logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Digital delay z efektem pingpong

bobo 15 Paź 2009 00:00 5407 11
REKLAMA
  • Digital delay z efektem pingpong

Urządzenie które chcę przedstawić to kolejne echo z pogłosem jakie publikuję na elektrodzie ( więcej już nie będzie, wyczerpałem zapas posiadanych częsci do budowy tego typu układów ). Założeniem przy budowie było, aby koszt całości nie przekroczył 50zł ( co udało się bez problemu ), jak najmniejsze i jak najprostsze. Zapewne wielu z kolegów zaskoczy to, że układ zawiera tylko cztery układy scalone w tym 2 nielubiane HT8970. Niemal wszystkie elementy RC są typu SMD z kilkoma wyjątkami. Układy scalone w obudowach DIP, tranzystory TO92. Urządzenie jest zasilane z 9V zasilacza, co nie zmienia faktu że można do istniejącej obudowy włożyć baterie. Całość ma wymiary 11x6x4cm, upakowane jest w metalowym pudełku kupionym za 2zł ! i swobodnie mieści się na dłoni. Jako że, nie mam aktualnie instrumentu a próby robiłem ""grzecznościowo"" w terenie bez możliwości sensownego nagrania, zamieszczam linki z demo tego efektu.
    Jak działa można się przekonać przeglądając te filmiki:
    http://www.youtube.com/watch?v=oOzocTjGQYE
    http://www.youtube.com/watch?v=8oObSpSbY2I&feature=related
    Zapewniam że efekt na "żywo" jest o wiele lepszy.
    Pozdrówka
    Załączniki:
    • dd2.zip (393.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    bobo
    Poziom 29  
    bobo napisał 1318 postów o ocenie 686, pomógł 69 razy. Jest z nami od 2002 roku.
  • REKLAMA
  • #2 7132044
    hiv_sick
    Poziom 22  
    Ocena: 65
    Czyżbyś używał wtyków chinch do gitary?. Czym malowałeś obudowę? za dwa złote też taką bym chciał ;p
  • #3 7132133
    zwierzak2003
    Poziom 11  
    hiv_sick przyjrzyj się, że to zdjęcie co jest w postcie to inne urządzenie niż na filmiku. Na filmiku jest ono niepomalowane oraz ma inaczej rozstawione pokrętła.
  • #4 7132234
    bobo
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    Jako że otrzymałem, masę korespondencji na pocztę prywatna, chcę odpowiedzieć jeden raz i "zbiorczo" dla wszystkich. Obudowe kupiłem w sklepie z podzespołami elektronicznymi w Krakowie ( sa dwa takie sklepy na ul. Mitery i Wrocławskiej ). Ta wyjatkowo niska cena była ogromnym zaskoczeniem ale jednym z powodów był brak wieczka(spodu) tej obudowy i to że na pierwszy rzut oka nie nadawała sie do niczego, tym samym nie wzbudzała wiekszego zainteresowania. Dla zobrazowania przedstawiam dwa zdjęcia tej obudowy:
    Digital delay z efektem pingpong Digital delay z efektem pingpong
    Dlaczego gniazda chinch, bo, gniazda jack nie zmieszczą się w obudowie ( trzeba bylo by zrezygnować z baterii ), urządzenie ma łączyć się z innymi przystawkami w zestaw, co zupełnie nie przeszkadza w funkcjonalności.
    Obudowa została wyszpachlowana i polakierowana lakierem w spray'u.
    I ciekawostka, jako przycisk wykorzystałem stary rosyjski tranzystor MP40.
    Pozdrówka
  • REKLAMA
  • #5 7132813
    Woytek130
    Poziom 16  
    Ocena: 56
    a co masz pod Tym mp40 ? izostat ?
    przy deptaniu nogą bezpośrednio,bez zadnej sprężynki szybko się rozpadnie .. btw mają więcej tych obudów ? :D
  • #6 7140908
    mycodename47
    Poziom 16  
    Ocena: 53
    czy można to wykorzystać do mikrofonu?
  • REKLAMA
  • #7 7144984
    schizwania
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    ...Dobre brzmienie... można gdzieś znaleźć projekt tego układu w lepszej jakości ?
  • #9 7148034
    Woytek130
    Poziom 16  
    Odpowiedz, co masz pod tym ruskim tranzystorkiem ?
  • REKLAMA
  • #10 7148462
    bobo
    Poziom 29  
    Tranzystor ( jego obudowa ) pełni wyłącznie rolę przycisku. Naciska na mikrowyłącznik. Na marginesie mówiąc, dokumentacja wyraźnie pokazuje jakiego rodzaju jest układ przełączający sygnały. Załączam mały rysunek, który z grubsza obrazuje rozwiązanie tej kwestii.
    Pozdrówka
  • #11 7156939
    Woytek130
    Poziom 16  
    I deptasz go nogą ?
  • #12 7156985
    bobo
    Poziom 29  
    Nie. Ale pod nogę mam inny "patent", który być może niebawem zaprezentuje.
    Pozdrówka

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono projekt cyfrowego delay z efektem pingpong, zbudowanego z czterech układów scalonych, w tym dwóch HT8970, z elementami RC w technologii SMD oraz tranzystorami w obudowie TO92. Urządzenie zasilane jest z 9V zasilacza, ale możliwe jest zasilanie bateryjne. Całość zamknięta jest w metalowej obudowie o wymiarach 11x6x4 cm, zakupionej za 2 zł w sklepie elektronicznym w Krakowie, pomalowanej lakierem w sprayu. Zastosowano gniazda chinch ze względu na ograniczenia przestrzenne uniemożliwiające użycie gniazd jack przy jednoczesnym zachowaniu miejsca na baterię. Tranzystor pełni funkcję przycisku naciskającego mikrowyłącznik, co zostało zilustrowane schematem. Urządzenie ma być kompatybilne z innymi przystawkami efektowymi. W dyskusji pojawiły się pytania o możliwość wykorzystania efektu z mikrofonem oraz prośby o lepsze jakościowo projekty układu, które zostały wskazane na stronach internetowych. Autor zapowiada również prezentację alternatywnego rozwiązania przycisku nożnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA