logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podtrzymanie napięcia - przy skokach, spadku napiecia

michasp 25 Wrz 2009 10:16 2591 8
REKLAMA
  • #1 7055608
    michasp
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam,

czy ktoś się spotkał z czymś takim? Mam maszynę, która jest niesamowicie czuła na skoki napięcia. Gdy inna maszyna realizuje jakąś funkcję, która pochłania dużą ilość mocy - ta pierwsza resetuje sterowanie. I tak w kółko. Czy wystarczy zastąpić zasilacz 24VDC jakimś lepszym? Z jakimś podtrzymaniem?
    Czekam na jakieś info, może ktoś miał też taki kłopot?

Pozdrawiam

M
  • REKLAMA
  • #2 7055642
    jendrula60
    Poziom 12  
    Spróbuj podłączyć jakiś akumulator (lub dwa dla 24V), nie musi być nowy. Niech będzie naładowany.
  • REKLAMA
  • #3 7056377
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    michasp napisał:

czy ktoś się spotkał z czymś takim? Mam maszynę, która jest niesamowicie czuła na skoki napięcia. Gdy inna maszyna realizuje jakąś funkcję, która pochłania dużą ilość mocy - ta pierwsza resetuje sterowanie. I tak w kółko. Czy wystarczy zastąpić zasilacz 24VDC jakimś lepszym? Z jakimś podtrzymaniem?

Witam .
    Jeżeli te spadki napięć są krótkotrwałe to może wystarczy dać dodatkowy kondensator elektrolityczny na wyjściu zasilacza 24VDC , pojemność będzie zależna od poboru prądu ( ok 1000µF na 1A ) , najlepiej dobrać doświadczalnie może pomoże . :D
    Pozdrawiam .
  • #4 7056408
    jotko
    Poziom 24  
    Ocena: 330
    Czułość maszyny to jedno a spadki napięć druga sprawa.
    Sprawdź czy są dobrane właściwie przekroje kabli do obciążeń nominalnych maszyn.
    Pomoże również przełączenie czułej maszyny na inny obwód.

Ostatnio Rockwell pochwalił sie zasilaczem 24V DC z pokładowym UPS-em taki myślę że rozwiązałby sprawę ( jeżeli koszt nie jest przeszkodą).
  • REKLAMA
  • #5 7058874
    michasp
    Poziom 17  
    No właśnie na razie wymieniłem jeden zasilacz 24VDC do zasilania jednostki sterującej - na stabilizowany.

Na pokładzie maszyny są 2 obwody 24VDC - jeden z transformatora 3x19V AC -> mostek 24VDC (trafo daje 3,5A) - i drugi 3x20V AC (20A) - drugi mostek 24VDC. Czyli takie chamskie 24VDC. Zastanawiam się, czy obu zasilaczy 24VDC (tych mostków po transformatorze) - nie zastąpić nowoczesnymi zasilaczami 24VDC (5A i 20A), których nie zasilic z UPS'a?
    Mam Ares'a 500 - może by to podziałało?

Pozdro

M
  • REKLAMA
  • #6 7059036
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 178
    ja mogę odpowiedzieć jak to jest robione w fabrycznych maszynach przez producentów maszyn którymi się zajmuję (moc jednej to 400kW, praca dynamiczna nawrotowa).

Producent rozwiązuję to poprzez instalację filtrów przeciwzakłóceniowych i UPS'ów w obwodzie sterownika PLC, sterownik jest informowany o przełączeniu na pracę akumulatorową i maszyna zatrzymuję się awaryjnie poprzez załączenie hamulców, po powrocie zasilania można ruszyć maszyną z pozycji w której się zatrzymała, nie trzeba osiami na punkty referencyjne najeżdżać. Stosowany jest także zewnętrzny watchdog, dla kontroli poprawnej pracy PLC.

My to rozwiązujemy poprzez prowadzenia zasilania do maszyny bezpośrednio z głównej rozdzielni obok stacji z transformatorami. Pięknie zaczynają szyny w rozdzielni grać jak maszyny się zsynchronizują :)

U nas po prostu jest zasilany z ups sterownik PLC i jego układy analogowe do sterowania napędami. Obwody inne zasilane są przez zwykłe mostki i kondensator.

Pytanie: Co Ci da najnowszy stabilizowany zasilacz DC jak napięcie spadnie poniżej napięcia stabilizowanego ? stanie się to samo co i bez niego.

tylko weź pod uwagę że jak przerobisz coś w zasilaniu sterowania to możesz spowodować wypadek w przyszlości :/ trzeba to przemyśleć. Trzeba po prostu wyeliminować spadki napięć jak są za duże.

Pozdrawiam
  • #7 7059231
    michasp
    Poziom 17  
    Witam,

dzięki za odpowiedź. Przeróbka zasilania jest zrobiona 1:1 - i to z nadwyżką mocy - jest zapas energii na tych pierwszych 24VDC. Zmieniło się źródło 24 woltów i tyle. Reszta jest jak było - tzn. obwody pozabezpieczane takimi samymi bezpiecznikami etc. Więc żadnych istotnych zmian w sterowaniu i zasilaniu nie ma.
    Przeczytaj mój wcześniejszy post - właśnie planuję podłożyć pod te obwody sterowania UPS'a, który przez ten ułamek sekundy podtrzyma 230V zasilające zasilacz, niemniej jednak poczekam, czy nie wystarczy zastosować nowoczesny zasilacz - który dłużej na kondensatorach zrealizuje podtrzymanie tych 24V. Mam tylko wątpliwości czy komputerowy UPS o mocy 500VA utrzyma przez tę chwilę dwa zasilacze 24V: 5A i 20A?

Pozdro

M
  • #8 7062705
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 178
    akurat przy pełnym obciążeniu zasilaczy twój UPS będzie obciążony w 100%

najlepiej zrobić próbę i przełączyć UPS na pracę akumulatorową i zobaczyć ile wytrzyma.

Zgadzam się z tobą zrób próbę praktyczną jak będzie sie zachowywało sterowanie z nowymi zasilaczami. Zasilacze impulsowe radzą sobie z dużymi odchyłkami napięcia zasilającego np. 170-270V

pozdrawiam.
  • #9 7064107
    michasp
    Poziom 17  
    Dzięki za odpowiedź,

jutro, maksymalnie pojutrze będę coś więcej wiedział - maszyna będzie pracować na razie na jednym podmienionym zasilaniu. Odpiszę po próbach co i jak.

Pozdro

M

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy maszyny sterowanej napięciem 24VDC, która jest bardzo wrażliwa na skoki i spadki napięcia, powodujące resetowanie sterowania. Dyskusja koncentruje się na możliwościach poprawy stabilności zasilania poprzez zastosowanie lepszych zasilaczy impulsowych 24VDC z podtrzymaniem, kondensatorów elektrolitycznych o odpowiedniej pojemności (np. 1000µF na 1A), akumulatorów do podtrzymania napięcia oraz UPS-ów zasilających obwody sterownika PLC. Zwrócono uwagę na prawidłowy dobór przekrojów kabli oraz ewentualne rozdzielenie obwodów zasilania. Wskazano, że nowoczesne zasilacze impulsowe radzą sobie z dużymi odchyłkami napięcia wejściowego (170-270V). Przykładowo, firma Rockwell oferuje zasilacze 24VDC z wbudowanym UPS-em, co może rozwiązać problem. W praktyce stosuje się filtry przeciwzakłóceniowe, zewnętrzne watchdogi oraz awaryjne zatrzymanie maszyny przy przełączeniu na zasilanie akumulatorowe, co pozwala na wznowienie pracy bez konieczności referencjonowania osi. Autor planuje testy z nowym zasilaczem stabilizowanym oraz podłączeniem UPS-a 500VA, aby ocenić efektywność podtrzymania napięcia przy obciążeniach 5A i 20A.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA