logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 28DK42E ICC20 - Co jeszcze sprawdzić przy trudnym załączaniu?

witekm 15 Paź 2009 12:30 3320 10
REKLAMA
  • #1 7130968
    witekm
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam mam thomsona 28DK42E, telewizor załącza się po kilkunastu próbach, płyta chassis icc20 na której wymieniłem wszystkie kondensatory elektrolityczne, transoptor, układ TDA 2262 oraz trafopowielacz z tym że zamiast oryginalnego trafo założyłem HR8583 doradzicie gdzie jeszcze szukać przyczyny, z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 7131020
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    Zbyt ogólnikowe określenie że trudności z załączeniem należało by podać jakie napięcia wychodzą z zasilacza jak się nie włączy to czy wyskakuje jakiś kod czy wysokie jest czy nie ma jak się nie włączy itd. Trafo jak podajesz co założyłeś to podaj i jakie było oryginalnie.
  • REKLAMA
  • #3 7137559
    witekm
    Poziom 9  
    Witam w momencie kiedy próbuję załączyć telewizor trafopowielacz pracuje jest wysokie napięcie oraz żarzenie, dioda zaczyna sygnalizować jakiś błąd mruga 2razy, przerwa a następnie 6razy. Orginalny trafopowielacz to 1372.0042A , napięć na wyjściach zasilacza przyznam się szczerze nie mierzyłem
  • REKLAMA
  • #4 7137642
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    Chyba niepotrzebnie to wszystko wymieniałeś. Trzeba było zacząć od tego kodu: 26 dla ICC20 jest to błąd pętli kontroli prądu kineskopu. Może być uszkodzony kineskop, lub sterowanie katodami. Sprawdź elementy na płytce kineskopu, ewentualnie poczytaj to: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic559935.html
  • REKLAMA
  • #6 7138078
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    Ja też tak myślę, ale lepiej sprawdzić... Znalazłem taki przypadek w SE przy błędzie 26, cytuję: "Uszkodzonymi elementami okazały się tranzystory na płytce kineskopu:TG007 - BD139, TG006 - BD140. Po ich wymianie telewizor działa poprawnie już pół roku, elementy te w pomiarach nie wykazywały zwarć." Więc bywa i tak... A przy słabym kineskopie możliwe jest podobno "oszukanie" procesora, przez wymianę pamięci EPROM na uwzględniającą zużycie kinaskopu, ale ja tego nie robiłem i nie znam szczegółów.
  • #7 7140439
    andrzej c
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Koledzy wyżej podali dwie metody, które mogą pomóc wyeliminować zgłaszanie błędu 26. Pierwsza, to wymiana pamięci eeprom na inną z nowszym oprogramowaniem. Druga, to zwiększenie napięcia żarzenia przez zwarcie dławika LL200. Tutaj osobiście nie posuwałbym się aż tak daleko, lecz próbował zwiększać napięcie żarzenia stopniowo przez wysuwanie rdzenia, lub odwijanie zwoi. Im bardziej przekracza się znamionowe napięcie żarzenia, tym szybciej następuje zużycie kineskopu. Wyeliminować ten błąd może również pomóc założenie trzech zworek na rezystory bazowe RB021, RB041 i RB061 na płytce kineskopowej. Czasem wystarczy też niewielkie podniesienie napięcia siatki drugiej kineskopu. Oczywiście to podnoszenie ma swoja granicę, powyżej której pojawiają się linie powrotów.
  • #8 7147115
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    Ja ostatnio jak dorwałem przyrząd do regeneracji katod kineskopu zamiast podnoszenia żarzenia przeprowadzam regenerację katod i to się sprawdza bo podniesienie żarzenia rzeczywiście powoduje szybsze zużycie kineskopu ale zwarcie oporów też i z reguły po roku tv jest na śmietnik.
  • #9 7224255
    witekm
    Poziom 9  
    Witam.
    koledzy mieliście racje z tym uszkodzonym kineskopem,razem z kolegą zmierzyliśmy emisje i okazało się, że kineskop ma tylko 30% sprawności , założyłem kineskop philipsa i teraz proszę o pomoc jak wejść w tryb serwisowy , gdyż obraz jest w pionie za wysoki , a w poziomie za wąski , chassis icc20, z góry bardzo dziękuję pozdrawiam.
  • #11 7324724
    witekm
    Poziom 9  
    Witam po przyciśnięciu przycisków {w stanie stand by } PR-oraz VOL- przez 8 sekund, na pulpicie telewizora dopiero wchodzi tryb serwisowy, z pilota nie wchodzi. Dziękuję koledze "radsat". Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Thomson 28DK42E z płytą chassis ICC20 ma problem z trudnym załączaniem, objawiający się miganiem diody sygnalizującej błąd 26, który wskazuje na problem z pętlą kontroli prądu kineskopu. Wymieniono kondensatory elektrolityczne, transoptor, układ TDA2262 oraz trafopowielacz (oryginalny 1372.0042A zastąpiono HR8583), jednak problem pozostał. Zalecane jest sprawdzenie napięć zasilacza oraz elementów na płytce kineskopu, w tym tranzystorów TG006 (BD140) i TG007 (BD139), które mogą być uszkodzone mimo braku zwarć w pomiarach. Można także spróbować podnieść napięcie żarzenia kineskopu, np. przez zwarcie dławika LL200 lub stopniowe zwiększanie napięcia, jednak nadmierne podniesienie przyspiesza zużycie kineskopu. Alternatywnie stosuje się regenerację katod kineskopu, co jest mniej szkodliwe niż podnoszenie napięcia żarzenia. W przypadku wymiany kineskopu na nowy (np. Philips) pojawia się potrzeba wejścia w tryb serwisowy chassis ICC20, który uzyskuje się przez przytrzymanie przycisków PR- oraz VOL- przez 8 sekund w stanie stand-by. Dodatkowo można modyfikować ustawienia poprzez założenie zworek na rezystory bazowe RB021, RB041 i RB061 lub regulację napięcia siatki drugiej kineskopu, aby poprawić obraz (np. korekta rozmiaru pionowego i poziomego).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA