logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośna muzyka - konsekwencje uciążliwości dla sąsiadów

mtaton 10 Paź 2009 12:10 8899 28
REKLAMA
  • #1 7110739
    mtaton
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Witam
    Mam taka sprawę Slucham muzyki wszędzie gdzie jestem w domu na ulicy u znajomych a w domu lubie sluchać bardzo glosno muzyki mam 16 lat i czy mogą mi zrobić coś sąsiedzi w ciagu ndnia że slucham muzyki chodzi mi o Straż Miejska i tym podobne

Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15.
    Początek zdania? Zaczynamy wielką literą.
    Następnym razem będzie UPOMNIENIE. [hefid]
  • REKLAMA
  • #2 7110774
    Taenia_Saginata
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    Mogą i bardzo dobrze. Jak nie potrafisz tego zrozumieć samodzielnie to może cię ktoś nauczy. Słuchawki sobie kup.
  • #3 7110779
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Nie każdy lubi muzykę taką jak inni.
    I należy to uszanować.
    Kup słuchawki bezprzewodowe i urywaj sobie czaszkę..
  • #4 7110781
    mtaton
    Poziom 21  
    A mozecie mi konsekwencje tego jak by wciagu dnia wbila Straż Miejska jak nie ma ciszy nocnej za co moge meic problemy
  • #5 7110830
    Taenia_Saginata
    Poziom 31  
    Art. 51. § 1. (56) Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym,

podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.

Albo ci ktoś twarz przemodeluje.
  • REKLAMA
  • #7 7110864
    mtaton
    Poziom 21  
    Blok
    Dzieki kolego i to chcialem wiedziec
  • #8 7111053
    Urgon
    Poziom 38  
    Ocena: 2630
    AVE...

Jeśli nie słuchasz tak, że szyby wypadają z okien, to zasadniczo w dzień mogą Ci skoczyć. Jeśli słuchasz tak, to za dwa lata pewnie będziesz głuchy jak pień...
    Mam takich sąsiadów, co przez całe wakacje od rana do wieczora puszczali mi disco polo na cały regulator. Z myślą o nich składam wzmacniacz 2x100W. Pode mną mieszka też taka upierdliwa sąsiadka, co zrobiła mi awanturę bo około południa przewróciłem krzesło. W ramach zemsty codziennie rano i wieczorem bawiłem się młotkiem w każdym pokoju. Zasadniczo nic nie mogła ta sąsiadka zrobić...
  • #9 7111095
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 943
    Bo cham chamem zostanie do końca życia i na chama nie ma mocnych...
  • #10 7112110
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    Urgon napisał:

Mam takich sąsiadów, co przez całe wakacje od rana do wieczora puszczali mi disco polo na cały regulator. Z myślą o nich składam wzmacniacz 2x100W. Pode mną mieszka też taka upierdliwa sąsiadka, co zrobiła mi awanturę bo około południa przewróciłem krzesło. W ramach zemsty codziennie rano i wieczorem bawiłem się młotkiem w każdym pokoju. Zasadniczo nic nie mogła ta sąsiadka zrobić...

A fe.. bardzo nieładnie to o Tobie świadczy , masz dwa wyjścia :
    - wyprowadzić się w odludne miejsce najlepiej bez prądu ?
    - nauczyć się żyć w społeczności !!
  • #11 7112181
    Urgon
    Poziom 38  
    Ocena: 2630
    AVE...

Ja po prostu nie lubię, jak mi się zwraca uwagę o jeden przypadkowy łomot. W południe. Wiem, że to źle o mnie świadczy, lecz czy nie świadczy równie źle o owej sąsiadce?
    Teraz mi nikt nie zwraca uwagi, jak coś przypadkiem przewrócę lub upuszczę. I ja w zamian złośliwie nie używam młotka. Proste i uczciwe...
    A co do tego wzmacniacza, to tak czy siak będę musiał go sprawdzić, a dla jednej konstrukcji nie będę szukał grzałek czy rezystorów 50W...

I z ciekawości was zapytam, co byście zrobili, jakby ktoś wam puszczał na cały regulator przez dwa miesiące trzy różne płyty disco polo na zmianę? I byłby to ktoś, z kim nie da się po dobroci dogadać?
  • REKLAMA
  • #12 7113241
    burli
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Urgon napisał:
    I z ciekawości was zapytam, co byście zrobili, jakby ktoś wam puszczał na cały regulator przez dwa miesiące trzy różne płyty disco polo na zmianę? I byłby to ktoś, z kim nie da się po dobroci dogadać?

Ojj... Miałem ten problem. Tylko, że to było chyba ponad 10 kaset i trwało ponad rok. Rewanż: chodzenie na piętach i rozkładanie łóżka po 23.
    Miałem też sąsiadów, którzy w nocy szyli na maszynie. Po wielu latach zrewanżowałem się muzyką chińską. W dzień oczywiście.
    Na głośnych sąsiadów słuchających radia też miałem sposób. Rodem z AVT.
  • #13 7113744
    RedForce
    Poziom 24  
    Ocena: 14
    Doradzałbym jednak dobrej jakości słuchawki -wilk syty i owca cała.
    No i nie przesadzać z głośnością, bo uszkodzenie słuchu to nic przyjemnego (mam spory ubytek słyszenia, szczególnie wysokich tonów w lewym uchu po tym jak mi na ramieniu wybuchł "korsarz" - i w efekcie problemy ze zrozumieniem mowy. Kilku znajomych bywalców dyskotek też miewa z tym problemy...).

A jeśli sąsiad faktycznie przegina, to (jeśli prośby nie przynoszą skutku) najlepiej wyczekać na chwilę po większej imprezie i wtedy pohałasować. Brak możliwości zaśnięcia na kacu potrafi skłonić do przemyśleń :)
  • #14 7114184
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 400
    A co powiecie na to że ktoś nocami wierci dziury w ścianach?
    Miałem taki kilkuletni epizod że byłem zmuszony przez kilka lat mieszkać w blokach w małej miejscowości (... k/Łodzi) i tam to była normalka i to nie tylko u jednego sąsiada. Albo o 3 rano kucie w ścianie (tak przypuszczam) albo o 12 w nocy wiercenie, że aż mi się małe dziecko budziło. Powiem jedno - takim sk....om to tylko idzie mo..e stłuc o krawężnik, a nie uczyć żyć w społeczności bo to nic nie daje.
    Kolego Urgon popieram w 100%.

PS. Nie wspominając o weselach w blokach (też byłem świadkiem parę razy), bo wtedy to już ignorują cię na całego, bo im się wolno bawić do rana.
  • #15 7114738
    hipeck
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Nie ma gorszej zarazy niż taki meloman za ścianą. Wiem, bo mam takiego. Potrafi i o drugiej w nocy. Boże, gdybym miał wtedy kałacha. pozdr
  • #16 7114932
    remix1
    Poziom 18  
    Ocena: 197
    Niestety w blokach już tak jest :( - ja mogę ich porównać do osób które mają wypasione pro elo muzyczne telefony i widocznie zabrakło na słuchawki, bo puszczają w miejscach publicznych - chodzi głównie o komunikację publiczną pociąg, autobus, dotyczy również osób które nie potrafią mówić tylko wrzeszczą :/ - i co zrobisz - zwrócisz uwagę - a ona zasypie cię głupimi "argumentami" - należy pamiętać:
    "Nie kłóć się z idiotą bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, po czym pokona doświadczeniem" :(
  • #17 7115016
    filioman
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Poszukaj dostępu do bezpieczników czy innej różnicówki... Bez prądu wiele nie zdziałają :)
  • #18 7124838
    kaas
    Poziom 10  
    remix1 napisał:
    Niestety w blokach już tak jest :( - ja mogę ich porównać do osób które mają wypasione pro elo muzyczne telefony i widocznie zabrakło na słuchawki, bo puszczają w miejscach publicznych - chodzi głównie o komunikację publiczną pociąg, autobus, dotyczy również osób które nie potrafią mówić tylko wrzeszczą :/ - i co zrobisz - zwrócisz uwagę - a ona zasypie cię głupimi "argumentami"

Doskonale to znam, a to się przypadkiem nie nazywa brak kultury? A może szpan?

remix1 napisał:
    "Nie kłóć się z idiotą bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, po czym pokona doświadczeniem" :(

Dokładnie. I zapamiętać to na wieki wieków.
  • #19 7125014
    grubby_m
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    weź wylej sobie odlew z betonu kup wiertarkę udarową i o 7-00 powierć troszkę to sie uspokoją np w sobotę :]

a autor tematu zrozumie conieco jak zacznie pracować czy to w dzień czy w nocy a jakiś g........ puszcza sobie muzykę i nie pojmuje ze są słuchawki i nawet bezprzewodowe. ZAL.PL

tylko i wyłacznie człowiek odpoczywa podczas snu
  • #20 7125748
    Taenia_Saginata
    Poziom 31  
    grubby_m napisał:
    ZAL.PL

Co?
  • #21 7126784
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 74
    Autor postu jest zwykłym gówniarzem któremu wydaje się że mu wszystko wolno. Żebyś się dzieciaku nie zdziwił.
  • #22 7126948
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Taenia_Saginata
    www. zal.pl to taki prawie emotikon ;)
  • #23 7320784
    mtaton
    Poziom 21  
    Ehh...ale wy mówicie o słuchaniu czy też przeszkadzaniu w nocy a ja jak słucham to jak nikogo nie ma w domu to jak już słucham głośno to od 15 do 18 i to nie zawsze bo mnie w odmu czesto nie ma....
  • #24 7320914
    wujek1986
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Wyjaśnij mi jedno, czemu nie kupisz sobie słuchawek?
  • REKLAMA
  • #25 7320934
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 243
    filioman napisał:
    Poszukaj dostępu do bezpieczników czy innej różnicówki... Bez prądu wiele nie zdziałają :)

Albo jak to pewnien użytkownik forum kiedyś napisał:

"Wstaw w faze diodę (oczywiście mocy), wtedy już nigdy nie posłucha głośno"

:D
  • #26 7320996
    Taenia_Saginata
    Poziom 31  
    mtaton napisał:
    Ehh...ale wy mówicie o słuchaniu czy też przeszkadzaniu w nocy a ja jak słucham to jak nikogo nie ma w domu to jak już słucham głośno to od 15 do 18 i to nie zawsze bo mnie w odmu czesto nie ma....

Nieprawda.
  • #27 7321106
    kingsly
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Miałem sąsiadów co mi często balowali a potem spali do południa, to kilka razy po "ich imprezowaniu" o 7:00 rano muza na maksa i po 10 minutach szli po sok pomidorowy do sklepu ;P

Jakoś 2 lata spokój mam a zrobiłem im tak 2 razy.
  • #28 7321276
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Sąsiadowi co o 3 w nocy w sobote/ niedziele. wydzwaniał "nieee maszzzzz czasem pó..pó ół litra"
    Wykonywałem taki sam telefon z niedzieli na poniedziałek. Za trzecim razemn załapał.

Sa jeszcze super glu do zamka.
    I można wyłaczyc i za 5 sekund właczyc bezpieczniki. Wspólczesne zasilacze bardzo to lubia. No i nie ma nic lepszego jak myzyka od rana w dniu następnym.
  • #29 7355893
    djandriu
    Poziom 27  
    Ocena: 170
    MiL999 napisał:
    Autor postu jest zwykłym gówniarzem któremu wydaje się że mu wszystko wolno. Żebyś się dzieciaku nie zdziwił.

Podpiszę się pod tym ...
    Autor niech się postawi w sytuacji sąsiadów . . . Mam nadzieję że właśnie tobie ktoś wsadzi diodę zamiast bezpiecznika i wtedy dotrze do ciebie że jesteś uciążliwym sąsiadem jak już nie będziesz miał na czym słuchać ....
    Jak większość napisała.... "Słuchawki" ...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konsekwencji uciążliwego słuchania głośnej muzyki w mieszkaniu w bloku, zwłaszcza w ciągu dnia. Poruszono kwestie prawne, wskazując na art. 51 § 1 Kodeksu wykroczeń, który przewiduje kary za zakłócanie spokoju i porządku publicznego hałasem. Użytkownicy zalecają stosowanie słuchawek, zwłaszcza bezprzewodowych, aby uniknąć konfliktów z sąsiadami i służbami porządkowymi, takimi jak Straż Miejska. Wskazano również na ryzyko uszkodzenia słuchu przy nadmiernej głośności. Wątek zawiera przykłady wzajemnych uciążliwości między sąsiadami, metody rewanżu oraz sugestie dotyczące radzenia sobie z hałasem, w tym wyłączanie bezpieczników czy używanie wzmacniaczy audio. Dyskusja podkreśla konieczność poszanowania norm społecznych i kultury współżycia w budynkach wielorodzinnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA