logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zapowietrzająca się instalacja C.O., a sposób podłączenia pompy obiegowej

Xaveri 16 Lis 2018 10:19 2799 3
REKLAMA
  • #1 17563221
    Xaveri
    Poziom 17  
    Ocena: 77
    W mojej starej i otwartej instalacji C.O. niedawno pojawił się wymiennik ciepła i pompa. Pojawił się też problem - pompa mimo prób odpowiatrzania nadal młuci powietrze i w ciągu ostatniego miesiąca już 2x musiałem odpowietrzać najwyżej położony kaloryfer (łazienka) bo około 20% przestało grzać. Całość jest podłączona tak, że woda z powrotu przepływa kolejno przez odmulacz z magnesem, następnie trafia do wymiennika, następnie
    filtr siatkowy, pompę i dalej na obieg grzewczy. Takie rozwiązanie powoduje, że pompa jest mocno stłumiona na ssaniu co uważam za błąd wykonawczy. Odpowietrznik automatyczny mam pomiędzy wymiennikiem a filtrem siatkowym na krótkim ale poziomym odcinku rury. Co z tym począć?
  • REKLAMA
  • #2 17563304
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Odpowietrznik automatyczny założony przed pompą będzie zaciągał powietrze. Podeślij zdjęcia.
  • REKLAMA
  • #3 17564410
    Xaveri
    Poziom 17  
    Odpowietrznik automatyczny potraktowałem jak ręczny tzn. po odpowietrzeniu na wyłączonej pompie go zakręciłem (ma uszczelkę). Ewe. zamienię go na grzejnikowy - będę miał pewność, że jest szczelnie. Dodatkowo na pełnych obrotach odkręciłem dekielek w pompie na jakiś czas żeby ją odpowietrzyć, ale zaczęła się dość mocno lać woda więc zakręciłem z powrotem.
    Zdjęcie poniżej:

Jeżeli problem będzie się powtarzał to w przyszłym sezonie grzewczym pompa razem z filtrami powędruje na dół (jest jeszcze z 0,4m do podłogi), a odpowietrznik na trójnik w miejsce gdzie teraz jest kolanko przed filtrem siatkowym.

Edit 22.11.2018:
    Rozwiązanie tymczasowe - odpowietrznik zmieniony na ręczny, pompa przestawiona na drugi bieg (z 3), odpowietrznik automatyczny poszedł na grzejnik w łazience który się zapowietrzał najbardziej bo jest pierwszy i najwyżej położony.
  • #4 17603406
    Xaveri
    Poziom 17  
    Pojawił się kolejny problem tj. zapowietrzył się grzejnik na przedpokoju - w pomieszczeniu gdzie mam sterownik kotła. Grzeje już tylko połowa więc lada chwila kocioł mi zacznie przegrzewać pozostałe pomieszczenia próbując podbić temperaturę.
    Tego grzejnika nie ma jak odpowietrzyć - musiał bym spuszczać wodę z instalacji i powoli napełniać. Jest tam taki zawór jak na zdjęciu (nie ruszany od 50+ lat). Czy tam gdzie zaznaczyłem strzałkami jest gwint calowy, rurowy? Wtedy spróbował bym to rozkręcić, wkręcił bym kolanko redukcyjne na 1/2" i zamontował odpowietrznik automatyczny.
    Ktoś wie na 100% (na podstawie praktyki), że tam nie ma gwintu metrycznego, drobnozwojnego?!

Edit:
    Poszperałem w garażu i znalazłem zawór tego samego typu, ale o rozmiar mniejszy i tam jest gwint calowy, rurowy ale bardzo krótki.
    Uszczelnienia na stożek. Ze względu na wiek nie zdecyduję się tego ruszać. Trzeba będzie zlikwidować przyczynę zapowietrzania...

Zdjęcia zaworu zamieszczam dla potomnych:
    Zapowietrzająca się instalacja C.O., a sposób podłączenia pompy obiegowej Zapowietrzająca się instalacja C.O., a sposób podłączenia pompy obiegowej Zapowietrzająca się instalacja C.O., a sposób podłączenia pompy obiegowej
REKLAMA