logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programy do zarządzania partycjami w czystym DOS z płyty CD

cjerzy1 16 Paź 2009 19:37 1280 7
REKLAMA
  • #1 7136812
    cjerzy1
    Poziom 20  
    Ocena: 78
    Proszę o podanie mi jednego lub więcej programów do tworzenia, zmiany wielkości, usuwania, formatowania partycji ale tylko w czystym DOSie, najlepiej, żeby był to program uruchamiany z płyty CD zaraz po włożeniu do napędu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 7137498
    krzychupar
    Poziom 43  
    Ocena: 633
    Ja korzystam z Acronis Disk Director 10 Suite Pl. Bardzo dobry program. Chciałem dodać, że w tym programie można wygenerować sobie obraz bootowalnej płyty, z której operacje na partycjach można robić z tej płyty. Jest to jakby ratunkowa płyta systemu XP.
  • REKLAMA
  • #7 7138407
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    cjerzy1 napisał:
    Koledzy, a nie macie coś "na oku" w rodzimym języku ?

Np. płytę z w9x pl, a na niej fdisk i format (dobra, dobra - wiem jak to brzmi).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #8 7138651
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 267
    Z tego co widzę Google działa. Nikt nie będzie z Kolegę czarnej roboty odwalał. Regulamin p. 8.1, 16.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano programów do zarządzania partycjami (tworzenie, zmiana rozmiaru, usuwanie, formatowanie) działających w czystym DOS-ie, uruchamianych z płyty CD. Wskazano kilka rozwiązań: GParted (choć nie jest to program DOS-owy), Acronis Disk Director 10 Suite PL, który umożliwia stworzenie bootowalnej płyty z systemem XP do operacji na partycjach, oraz Partition Magic w wersji DOS, dostępny m.in. na płycie Hiren's Boot. Sugerowano także użycie standardowych narzędzi DOS-owych, takich jak fdisk i format, dostępnych na płycie z Windows 9x w wersji polskiej. Dyskusja podkreśliła potrzebę programów w języku polskim oraz możliwość korzystania z gotowych bootowalnych nośników CD zawierających narzędzia partycjonujące działające w środowisku DOS lub minimalnym systemie operacyjnym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA