Założyłem ten temat, ponieważ nie znalazłem podobnego, jeżeli umieściłem go w złym dziale proszę o przeniesienie. Mam w palnie umieścić w domu serwer. Nie chce wydać na niego majątku, ma udostępniać drukarkę przez sieć na inne komputery w domu, ściągać pliki z internetu, chciałbym uruchomić na nim kanał IRC dla mojej klasy, ma służyć także jako serwer plików, a także w przyszłości chciałbym umieścić na nim jakąś stronkę internetową. Jaki sprzęt byście poradzili chodzi mi tylko o ram, płytę główną, zasilacz i procesor? Nie chcę żeby był bardzo powolny, a także żebym nie musiał wymieniać całego zestawu co rok, bo bedzie zbyt przestarzały. Oprócz tego jaki system byście proponowali? Dodam że nigdy nie miałem do czynienia z linuxem, lecz nie mam nic przeciwko niemu. Do do ramu to myślałem o 1024, procesor AMD Sempron 2800+, płyta główna Gigabyte GA-M61P-S3, zasilacz Modecom Feel 350W. Nie mam zamiaru wstawiać napędu DVD. Podałem konfigurację, która według mnie jest tania, a także dysponuje wystarczającą mocą obliczeniową, jeżeli macie jakieś inne propozycje proszę o podanie ich w poście.