logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Suzuki Alto 1.0 98r - jak sprawdzić czujniki wału przy braku iskry?

Marcin_ca1 09 Paź 2009 19:43 4131 10
  • #1 7108743
    Marcin_ca1
    Poziom 22  
    Ocena: 278
    Witam
    Mam problem z Suzuki Alto 1,0 98r. automat.
    Samochód nie odpala, powodem jest brak iskry, cewka sprawa, przewodwy i kopulka też ok. Podejrzewam czujnik na wale rozrządczym lub na wale korbowym, lecz niestety w workshopie nie znalazlem informacji na temat jakie powiny miec wartosci;/
    Mój gutmann nawet nie mial w spisie tego samochodu, nie dało sie połączyc;/

Będę musial jakos na piechotke do tego dojsc, czy wie ktos jak zprawdzic owe czujniki, ewentualnie czy moze to byc jeszcze jakas inna przyczyna?? Może skrzynia automatyczna jakos blokuje, "zabezpiecza" przed odpaleniem?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pozdrawiam
  • #2 7109214
    mig29_1979
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    A pomyślałeś o immo? Może to powoduje odcięcie zapłonu.
  • #3 7109881
    Marcin_ca1
    Poziom 22  
    Suzuki Alto 1.0 98r - jak sprawdzić czujniki wału przy braku iskry?
    Czy taki klucz posiada immo? jest nierozbieralny kosteczka jest chyba zalana na stale.

Pozdrawiam
  • #4 7113164
    rudmar
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ja mam Suzuki Wagon R+ i w podobnym kluczyku mam immobilizer
    Ustal czy koło stacyjki obok standardowych grubych kabli masz 1 pojedynczy do anteny (takie okrągłe przed stacyjką) Mogą być 2 kable jak masz czujnik włożenia kluczyka idący do piszczka.
  • #5 7113971
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2302
    Przez bezpiecznik , na wybierak biegów podawane jest 12V , bezpiecznik do sprawdzenia lub podanie 12V na N lub P i próbować palić.
  • #6 7132514
    Marcin_ca1
    Poziom 22  
    Witam
    Odświeżam temat.
    Auto po wymianie cewki odpalilo ale po jej montażu znów się iskra straciła ;/
    Więc to nie wina cewki bo podmieniałem inne i nadal nie ma znow iskry ;/

Wymieniłem taki moduł przy cewce:
    Link

Lecz to nie pomogło.

W tym suzuki jest tylko jakiś czujnik na wale rozrządu, na wale korbowym nie ma;/
    Wygląda to na jakiś foto eletryczny czujnik:

Link
    Link

Jest na nim ładnie opisane: Out, GND, V8 czy 8V

Mierząc miernikiem napięcie jakie dostaje miedzy V8 a gnd to jakies 1,3V

mierząc między out a gnd napięcie wynosi 0,05V po zasłonięciu jego powierzchni blaszką którą widac na zdjeciach, ktora pracuje na wale rozrządczym i daje mu sygnał, napięcie się nie zmienia;/

Czy ktoś może cos powiedziec o tym czujniku, jak go sprawdzić?

Auto odpalilo na chwile, zgasiłem i później znow nie było iskry ;/
  • #7 7132538
    mattin2005
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Kluczyk moze miec immo
  • #8 7132582
    Marcin_ca1
    Poziom 22  
    Cholera tak ma immo idą 2 pomarańczowe kable i jest antena na stacyjce;/
    A samochód ma takie jazdy że jak dopali to jedzie sopuki się go kluczykiem nie zgasi;/

Czym ugryść takie immo w tym japońcu?

Ale proszę o pomoc bo chcę wykluczyć jeszcze ten czujnik
  • #9 7132729
    mig29_1979
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    Spróbuj oczyścic wtyczkę przy antenie od immo, tam może nie łączyć.
  • #10 7134067
    Marcin_ca1
    Poziom 22  
    mig29_1979 napisał:
    Spróbuj oczyścic wtyczkę przy antenie od immo, tam może nie łączyć.

Ok jutro to zrobie

A czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak można ten czujnik sprawdzić? Byłbym bardzo wdzięczny :)
  • #11 7149119
    Marcin_ca1
    Poziom 22  
    Nic nie pomaga temu sprzętowi, ktoś ma jakies sugestie??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy Suzuki Alto 1.0 z 1998 roku z automatyczną skrzynią biegów, które nie odpala z powodu braku iskry. Sprawdzono cewkę zapłonową, przewody i kopułkę, które są sprawne. Podejrzenie padło na czujnik wału rozrządu, gdyż w tym modelu nie ma czujnika wału korbowego. Czujnik ten jest typu fotoelektrycznego, z wyprowadzeniami Out, GND i V8 (8V). Pomiar napięcia między V8 a GND wynosi około 1,3 V, a między Out a GND około 0,05 V, który nie zmienia się po zasłonięciu elementu sygnałowego, co wskazuje na możliwą usterkę czujnika. Dodatkowo rozważano wpływ immobilizera (immo), który jest obecny w kluczyku i ma antenę przy stacyjce z dwoma pomarańczowymi kablami. Sugerowano sprawdzenie bezpiecznika zasilającego wybierak biegów (pozycje N lub P) oraz oczyszczenie wtyczki anteny immo. Auto odpaliło chwilowo po wymianie cewki, ale problem powrócił, co wyklucza cewkę jako przyczynę. Brak jest szczegółowych danych serwisowych dotyczących wartości pomiarowych czujnika wału rozrządu, co utrudnia diagnostykę. Poszukiwane są metody testowania czujnika oraz ewentualne inne przyczyny braku iskry, w tym blokady ze strony automatycznej skrzyni biegów lub immobilizera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA