logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odpowietrzenie podłogówki pod c.o. bez odpowietrznika

korsarz 17 Paź 2009 18:30 17136 17
  • #1 7140518
    korsarz
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam, mój problem to odpowietrzenie ogrzewania podłogowego w łazience, poniewaz nie mam odpowietrznika! a całosć podłączona jest pod c.o. jedynie z możliwoscią odcięcia "podłogówki" i zamocowanym kranikiem w nitce z podłogówką. Czy to wogóle jest wykonalne? Powinno być ponieważ grzało normalnie do czasu wymiany kilku grzejników, czyli opróżnieniu całości z wody, od tego czasu nie grzeje, gość co to zrobił się gdzieś zaszy, więc o radę proszę Was.
  • #2 7140672
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 7140740
    korsarz
    Poziom 11  
    tylko po co to robić, skoro ktoś kiedyś już to odpowietrzył w inny sposób. Może ktoś wie w jaki?
  • #4 7140782
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 7140979
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 7141018
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 7141062
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 7141092
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 7141123
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 7141136
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 7144009
    korsarz
    Poziom 11  
    Hej, to znowu ja :) dyskusja idzie trochę nie w tym kierunku, ale to nic. Koledzy, rozwiązałem problem! Zrobiłem tak, zamknąłem wyjście z pieca na wodę i grzejniki pozostawiając pompę włączoną tylko na podłogówkę, po około 3 minutach otworzyłem wszystko z powrotem, okazało się, że przepływ wody wystarczył na odpowietrzenie podłogi, powietrze pewnie uciekło gdzieś w grzejnik, ale tam już odpowietrznik już jest :) więc amatorszczyzna, czy też nie podłoga grzeje, jak grzała. Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam z pomorza! Jasiu.
  • #12 7144207
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 7145228
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 7145636
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 7145733
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 7145784
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 7145822
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 7147252
    korsarz
    Poziom 11  
    "Sek w tym ze to nie rozwiazalo problemu tylko pomoglo w tej chwili. Za rok bedzie to samo."

Dziwna wypowiedź :/ skoro się odpowietrzyło, podłoga grzeje to problem rozwiązało, a co do powtarzalności problemu to ma miejsce tylko przy opróznieniu całości z wody, a tego co rok robić nie będę, chyba że awaria się jakaś trafi, ale na to wpływu nie mam :) Póki co pierwszy raz mi się zapowietrzyło, a instalacja działa od 3,5roku, więc na pewno nie będzie to coroczna przygoda :) Pozdrawiam Wszystkich. Jasiu - Kozak z Pomorza :D

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył odpowietrzenia ogrzewania podłogowego podłączonego do centralnego ogrzewania bez zamontowanego automatycznego odpowietrznika. W dyskusji podkreślono, że brak odpowietrznika powoduje gromadzenie się powietrza w instalacji, co skutkuje problemami z grzaniem. Zalecano montaż automatycznego odpowietrznika w miejscu, gdzie rurki wchodzą w posadzkę lub na rozdzielaczu (manifoldzie), co umożliwia bezobsługowe usuwanie powietrza. W przypadku braku takiego urządzenia jedyną metodą jest ręczne odpowietrzanie poprzez spuszczanie niewielkich ilości wody z zaworów lub śrubunków przy odciętej podłogówce. Autor ostatecznie rozwiązał problem, zamykając wyjście z pieca na wodę i grzejniki, pozostawiając włączoną pompę tylko na podłogówkę, co spowodowało przepływ wody i wypchnięcie powietrza do odpowietrznika w grzejnikach. Podkreślono, że takie rozwiązanie jest doraźne, a trwałym i profesjonalnym rozwiązaniem jest montaż automatycznego odpowietrznika, który zapobiega powstawaniu pułapek powietrza i konieczności częstego odpowietrzania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA