logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz SOLING SL 210 przepala bezpiecznik - schemat i diagnoza usterki

DmasterR 15 Paź 2009 11:30 3498 6
REKLAMA
  • #1 7130811
    DmasterR
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Witam
    Podczas podłączania tego wzmacniacza do napięcia od razu następuje przepalenie bezpiecznika. Sprawdzałem diody, są ok. Jeden kondensator na wejściu był spuchnięty. Wymieniłem go ale pochodził z 10 min i znowu to samo. Ma ktoś może schemat z tego wzmacniacza? Albo co jest powodem tego? Czyżby jakies tranzystory kluczujace?
    Tutaj jest podgląd płytki wmacniacza:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic515052.html

pozdr
  • REKLAMA
  • #2 7131258
    cichy lis
    Poziom 28  
    Ocena: 94
    Jaki kondensator na wejściu? Czy przez te 10 min wszystko jest ok i czy sprawdzałeś napięcia za przetwornicą ?
  • REKLAMA
  • #3 7131415
    DmasterR
    Poziom 17  
    kondensator wymieniłem. Był tam 25V, 1000uF. Załozyłem teraz 16V, 1000uF. Teraz normalnie znowu działa. Ale potem podpne głosniki i z pewnością znowu wywali bezpieczniki. Włącze go na jakis czas bez obciążenia

proszę zobaczyć

Wzmacniacz SOLING SL 210 przepala bezpiecznik - schemat i diagnoza usterkiWzmacniacz SOLING SL 210 przepala bezpiecznik - schemat i diagnoza usterki

Napięcia są ok. Za tym przetwornikiem(duża cewka nawinieta na rdzeń) jest napiecie takie jak napięcie sieci. Mam teraz podłączony głośnik i normalnie działa. Ciekawe jak długo. Myśle ze jak sie nagrzeje porzadnie to robi zwarcie tylko jaki element :|
  • REKLAMA
  • #4 7132038
    rafcio363
    Poziom 30  
    Ocena: 264
    Po 1 jaka jest jego historia.
    Po 2 na obecnym stanie zapnij amperomierz na zasilanie i zobacz jaki jest prad bez podłączonych głośników.
    Po 3 do sprawdzenia wszystkie "duże" tranzystory, najlepiej je sprawdzać wylutowane.
    Koło wejścia RCA od dołu płyty widać że coś się grzało te elementy do sprawdzenia.
  • REKLAMA
  • #5 7132274
    cichy lis
    Poziom 28  
    Ocena: 94
    Tam grzały się rezystory odpowiadające za zasilanie przedwzmacniacza- Jak napisał rafcio363 amperomierz i pomiary z podłączonym głośnikiem- przy okazji tez organoleptyczne można sprawdzać temperatury tranzystorów
  • #6 7132578
    DmasterR
    Poziom 17  
    Te rezystory są bardzo gorące ale to napewno normalne
  • #7 7269824
    maxtronix
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Witam.Zamontuj 1000uF na 35v i 105 stopni, w większości tych wzmaków te elektrolity strzelają i muszą być na większe napięcie. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz SOLING SL 210 przepala bezpiecznik natychmiast po podłączeniu do zasilania. Sprawdzono diody i wymieniono spuchnięty kondensator elektrolityczny 25V 1000uF na 16V 1000uF, co pozwoliło na chwilowe działanie urządzenia bez obciążenia. Po podłączeniu głośników problem powraca, co sugeruje zwarcie lub uszkodzenie elementów przy nagrzewaniu. Zaleca się pomiar prądu bez obciążenia oraz kontrolę temperatury i stanu dużych tranzystorów, które najlepiej sprawdzać po wylutowaniu. W okolicy wejścia RCA i na rezystorach zasilających przedwzmacniacz występuje nadmierne grzanie, co może wskazywać na uszkodzenie. Wskazano również, że kondensatory elektrolityczne w tego typu wzmacniaczach często zawodzą i powinny mieć wyższe napięcie znamionowe, np. 1000uF 35V 105°C, aby zapewnić stabilność i uniknąć przepalania bezpieczników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA