - przecieka, po zamknięci kapie woda. Jest to nieco mniej popularne rozwiązanie, gdyż część instalacji jest ukryta w ścianie pod płytkami.Tutaj zamieszczam zdjęcia tej baterii, a właściwie jej części odpowiedzialnej za otwieranie i zamykanie wody, udało mi się ściągnąć uchwyt. Problem w tym że nie wiem jak to otworzyć. Jak widać na zdjęciach wewnątrz znajduje się plastikowy pierścień z ząbkami "przechylonymi" w jedną stronę. Zewnętrzna, metalowa tuleja wewnątrz ma chyba 3 "rowki" w które teoretycznie można by włożyć odpowiedni klucz.
    Czy takie baterie w ogóle można otworzyć, a jeśli tak, to jak i czy po otwarciu można cokolwiek z tym zrobić? W klasycznych bateriach z kurkiem można po prostu wymienić uszczelkę, czy w tego typu bateriach jest podobnie (nigdy wcześniej takiej nie otwierałem)?
    Z góry dziękuję!
  • #2 7054375
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 7056902
    majuszt
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedź.

A czy potrzebuję jakiś specjalny klucz?
    Jeśli tak, to czy raczej te plastikowe ząbki trzeba "przekręcić" czy tę zewnętrzną część?
    Może ktoś otwierać coś mniej więcej podobnego.. ?
  • #4 7056928
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 7348635
    kiepas
    Poziom 11  
    Nie chciałem zakładać nowego tematu bo mam dosyć podobny problem. Mam klasyczna baterię przy wannie. Bateria lekko kapie. Chciałem wymienić zaworek znajdujący się pod kurkiem ale nie mogą go ściągnąć. Pewnie znajduje się tam kamień i po prostu kurek się "zapiekł". Kurek od ciepłej wody wymieniłem bez problemu. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak ściągnąć kurek od zimnej wody? Nie chce robić nic na siłę, żeby nie wyrwać baterii ze ściany :D
    Bateria prysznicowa - przecieka
  • #6 7348733
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 7348811
    kiepas
    Poziom 11  
    Tak odkręciłem. Kurek od ciepłej wody zszedł chociaż też były problemy. Psiknąłem WD40, poczekałem chwile i ściągnąłem. Ale ten od ziemnej trzyma się strasznie mocno :/
  • #9 7349791
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2606
    Albo zdemontuj baterię i wybijakiem potraktuj głowicę, jednocześnie trzymając pokrętło :D
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #10 7350803
    ziemek56
    Poziom 22  
    Ocena: 183
    Nakręć nakrętkę (albo śrubkę - są 2 rodzaje mocowania) i ciągnąc mocno do siebie za pokrętło uderz energicznie małym młotkiem w nakrętkę.
    Jeżeli głowica jest stara - uszczelniana na uszczelkę płaską załóż nowszą na oring, cała kosztuje ok 5 zł.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy przeciekającej baterii prysznicowej z częściowo ukrytą instalacją pod płytkami. Wymiana uszczelki w tego typu bateriach wymaga demontażu wkładu mieszającego, który jest różny w zależności od producenta i modelu. Do otwarcia baterii przydatne są uniwersalne szczypce oraz odrdzewiacz, który ułatwia poluzowanie elementów metalowych. Plastikowy pierścień z ząbkami i metalowa tuleja z rowkami wskazują na konieczność delikatnego podważenia lub przekręcenia elementów. Wkłady mieszające można kupić w marketach budowlanych, np. Castorama, ale najpierw trzeba wyjąć stary wkład, aby dobrać odpowiedni model. W przypadku klasycznych baterii z kurkiem, które również mogą przeciekać, często problemem jest zapieczenie elementów przez kamień, co wymaga zastosowania preparatów typu WD-40 i mocnego, ale ostrożnego ściągania kurka. W niektórych sytuacjach pomocne jest uderzenie młotkiem w nakrętkę trzymającą kurek, aby poluzować głowicę. Wymiana uszczelki w głowicy jest możliwa i kosztuje około 5 zł, jeśli bateria jest starszego typu z uszczelką płaską lub oringiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA