logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes W 220 400 CDI gaśnie na zimnym silniku, komunikaty ECP i ESP

loczek 123 07 Paź 2009 15:19 2161 8
REKLAMA
  • #1 7100508
    loczek 123
    Poziom 2  
    Mam problem z Mercedesem W 220 400 cdi .
    Samochód kiedy jest zimny odpala ale po kilku sekundach gaśnie.
    Pojawiają sie komunikaty ECP i ESP.
    Kiedy go odpalę utrzymując na podniesionych obrotach i złapie normalną tęmperaturę ,wszystko jest ok.Jednak kiedy ostygnie problem powraca.
    Proszę o pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7100574
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3920
    Jaką pomoc?
  • REKLAMA
  • #3 7100737
    loczek 123
    Poziom 2  
    Oczywiście proszę o pomoc w zdiagnozowaniu usterki .
  • REKLAMA
  • #4 7100816
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3920
    No podłącz samochód do internetu a my odczytamy błędy
  • #5 7100939
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 7101124
    loczek 123
    Poziom 2  
    Dobra dobra ale po co te nerwowe komentarze.
    Byłem u kilku elektryków i są różne diagnozy u jednego wyskoczył błąd P2001 sterownika N3/9 ale twierdzi ,że ten sterownik jest ok i nie wie co jest grane .
    Drugi z kolei twierdzi, że zanika gdzieś tzw. prąd preferencyjny (cokolwiek to znaczy bo nie znam się na tym nie jestem mechanikiem) i twierdzi,że komputer jest do wymiany.
    Więc chciałem poczytać różne opinie na ten temat nie wiem co w tym złego .
    Jeżeli żle opisałem ten problem to sorrki poprostu jestem laikiem w tym temacie, robie to pierwszy raz.
  • #7 7101479
    Hans30
    Poziom 28  
    Ocena: 472
    jedz do dobrego elektronika ze start diagnozą
    bedzie wiadomo co naprawiać to bedzie i porada
    nie chodzi tu nam o uszczypliwe komentarze ale prawdą jest że na dzisiaj nie wiesz nic o usterce
    elektrycy co ich odwiedziłeś powiedzieli co wiedzieli i narazie , a problem ci został
    oczekujesz pomocy no ale jak ? mamy na drodze głosowania odgadnąć usterkę?
  • #8 7101531
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 7304476
    lesinek
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Niepotrzebnie mu docinasz przeciez mechanicy są różni prawda sam tego nie raz doświadczyłem:|

Podsumowanie tematu

✨ Mercedes W 220 400 CDI ma problem z gaśnięciem silnika na zimno, pojawiają się komunikaty ECP i ESP. Po rozgrzaniu silnika i utrzymaniu podwyższonych obrotów problem znika, ale powraca po ostygnięciu. Wstępne diagnozy wskazują na błąd P2001 w sterowniku N3/9, jednak sterownik ten jest uznany za sprawny. Inna hipoteza dotyczy zaniku tzw. prądu preferencyjnego, co sugeruje możliwą konieczność wymiany komputera sterującego. Użytkownik poszukuje opinii i pomocy w diagnozie, jednak bez dostępu do dokładnych odczytów błędów trudno jednoznacznie wskazać przyczynę. Zalecane jest podłączenie samochodu do specjalistycznego sprzętu diagnostycznego (np. STAR) w autoryzowanym serwisie Mercedesa lub u doświadczonego elektronika samochodowego, aby precyzyjnie zidentyfikować usterkę i podjąć odpowiednie działania naprawcze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA