logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

"Nabrzmiałe" kondensatory i problem z GF2MX400

bb 20 Cze 2004 11:58 9402 14
REKLAMA
  • #1 701413
    bb
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Witam
    Otworzyłem dzisiaj swojego kompa zajżałem na płyte główną i zobaczyłem że kilka elektrolitow jest bardzo "nabrzmiałych" a z 3 wyciekł (górą) elektrolit. Plyta działa tak jak zawsze, nawet nie wiem kiedy to było ale ten elektrolit wycieknięty już wygląda na stary. Co mam z tym zrobić i jaka może być tego przyczyna? Plyta to ECS K7VZA (albo K7VZM - nie pamietam w tej chwili) procek Duron 700.
    Jakis czas temu zmieniłem karte graficzna na GeForca 2 MX 400 i przy instalacji XP komp wiesza się na instalatorze zawsze w tym samym miejscu. CD Rom i plytki sa ok bo ju instalowalem z nich nie raz na innyh kompach. Robi się tak tylko na tej grafie. Czy te kondzensatory mogą być tu problemem czy to wina samej plyty glownej?
    pozdr
    bb
  • REKLAMA
  • #2 701441
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    Jest to wina słabej jakości elektrolitów. Nie wiem, czy możesz sam coś zdziałać. Elektrolity należy wymienić (przelutować). Bez odpowiednich narzędzi i doświadczenia nic nie zdziałasz.
    Na przyszłość rada: Jak słyszysz, że wentylator zasilacza głośno pracuje, to nie zwlekaj, aż elektrolity z przegrzania powylewają. NIe wolno zapominać o odpowiednim ułożeniu kabli w obudowie komputera tak, by umożliwić właściwą wentylację wszystkich elementów, nie tylko tych podstawowych jak procesor i chipset.
    Jest takie stare powiedzenie: Co tanie, to drogie. Podzespołów niektórych producentów po prostu się nie kupuje i już. Lepiej zawsze dołożych trochę kasy i wybrać solidniejszy produkt.
  • #3 701501
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Do wymiany elektrolitów nie trzeba jakichś cudów ,zwykłą lutownica się da.Jest to nagminne zjawisko nawet w drogich markowych płytach ,była wielka partia Abitów które po paru miesiącach miały wybulone elektrolity.W mojej Gygabyte GA-7VAXP przed końcem gwarancji zauważyłem że 3 sztuki są spuchnięte ale płyta działała.I ja te spuchnięcia powciskałem ,po złożeniu już tylko na minimalnych taktowaniach chodziła tak zasilanie osłabło (normalnie mam Athlona 1700+ kręconego na 2300+).Jak w serwisie dowiedziałem się że co najmnie 2 tygodnie to potrwa to olałem gwarancję ,chwyciłem lutownicę i wymieniłem je.Teraz jest ok.Tylko jak będziesz kupował elektrolity to wybieraj o niskiej rezystancji szeregowej ,tzw. Low ESR i na temperaturę 105* a nie 85*.I te elektrolity padaja niekoniecznie z przegrzania ,pierwsze lecą te od stabilizatora napięcia rdzenia procesora tak jak u mnie bo w impulsowcu nie maja lekko.Te co na płycie filtrują napięcia lecą później.Zdaje się że mieszkasz po sąsiedzku ,zapadnij i na poczekaniu Ci to zrobię.
  • #4 701545
    bb
    Poziom 20  
    Tzn z lutownica to ja do czynienia mam od lat najmłodzych ale jakoś tak strach mnie wzial sie brac za to tym bardziej ze nie moj komp tylko starych :). Kupie te kondzie i wpadne uprzednio dzwoniac :)
    pozdr
    bb
  • #5 701571
    md
    Poziom 41  
    Pi-Vo napisał:
    Do wymiany elektrolitów nie trzeba jakichś cudów ,zwykłą lutownica się da
    I te elektrolity padaja niekoniecznie z przegrzania ,pierwsze lecą te od stabilizatora napięcia rdzenia procesora tak jak u mnie bo w impulsowcu nie maja lekko.Te co na płycie filtrują napięcia lecą później..

Nie pisałem o cudach przy wymianie elektorlitów. Zwracam jednak uwagę, że posługiwanie się "zwykłą" lutownicą w pracy z elementami o wielkiej skali integracji może się skończyć uszkodzeniem układów. Naprawiałem już płyty uzdrawiane w domowych warunkach, w których razem z elektrolitami klienci wyciągnęli z płyty tulejki kontaktowe. Wiesz na pewno, że płyta jest wielowarstwowa, więc wyrwanie tulejek może się skończyć tragicznie dla niej. Dlatego odradzam majstrowanie przy płytach komuś, kto nie ma większego doświadczenia.
    Elektrolity koniecznie do pracy impulsowej i to dobrych producentów.
  • REKLAMA
  • #6 702849
    Golota
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Co do tych kondensatorow do pracy impulsowej to bym sie zastanawial. Moim zdaniem lepiej bedzie kupic normale o danej pojemnosci i lekko wyzsze napiecie (standard to 6,3 V ). Wymienic kondensatrory i pchac do "zyda". Jezeli chodzi o lepsza plyte to juz warto zainwestowac i kupic drozsze. U mnie w sklepie ze 10 sztuk wychodzi cos +- 30 zl. No i jeszcze temp na 105 stopni C.

Robilem 4 plytki ECS'a na standartowych i do tej pory smigaja.
  • #7 702855
    kursant
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Sprobuj nawiązać kontakt z producentem lub jego Polskim przedstawicielstwem i porozmawiać na temat wymiany kondensatorów przez nich, mnie udało się w jednej płycie Abita wymienili nam kondensatory na gwarancji a w drugiej bez gwarancji też się zgodzili na wymianę nieodpłatnie. Ogólnie wiadomo że elektrolity w płytach głównych i nie tylko to najgorsze co je może spotkać i producenci o tym wiedzą tylko nie zawsze się do tego przyznają!
    Sama wymiana nie powinna sprawić kłopotu komuś kto umie się dobrze posługiwać lutownicą!
  • #8 703075
    bb
    Poziom 20  
    Pomysl wydaje sie ne glupi ale plyta ma juz kilka lat i jednak ECS to nie Abit :) Nie wiem czy dalo by rade u mnie dorwac w Lublnie jakiegos przedstawiciela czy cos. A wysyalac pocta czy cos nie ma co :)
    pozdr
    bb
  • #9 703102
    md
    Poziom 41  
    Golota napisał:
    Co do tych kondensatorow do pracy impulsowej to bym się zastanawial. Moim zdaniem lepiej bedzie kupic normale o danej pojemnosci i lekko wyzsze napiecie (standard to 6,3 V ). Wymienic kondensatrory i pchac do "zyda". Jezeli chodzi o lepsza plyte to juz warto zainwestowac i kupic drozsze. U mnie w sklepie ze 10 sztuk wychodzi cos +- 30 zl. No i jeszcze temp na 105 stopni C.

Robilem 4 plytki ECS'a na standartowych i do tej pory smigaja.

Jak słusznie zauważył Pi-Vo, kondensatory te pracują w ekstremalnych warunkach i nie wolno montować "zwykłych kondensatorów". Bezwzględnie muszą to być kondensatory przeznaczone do pracy impulsowej. Nic nie daje montowanie kondensatorów na wyższe napięcie. Gdyby na tych kondensatorach pojawiło się napięcie zbliżone do 6V, to na pewno procesor byłby już ugotowany.
    Co do ich wymiany, to każdy dobry serwis posiada narzędzia do takich prac. Wystarczy dobra stacja lutownicza i zachowanie ostrożności, jak przy każdej pracy z układami o wielkiej skali integracji. Do tego, oddając płytę do serwisu, w przypadku niepowodzenia, mamy prawo upomnieć się o zadośćuczynienie ze strony serwisu. Myślę jednak, że w interesie serwisu jest załatwić sprawę jak najlepiej. W końcu pady elektrolitów, to rzecz nagminna, więc klientów będzie sporo.
  • REKLAMA
  • #10 712052
    gibon
    Poziom 11  
    mam pytanie odnośnie tych kondensatorów, ile mogą one kosztować??
  • #11 712400
    Alberto86
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    NIe jesteś pierwszym ani ostatnim, któremu "spuchły" elektrolity na płycie głównej. Na to jest tylko jedno lekarstwo: kondensatory trzeba wymienić! Jak nie potrafisz tego zrobić sam to poproś kogoś lepiej obeznanego z elektroniką komputerową. Sparawa jest dość krytyczna bo jak tego nie zrobisz to coś może w kompie wybuchnąć. Co do twojej karty, to ja osobiście nigdy nie byłem przekonany do MXów.
  • #12 886909
    Alberto86
    Poziom 14  
    Ostotnio znalzłem na Allegro gościa, który jest przedstawicielem firmy Sławmir w Katowicach. U niego kupiłem kondensatory do swojej płyty głównej.Low ESR oczywiście.

Wymiany dokonałem przy uzyciu zwyczajnej, dwuzakresowej transformatrówki :D Płyta działa jak marzenie. Jakby nie działała to przwdopodobnie nikt by tego postu nie czytał:)
  • REKLAMA
  • #13 888377
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6426
    Nie dawno kupowałem kondensatory 1000uF/6.3V/105*C i były po 1,20 zł/szt, nie wiem czy to LowESR ale były identycznie takie jakie były oryginalnie na płycie tzn. producent: G-LUXON i oznaczenia: LZ 105*C 0084(M).
  • #14 888971
    Alberto86
    Poziom 14  
    Jak ja kupiłem to były po 1,50zł za sztukę. Firma TEAPO 2200uF/10V, typ
    SZ105oC, data produkcji 04/2004.Miały średnicę 10mm, ale były troszkę niższe od oryginalnych zamontowanych przez Solteka.
  • #15 2477271
    Pszemol
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    tzok, nie kupuj kondziorów G-LUXON!

Na mojej płycie MSI K7T266 Pro2 Ver:2.0 mam wiele róznych kondensatorów, różnych producentów. Wszystkie trzy kondziory G-LUXON o wartości 1500uF/6.3V/105'C są spuchnięte i właśnie przymierzam się do ich wymiany. Pozostałe kondensatory marki Rubycon oraz TEAPO (innych pojemności) wyglądają bardzo dobrze, są niespuchnięte i nie wiem czy jest nawet sens ich wymieniać.
    Najwyraźniej firma G-LUXON tylko drukuje na swoich kondziołkach 105'C ale nie wie co to są stopnie C bo ich kondzioły wybrzuszają się w tych samych warunkach co innych producentów pracują poprawnie.

Czy ktoś może zna kondziołki Nichicon ? Mam zamiar te swoje G-LUXON wymienić na Nichicon UPW0J152MPD ale nie wiem czy Wam takie puchną czy nie :D

Nie wiem czy to przypadek czy nie, ale mam problemy z pamięcią DDR w tym kompie a wszystkie trzy kondziołki G-LUXON są właśnie wokół gniazd DDR...

A tak w ogóle to czy ktoś się orientuje dokładnie na czym polega proces puchnięcia kondziołków ? Czy to tylko fizyka (parowanie elektrolitu pod wpływem zadużej temperatury) czy coś bardziej skomplikowanego ?

Podsumowanie tematu

✨ Na płycie głównej ECS K7VZA/K7VZM z procesorem Duron 700 zauważono nabrzmiałe elektrolity, z których część wyciekła. Problem ten jest powszechny i wynika ze słabej jakości kondensatorów elektrolitycznych, szczególnie tych nieprzystosowanych do pracy impulsowej. Zaleca się wymianę kondensatorów na nowe, o niskiej rezystancji szeregowej (Low ESR) i wytrzymałości termicznej 105°C, przeznaczone do pracy impulsowej, aby uniknąć dalszych uszkodzeń płyty. Wymiana wymaga umiejętności lutowania i odpowiednich narzędzi, najlepiej wykonać ją w serwisie. Kondensatory o niższej jakości, takie jak G-LUXON, często puchną i zawodzą szybciej niż marki Rubycon, TEAPO czy Nichicon. Problem z zawieszaniem się instalatora Windows XP na karcie graficznej GeForce 2 MX 400 może być powiązany z uszkodzeniami płyty spowodowanymi kondensatorami, choć nie jest to jednoznaczne. Wymiana kondensatorów powinna poprawić stabilność systemu. Koszt kondensatorów to około 1,20-1,50 zł za sztukę, a komplet do płyty może kosztować około 30 zł. Warto zadbać o odpowiednią wentylację komputera, aby zapobiec przegrzewaniu i uszkodzeniom kondensatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA