logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

dobór zabezpieczeń przy mocy przyłaczeniowej 11 kW

pita101 13 Paź 2009 23:44 15884 11
  • #1 7125897
    pita101
    Poziom 10  
    Witam
    W warunkach przyłączeniowych z energii otrzymałem 11 kW mocy ( zabezpieczenie przedlicznikowe/ główne 3x20A)....pierwsze pytanie czy ta moc będzie wystarczająca ( dom jednorodzinny ogrzewanie na gazie , bez podgrzewaczy przepływowych itp.?dalej jakiego rzędu ( wartości) zastosować pierwsze zabezpieczenie (wyłącznik nadprądowy w tablicy w domu klasy B czy C?dalej, jaka wartość głównej różnicówki czy 20 A 30mA klasa A czy AC ? jaka wartość róznicówki na gniazda w łazience , kotłowni i napięcia na zenątrz budynku ....brama wjazdowa.......z góry dziekuje i pozdrawiam
  • #2 7126171
    Patryk 18
    Poziom 12  
    Ocena: 56
    Moc powinna być wystarczająca. Zabezpieczenia na obwody typu gniazda i oświetlenie o charakterystyce B. Różnicówka 25 A wystarczy.
  • #3 7126714
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 289
    A to przedlicznikowe dali B czy C ?
  • #4 7126918
    Mariusz1993
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Musisz podać więcej informacji dot. przyłącza. Czy zamierzasz podłączyć płytę grzewcza itp rzeczy czy tylko urządzenia tradycyjne.

Na gniazda w łazience daj różnicówkie 30mA lub nawet 10mA
  • #5 7127417
    pita101
    Poziom 10  
    liczyłem bilans energetyczny w domu i faktycznie powinno być ok ( nie posiadam urządzenia które pobiera więcej niż 2,5 kW) jak pisałem wcześniej wszystko na gazie : ogrzewanie , kuchenka gazowa, tylko zastanawiam się jaki wstawić wyłącznik trójfazowy w tablicy już w domu , jeżeli zabezpieczenie w Zk jest 3*20A ( tak jak w warunkach przyłaczeniowych....... następnie chodzi mi o rcd czy o klasie A czy AC?
  • #6 7127513
    Mariusz1993
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Wyłącznik różnicowy powinieneś wstawić chyba AC. (wyłacznik reaguje tylko na prądy różnicowe przemienne sinusoidalnie). Wyłącznik wstaw w rozdzielni 3 fazowy tez 20A. Tylko żeby szybciej działał niż ten od ZE. Ale dla pewności spytaj kogoś bardziej doświadczonego.
  • #7 7127575
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 289
    Cytat:
    Tylko żeby szybciej działał niż ten od ZE

Dla tego pytałem co wstawił ZE przed licznikiem B czy C.

RCD typu AC, najlepiej jeden na kuchnię drugi na łazienkę i na resztę mieszkania przydał by się 3ci. Obwody oświetleniowe bez RCD bo w razie awarii będziesz po omacku biegał.
  • #8 7127678
    januszbe
    Poziom 19  
    Ocena: 65
    Jeżeli będziesz używał kompa i jeszcze jakiś sprzęt komputerowy to różnicówka typu A,ale jeżeli standard to AC jest ok.
  • #9 7128447
    mr_kciuk
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    jakie masz zabezpieczenie przedlicznikowe? "S" - selektywna? czy rozłączniko-bezpiecznik? (np SLP-00)
  • #10 7129260
    pita101
    Poziom 10  
    Dostałem klucze do skrzynki Zk i po otworzeniu drzwiczek zastałem 3 luzem bezpieczniki
    na 25 A Wt-00 następnie chyba zainstalowany jest FR 3 polowy 100 A cała instalacja w Zk czeka na licznik i mój przewód yky 5*10 mm.
    Następnie co powinno się podłączyć jako pierwsze w tablicy rozdzielczej w domu czy rozłącznik 3 fazowy.... pytanie 3 polowy czy 4 polowy? czy może wyłącznik taki B20 3 albo 4 polowy? po powyższym podłączyć główną RCD tak na 20 A 30 mA a od niej następne RCD do odpowiednich pomieszczeń i właśnie jakie parametry do łazieni , kotłowni no i oczywiście S-ki B16 do gniazdek i b-10 do oświetleń
  • #11 7129705
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 296
    pita101 napisał:

Następnie co powinno się podłączyć jako pierwsze w tablicy rozdzielczej w domu czy rozłącznik 3 fazowy.... pytanie 3 polowy czy 4 polowy? czy może wyłącznik taki B20 3 albo 4 polowy? po powyższym podłączyć główną RCD tak na 20 A 30 mA a od niej następne RCD ...

Ty masz jakieś pojęcie o instalacjach elektrycznych ? Bo te pytania są na poziomie ucznia 1 klasy ZSZ o profilu elektrycznym. A poza tym kto Ci sprzedał papiery odbiorcze ze zaczynasz grzebać w skrzynce licznikowej ??
  • #12 7130475
    pita101
    Poziom 10  
    Faktycznie, miałem za dużo znaków zapytania co do instalacji dlatego skorzystałem z pomocy znajomego elektryka i po kłopocie......kończę temat i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Przy mocy przyłączeniowej 11 kW (zabezpieczenie przedlicznikowe 3x20A) moc powinna być wystarczająca dla domu jednorodzinnego z ogrzewaniem gazowym i bez urządzeń o dużym poborze mocy (np. podgrzewaczy przepływowych). Zabezpieczenia na obwody gniazd i oświetlenia powinny mieć charakterystykę B. Wyłącznik nadprądowy w rozdzielnicy domowej powinien być trójfazowy 20A, najlepiej o charakterystyce B lub C, zależnie od wymagań i rodzaju obciążeń. Różnicówka główna powinna mieć prąd znamionowy około 20-25 A i czułość 30 mA. Zalecane jest stosowanie wyłączników różnicowoprądowych typu AC dla standardowych instalacji, natomiast typ A jest wskazany, gdy w instalacji występuje sprzęt elektroniczny, np. komputer. Na obwody łazienkowe i kotłownię warto zastosować osobne RCD o czułości 10-30 mA. Obwody oświetleniowe zwykle nie są zabezpieczane RCD, aby uniknąć problemów z wyłączaniem przy awariach. W rozdzielnicy domowej jako pierwsze urządzenie można zastosować rozłącznik lub wyłącznik trójfazowy 3- lub 4-polowy (np. B20), a następnie główną różnicówkę i dalsze zabezpieczenia obwodów (np. B16 dla gniazdek, B10 dla oświetlenia). W instalacji przedlicznikowej mogą występować bezpieczniki luzem 25 A typu WT-00 oraz wyłącznik FR 3-polowy 100 A. Wskazane jest skonsultowanie szczegółów z doświadczonym elektrykiem, zwłaszcza przy ingerencji w skrzynkę licznikową.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA