Witam.
W ostatnim czasie nabyłem pewną ilość warystorów w celu zabezpieczenia sprzętu elektronicznego przed przepięciami,
zainstalowałem polecone przez sprzedawcę warystory w listwach zasilających oraz gniazdach wtykowych, ku mojemu zdziwieniu po załączeniu zasilania wszystkie półprzewodniki eksplodowały.
Oto ich oznaczenia:
FNR 10K431
FNR 14K101
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
W sklepie jako napięcie pracy podano 270V ...
Jakie są parametry wspomnianych warystorów?
Jakie warystory mam zastosować w celu ochrony sprzętu przed przepięciami ?
Proszę o pomoc gdyż jestem zdezorientowany ...
Ps.
Pragnę zabezpieczyć fragment instalacji jednofazowej rozpoczynający się od zabezpieczenia nadprądowego b16 oraz 4 gniazd wtykowych które mają na celu zasilenie sprzętu elektronicznego (komputery klasy pc, drukarka, skaner, switch itp.)
W ostatnim czasie nabyłem pewną ilość warystorów w celu zabezpieczenia sprzętu elektronicznego przed przepięciami,
zainstalowałem polecone przez sprzedawcę warystory w listwach zasilających oraz gniazdach wtykowych, ku mojemu zdziwieniu po załączeniu zasilania wszystkie półprzewodniki eksplodowały.
Oto ich oznaczenia:
FNR 10K431
FNR 14K101
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
W sklepie jako napięcie pracy podano 270V ...
Jakie są parametry wspomnianych warystorów?
Jakie warystory mam zastosować w celu ochrony sprzętu przed przepięciami ?
Proszę o pomoc gdyż jestem zdezorientowany ...
Ps.
Pragnę zabezpieczyć fragment instalacji jednofazowej rozpoczynający się od zabezpieczenia nadprądowego b16 oraz 4 gniazd wtykowych które mają na celu zasilenie sprzętu elektronicznego (komputery klasy pc, drukarka, skaner, switch itp.)