logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyciszyć i wykorzystać stary komputer AMD Duron 1,3GHz jako serwer?

marek19951 12 Paź 2009 19:57 9735 4
REKLAMA
  • #1 7120278
    marek19951
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Witam,

Posiadam stary komputer, który tylko leży i się marnuje, jego konfiguracja to:
    AMD Duron 1,3GHz
    Płyta Matsonica
    GeForce4MX440
    HDD 40GB
    Karta sieciowa 100mbps

Chciałbym go do czegoś użyć, jak na razie wymyśliłem tylko serwer drukowania, za jakiś czas może dojdzie sharing. Komputer by stał 24/7. Raczej pod windowsem, większa kompatybilność z programami.

Więc mam kilka pytań:
    Jak go maksymalnie wyciszyć? Komputer nie będzie chodził na pełnych obrotach więc może możnaby ograniczyć ilość wentylatorów?
    Co byście proponowali jeszcze zainstalować na takim komputerze, do czego mógłby się przydać, jako serwer np. plików? Ściąganie plików?

W domu posiadam jeszcze jednego PC i laptopa, laptop łączy się przez wi-fi, PC przez LAN, PC2 więc musiałby się łączyć przez USB, albo bym zrobił zamianę z PC. Więc do czego może się on jeszcze przydać, co na nim zainstalować?
  • REKLAMA
  • #2 7120447
    shadow0013
    Poziom 34  
    Ocena: 314
    Też się kiedyś tak bawiłem, w rezultacie wszystkie serwery, ściągarki ze starych komputerów poszły na złom - przyczyna była jedna rachunek za energię elektryczną. Zlikwidować wentylatorów nie możesz, ale możesz wbudować regulatory obrotów (ręczne lub lepiej automatyczne - temat popularny na elektrodzie). Po wymianie wentylatorów na nowe (lub w dobrym stanie - cichych) i zastosowaniu regulatorów będzie słychać tylko dysk twardy (pod linuxem mniej). Serwer do drukowania kolega ma w modemie ADSL, ja tylko używam drukowania i udostępniania przez sieć.
  • REKLAMA
  • #3 7120491
    marek19951
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    O ile zł podniósł się rachunek za prąd? Na dysk twardy zastosowałem już taką domową skrzynkę bitumiczną, a wentylatorom już kiedyś zmniejszyłem obroty poprzez mniejsze napięcie, ale myślałem, że może by się dało jeszcze bardziej go wyciszyć. Jakie macie jeszcze propozycje aby użyć taki komputer?
  • REKLAMA
  • #4 7122138
    Scanundo
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Postaw na nim kwiatek i zdjęcie dziewczyny w ramce, a na bocznej ściance możesz namalować motylka :D

A bez żartów, no to wymyśl jakiegoś serwera i już. Co do wyciszenia, ja kiedyś na środek blach przyklejałem po kawałku mat bitumicznych (10cm na 10cm)a na to (tym razem już na całą blachę odpowiednio docięte kawałki z pianki pod panele podłogowe. Pod przedni plastikowy panel też wsadzałem dociętą piankę. Na procesor i chipset karty graficznej po potężnym radiatorze, bez wentylatora. Najgłośniejszym elementem kompa pozostał dysk twardy.
  • #5 7122351
    bobycob
    Poziom 21  
    Ocena: 82
    Użycie go w roli czegokolwiek innego niż stacji roboczej jest bezsensowne ze względu na zbyt duży pobór prądu.
    Jeżeli chcesz postawić mały serwerek kup sobie np router z możliwością podpięcia napędu USB.
    Natomiast polecałbym takie coś:
    http://www.pcengines.ch/alix1d.htm
    Przy odrobinie szczęścia jeżeli ten złom sprzedasz starczy kasy ;)
    podłączasz do tego dysk 2.5` i możesz zainstalować niemal dowolny system.
    AMD Geode to x86 :) - na tej platformie zbudowano OLPC
    Jeśli chesz zaoszczędzić a nie boisz się linuxa możesz wziąść prostrzą wersję bez VGA :).
    Różnica w poborze prądu będzie naprawdę duża w porównaniu do PC.
REKLAMA