logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić kompresor Behringer Pro XL MDX 2600 do kolumn niskotonowych?

demon10 15 Paź 2009 16:49 3495 9
REKLAMA
  • #1 7131893
    demon10
    Poziom 10  
    Posiadam kompresor Firmy behringer I potrzebna jest mi pomoc w ustawieniu... Proszę o Jakieś porady ludzi którzy się na tym znają.... Kompresor chcę użyć tylko do kolumn niskotonowych.
  • REKLAMA
  • #2 7132211
    Michał_wa
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Co konkretnie chcesz osiągnąć tym kompresorem?
    Kompresor służy do obróbki dynamicznej materiału dźwiękowego , a raczej ogranicza dynamikę do określonego poziomu
  • #3 7133372
    barek89
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    prędzej limiter by się przydał, juz nie mowiac o crossoverze...
  • REKLAMA
  • #4 7135645
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 828
    Co do samego urządzenia mam niemiłe doświadczenia. Po miesiącu użytkowania padł układ styczników bypass i tylko w tym trybie działał, przy próbie naprawy złamał się potencjometr attack - nie do dostania. Ale mniejsza z tym

Expander/gate na -∞
    Przy muzyce po masteringu - z płyt CD mp3 itp:
    Treshold na 0
    raito 2
    attack i release na auto
    output na 0 - może służyć do regulacji głośności suba
    Deesser level - 0
    Peak Limiter na +6 - ewentualnie zwiększyć lub zmniejszyć tak by się na końcówce mocy nie zaświecał clip.

Przy muzyce na żywo zwiększyć raito na 4 do 6, i treschold tak by wskaźnik gain reduction pokazywał raczej nie więcej niż 6dB.

Kompresja jest trudną dziedziną i może się okazać że to co napisałem powyżej kompletnie się u ciebie nie sprawdzi.

Barek98 - to przecież jest limiter. tylko troszkę bardziej rozbudowany. Limiter z wcześniejszą małą kompresją (2:1) lepiej się sprawdza niż sam limiter.
  • REKLAMA
  • #5 7137082
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 7140249
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 568
    Zapewne po to aby więcej czerwonych lampek się świeciło.

Ja proponuję crossover.
  • #7 7140781
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 828
    Przy zastosowaniu kompresora na basie, zawsze można zagrać troszkę głośniej, bez efektu pompowania, w przypadku kompresji na całości. Będzie słabszy bas ale czemu nie.
    Jak chce zapinać, to czemu bronić.
  • #8 7140792
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 7236186
    demon10
    Poziom 10  
    dzieki wielkie za rady
  • #10 7236229
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ustawienia kompresora Behringer Pro XL MDX 2600 do pracy z kolumnami niskotonowymi. Kompresor służy do ograniczania dynamiki sygnału audio, jednak w przypadku subwooferów częściej zalecany jest limiter lub zastosowanie crossovera. Użytkownicy zwracają uwagę, że kompresja pasma niskiego bez kompresji całego pasma jest mało efektywna, a kompresor może być użyty do delikatnego podniesienia głośności basu bez efektu pompowania. Podane przykładowe ustawienia to: expander/gate na -∞, threshold na 0 dB, ratio 2:1, attack i release na auto, output na 0 dB, deesser level na 0, peak limiter na +6 dB, z możliwością regulacji w zależności od źródła dźwięku (muzyka z masteringu lub na żywo). Wskazano również problemy techniczne z urządzeniem, takie jak awarie bypass i potencjometru attack. Ogólnie zaleca się ostrożność i dostosowanie parametrów do konkretnego zastosowania, a niektóre opinie sugerują, że kompresor do subwoofera może być zbędny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA